Co Hvězdné války minuly? Drobnosti, mezírky a propasti v logice první trilogie

Ani hluboký cit k legendě Star Wars nám nebrání vidět chyby, logické mezírky a nedostatky, které se v epickém příběhu vyskytují. A umí být pořádně matoucí.

hvězdné války

Hvězdné války máme upřímně rádi. Pochopitelně tím myslíme onu první a neskonale kultovní trilogii. S tím, že na milost v případě nouze vezmeme i dodatečný trojdílný prequel. Zvlášť co jsme viděli, jak se dolarům lačným producentům podařilo znehodnotit všechna ostatní pokračování. Ale některé detaily původního příběhu prostě tahají za uši i oči. Je to podobné jako s Pánem prstenů. To vážně k Hoře osudu nemohli letět na orlech rovnou, a zkrátit tak stopáž série o 700 minut? Ale dost, teď jsme tady kvůli Star Wars.

Příšerná schovávačka

Řekněme, že chcete schovat před téměř všemocným Impériem dvě midichloriany našlapaná dvojčata. Ale nenapadne vás nic lepšího, než že jedno z nich šoupnete na planetu, na níž skoro-hlavní padouch s respirátorem, Darth Vader, strávil celé dětství. A abyste mu práci ještě usnadnili, necháte, aby se o něj postarali jeho vlastní příbuzní. Dokonce mu necháte i jméno po otci, aby to bylo opravdu easy. Není divu, že s takovou nepromyšlenou koncepcí to Rebelům a posledním rytířům Jedi moc nevycházelo.

Příchuť nešťastného scénáře se nese i tím, že se „starý Ben Kenobi“ neobtěžoval, aby si začal po přechodu do ilegality říkat jinak. Ostatně, pokud Síla každého rytíře Jedi ve vesmíru vážně tak pro citlivé září, musela planeta Tatooine blikat jako maják. Imperátor to musel vědět, a Vader též. Mladý Luke a starý Ben patřili (s výjimkou Yody a nejspíš i princezny Lei) k posledním a nejsilnějším nositelům Síly. Ale to je jen maličkost.

trailer k filmu Hvězdné války: Epizoda IV – Nová naděje (1977)

Zlobivé imperiální skenery

S rozpoznáváním přítomnosti Síly to totiž Vaderovi nikdy moc nevycházelo. To, že ji hned na počátku Nové Naděje nevycítil u vlastní dcery, je hodně divné. Protože příště nebude mít problém vyčenichat existenci svého syna na náhodně prolétávající vesmírné lodičce. Ošidné je to i se skenery na bitevních lodích imperiální flotily. Jednou dokonale rozpoznají, že v záchranném modulu sedí nanejvýš pár droidů. Napodruhé ale minou fakt, že se v pašerácké skrýši Millenium Falcon schovává většina ansámblu kladných hrdinů.

Sklerotický důchodce

Hvězdné války občas drkotají na špatném herectví. Vynechejme ten trapný moment: „Hele, mám tu náhodou světelný meč jednoho chlapa, kterého jsem rozsekal a nechal ležet v lávě…“ a raději se soustřeďme na to, že Obi-Wan na první dobrou nepoznal robůtka R2-D2 a C3PO. Po tři díly prequelu s nimi byl v téměř každodenním kontaktu. Jasně, kdo mohl v roce 1977 tušit, že opravdu vznikne nějaké pokračování.

Necitlivý junior

Rozhodně je ale podivností, jak rychle se mladý Luke vyrovnal se skonem tetičky Beru a strýčka Owena. Vychovávali ho celý život, starali se o něj jako o vlastního. Jasně, v pubertě místo jiné zábavy musel čistit hydroponické farmy. Jejich smrt ale přejde tak hladce (a nikdy se k ní už ani slůvkem nevrátí), že se jeví nepatřičně jeho hluboké truchlení po podivínském důchodci Obi-Wanovi, kterého znal – možná tak dva dny?

Luke vytrvale zapomíná, že má Sílu. Proto si často vypomáhá neumělou akrobacií nebo metáním kamenů, místo toho, aby dělal „kouzla“. Možná za to může jeho zkrácený výcvik, který převážně zahrnoval fitko s upoceným mistrem Yodou na zádech. A samozřejmě, vynechat nemůžeme ani šíleně děravé plány. Na Světlé i Temné straně Síly.

trailer k filmu Hvězdné války: Epizoda VI – Návrat Jediů (1983)

Plány, které nedávají smysl

Úspěšná záchrana zajatců z Jabbova paláce opravdu počítala s bitkou u velké vagíny v poušti? Opravdu necháte ve Hvězdě smrti i napodruhé díru? Fakt je sebevražedný nálet poslední letky ten nejlepší plán útoku proti bitevní stanici? Vážně chtěl Imperátor dát tak férovou šanci Rebelům zničit Hvězdu smrti? A nevytanulo náhodou Vaderovi ani na vteřinku na mysl, že pokud svého syna „obrátí na Temnou stranu“ – stane se pro svého sithského lorda definitivně nadbytečným?

Je toho dost. Ale proti tomu, co po dvou trilogiích rozjedou seriálové série, je to vlastně jen muší váha.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Hvězdné války přestala provázet Síla. Nápad na další trilogii Star Wars? Zlaté časy Republiky a Řádu Jedi

Stanou se hvězdné války skutečností? Vesmírné síly Spojených států schválil americký kongres i prezident Donald Trump