Zamrzlé okno auta nebo zámek. Vychytávky, které vám pomůžou, i když nemáte po ruce škrabku!

Ráno dorazíte k autu a ouha. Okno zmrzlé jak eskymácký pes. Co s tím, když zrovna nemáte po ruce ani škrabku? A co dělat se zamrzlým zámkem? Tyhle vychytávky vám pomohou z maléru spolehlivě. Poradíme také, co určitě nedělat!

zamrzle okno triky

První mrazy jsou tady a přes sklo není vidět. Co teď? Dítě musí být za 10 minut ve škole a vy za 20 v práci. Škrabka je kdo ví kde, tak co teď dělat?

Školní potřeby místo škrabky

Pokud opravdu vezete ratolest do školy, doufejte, že má dnes geometrii. Takový plastový úhloměr nebo oblíbený trojúhelník poslouží stejně dobře, jako škrabka. Jen ale opatrně, aby z něj ještě něco zůstalo.

Tak co mladej, máte dnes geometrii?

Nosič teplé vody. Horká voda rozhodně ne!

Také vás napadlo ohřát ve varné konvici vodu a vylít ji na sklo? Je to logické – horká voda přece musí led roztavit… To jste asi v hodinách fyziky nedávali moc velký pozor. Horká voda se po kontaktu s ledem promění v páru, odpaří se a led zůstane. Takže nic moc. Navíc při kontaktu horké vody s promrzlým sklem hrozí, že dojde k jeho prasknutí. Servisy autoskel každou zimu řeší desítky takových případů.

Použít vodu ale není úplně od věci. Voda by ale neměla mít více, než 20 stupňů, měla by být tedy prakticky úplně studená. Tenká vrstva námrazy zmizí vcukuletu.

Rozmrazovač skla

Za nějakých 50 – 100 Kč si můžete na čerpací stanici nebo v obchodě s autodíly koupit rozmrazovač oken ve spreji nebo v rozprašovači. Stačí jej nastříkat na sklo a za minutu až dvě se námraza na skle rozpustí, stane se z ní obyčejná voda. Je to praktické, ale časem to začne lézt do peněz.

Trochu jiná směs

Jde to jednodušeji! Stačí když si v drogerii koupíte Isopropylalkohol a namícháte si do rozprašovače vlastní směs. Jak míchat? Podle toho, jak je tuhá zima. Pokud si do rozprašovače dáte 2/3 isopropylalkoholu a 1/3 vody, získáte roztok, který rozmrazí led i při -50 stupních Celsia. Pokud takto tuhou zimu neočekáváte, bude stačit poměr opačný.

Kdo si přál být v dětství chemikem?

Nanokosmetika

Na první pohled se zdá, že je sklo hladké, ale není tomu tak. Teprve až když na něj aplikujete nanokosmetiku, vytvoří se tenký film, který výrazně odpuzuje vodu, která může na skle zamrzat. Pokud máte sklo ošetřeno kvalitní nanokosmetikou (ne, to fakt není ta za 600 Kč z benzínky), námraza se na skle bude vytvářet o něco pomaleji a dolů půjde snáz.

Mechanická ochrana

Často můžete vidět auta s různými dekami na skle. Když je sklo přikryté, nemůže logicky ani zamrznout. My doporučujeme sáhnout po alufólii, která je na to přímo dělaná. V eshopech ji koupíte do 100 Kč. Položíte ji večer na sklo, přichytíte do dveří a ráno ji jen sundáte. Sklo bude čisté.

Místo škrábání stačí sundat fólii.

Co určitě nedělat

Na internetu najdete mnoho návodů, jak rozmrazit sklo. Mezi nimi se často opakuje i ten, že máte smíchat vodu s octem. Ehm, cože? Chodil autor na hodiny fyziky nebo chemie? Proč by ocet měl rozpouštět led? Tohle opravdu nefunguje. Jiné návody píšou o soli. Že máte večer sklo posolit, případně rozpustit sůl ve vodě a tou sklo polít. Zní to logicky, vždyť se solí silnice, chodníky… prosím nedělejte to. Sůl je velký nepřítel auta. Podporuje korozi, rozežírá lak. Čím méně soli bude auto mít, tím lépe.

Triky pro zamrzlé zámky

Naši tatínkové a dědové museli u svých stodvacítek řešit, co se zamrzlým zámkem. To už nás trápit nemusí, protože auta z tohoto tisíciletí se až na výjimky otvírají dálkovým ovladačem. Pokud ale máte na svém autě zámek pro odemčení klíčem, čas od času jej použijte, ať vymetete pavučiny. A před zimou uděláte dobře, když zámek promažete. V hobby marketu se prodávají speciální oleje na zámky, které budou ideální volbou.

Připlaťte si za komfort

Štve vás ranní odstraňování ledu? Výrobci aut mají řešení. Do všech větších aut, řekněme od Octavie nahoru, si můžete pořídit nezávislé topení. Jedná se o klasický „bufík“, který zatopí, vyhřeje interiér a dokonce i ohřeje motor. Za 5 minut pak máte auto vyhřáté a námrazu rozpuštěnou. Nezávislé topení lze aktivovat na dálku pomocí ovladače (běžně mají dosah přes 1 km), nebo lze topení naprogramovat v palubním počítači auta.

Naprosto běžnou příplatkovou výbavou je dnes vyhřívání čelního skla. Stačí nastartovat, stisknout čudlík a za 2-3 minuty bude námraza nebo led pryč. Starší technologie využívaly teňoučký odporový drát, který byl ve skle, což někomu mohlo vadit při výhledu, modernější způsob vyhřívání tento neduh odstranil a sklo je naprosto průhledné.

Nejvíc hi-tech auta pak můžete vytopit i přes aplikaci v telefonu. Ale ne všechna. Nabízí to především elektromobily, pokud jsou připojené na zásuvku. Pokud si auto vytopíte ještě předtím, než vyjedete, ušetříte akumulátor a nezkrátíte si tak dojezd.

Elektromobily lze vyhřát i pomocí aplikace v telefonu.

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 aut, která do zimního období nedoporučujeme! Budete překvapeni!

Vybitá baterie v autě: jak nastartovat, když se vám to stane? Hlavně auto neroztahujte!