Horský rádce: Jaká je povinná výbava do závějí? Co dělat při aquaplaningu, nebo když se vůz dostane do smyku?

Zimní období je pro řidiče testem připravenosti. Co byste všechno měli mít s sebou v autě, abyste zvládli každou kolizní situaci? Co všechno zkontrolovat před jízdou a jak se zachovat, když dostanete smyk nebo aquaplaning? Povinná výbava do závěje vás nezklame!

auto ve vanici

Než vyjedete na hory

Každý řidič už od autoškoly ví, že by před každou jízdou měl svoje auto zkontrolovat. Pokud to běžně neděláte, před jízdou na hory to určitě udělejte. Poctivě projděte vozidlo, doplňte správné kapaliny, odstraňte námrazu a sníh z oken, očistěte SPZ. Zkontrolujte také stěrače, jestli nejdou přimrzlé ke sklu. I tak malá věc hraje velkou roli v rámci vaší bezpečnosti. Rozmazané šmouhy na předním skle jsou nejen nepříjemné, ale výrazně snižují vaši viditelnost. Pokud je třeba, vyměňte je. Těch pár stokorun za to stojí.

Odmlžování oken a zahřívání

Pokud nemáte klimatizaci, je dobré nechat hned, jak se auto rozjede, okna trochu pootevřená. Urychlíte tak proces odmlžování skel. Není dobré ani snažit se zahřívat motor tzv. na prázdno při tom, když vozidlo stojí. Pomalou jízdou se motor i auto zahřejí mnohem rychleji.

Bez čeho se v zimě neobejdete

Lopata

Když ne velká, alespoň malá. Pokud existuje naděje, že odházením sněhu se urychlí váš odjezd, není důvod váhat. Výhodou je, že se při odhazování i zahřejete.

Písek

Maličkost jako je pytlík písku, pomůže významně při rozjezdu v závějích i ve sněhu. Můžete ho použít i při krizové situaci k označení nebezpečného místa, což pomůže ostatním řidičům.

Řetězy nebo náš zlepšovák za pár korun

Jestli vozíte řetězy, určitě si je vyzkoušejte nasadit dopředu, než vyjedete. Zvlášť, pokud to děláte poprvé. Nezapomeňte si přibalit i rukavice. Jak si správně řetězy vybrat a co použít, když je nemáte, se dočtete v našem článku: Jsou potřeba v zimě řetězy na kola? Koupit drahé nebo levné? Můžete je nahradit i trikem za 50 Kč!. 

Rozmrazovák

Déšť se sněhem a mráz, to jsou dva základní předpoklady k tomu, že vám kromě auta v závěji ještě situaci zkomplikuje i zamrzlý zámek. Rozmrazovací sprej si dejte do kapsy a ne do auta.:) Tam by vám byl k ničemu.

Škrabka na sklo nebo něco jiného

Zamrzlé okno je věc, se kterou se setká v zimním období každý řidič. Na horách naprosto běžně. Škrabka určitě výrazně usnadní odstranění námrazy. Co přesně dělat a jak si jinak pomoci, se dočtete v našem rádci: Zamrzlé okno auta nebo zámek. Vychytávky, které vám pomůžou, i když nemáte po ruce škrabku!

Mobil

Mobil má dnes už každý. Ale většinou, když se něco stane, je vybitý. Nepodceňujte situaci a před jízdou ho pořádně dobijte a zkontrolujte stav kreditu v případě, že nemáte paušál.

Ještě si připomeňme pár praktických věcí

  • Zimní pneumatiky by měly mít vzorek hluboký alespoň 4 mm.
  • Nezapomeňte na nemrznoucí kapalinu v ostřikovačích.
  • S sebou vozte zapalovací svíčky (pozor na opotřebení).
  • Před jízdou byste měli mít doplněný a plně dobitý akumulátor.
  • Základ je škrabka na led, smetáček a lopata na sníh.
  • I když máte nové auto, pro jistotu s sebou vozte pomocné startovací kabely. Mohou se hodit.
  • Rozmrazovač na zámky byste neměli mít v autě, ale někde u sebe v příručním zavazadle. Jedině tak, se vám bude hodit.
  • V zimě je lepší mít gumové podlážky. Nejen že si ušetříte vaše čisté auto, ale můžou se hodit i pro nouzový rozjezd.
  • Tip: gumová těsnění dveří a kapoty preventivně natřete např. jelením lojem, glycerinovým nebo silikonovým olejem. Oceníte, že půjdou lépe otevírat.

Nepříjemné situace, které vás mohou překvapit

Nebezpečí číhá i při jízdě. Co dělat, když dostanete…

Smyk

Dostanete-li se do smyku, nikdy nebrzděte. V případě smyku předních kol u vozu s předním pohonem sešlápněte spojku, abyste vyřadili ze záběru motor. Pokud máte auto s automatem, zařaďte neutrál. Následně stočte přední kola do směru, kterým chcete jet. Pokud dojte ke smyku zadních kol, stočte přední kola na tu stranu, kam se pohybuje zadní část automobilu.

Aquaplaning

Ano, nejen sníh, ale i voda může v zimě nadělat pěknou škodu a připravit vám pár horkých chvilek, kdy se zapotíte. V takovém případě se vyvarujte náhlých manévrů. Nejlepší je zachovat klid. Obzvlášť na kluzkém povrchu. První zásada: při aquaplaningu nesmíte nikdy přidávat plyn! Stejně tak ani nebrzděte! Místo toho sešlápněte spojku a zvedněte nohu z brzdového pedálu. Tím se sníží rychlost. Řízení držte ve směru jízdy. Zásadně netočte volantem ze strany na stranu. Když se kola, v okamžiku kdy se obnoví přilnavost s vozovkou, prudce stočí doprava nebo doleva, může dojít k nečekané změně směru jízdy. A na to nemusíte být v danou chvíli připraveni.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vybitá baterie v autě: jak nastartovat, když se vám to stane? Hlavně auto neroztahujte!

Tohle jsou nejočekávanější auta roku 2018. Sporťáky i futuristický design!