Horor za scénou! Jaké filmování provázely podivné náhody, a kteří herci málem zaplatili za natáčení děsivých filmů životem?

Být úspěšným hercem, to si od člověka žádá jisté oběti. Třeba když hrajete v hororovém filmu, může se pak s vámi děsivá noční můra ze scénáře táhnout po celý zbytek života.

Horor si občas mezi herci vybere své oběti

Texaský masakr motorovou pilou? Možná kultovní záležitost pro vyznavače drsného gore stylu, ale pro představitele titulní záporné role, Gunnara Hansena, velice nepříjemná zkušenost. Jak to? Studio pro něj nechalo vyrobit jen jednu děsivou masku, a nechtěli ji nechat vyčistit ani prát. Báli se, že by pak vybledla. Takže šílený chlapík s motorovkou nosil na obličeji zaschlé cákance zvířecí krve a jiných tekutin 16 hodin denně několik týdnů v kuse. Je s podivem, že se sám nezbláznil. Nebo nepřišel o čich.

Film, který byl plný zlých znamení

Hrátky s pánem pekel se prostě nevyplácejí. Své by o tom mohli vyprávět tvůrci snímku Omen z roku 1976, který u nás vyšel pod názvem Přichází Satan. Čím je film zajímavý? Že se v něm skoro první polovinu nic neděje, až na podivné náhody. Za scénou to bylo divočejší. V průběhu natáčení se tři s filmem spojení lidé, herec Gregory Peck, scénárista a spisovatel David Seltzer a producent Mace Neufeld, ocitli v ohrožení života. Že letadlo zasáhne blesk a hrozí havárie, to se prostě někdy stane. Ale třikrát za sebou, třem různým lidem? To už je znamení!

Letadla padala během natáčení tohoto „prokletého snímku“ častěji. Zrovna třeba tým, který měl pořídit letecké záběry lokalit, havaroval a zabil sebe i pár lidí na zemi. A to, že scénograf John Richardson během natáčení prodělal autonehodu, která jeho spolujezdci oddělila hlavu od těla, stejně jako ve zmíněném filmu? Maličkost, stejně jako že ošetřovatele v zoo, ve které se odehrává jedna ze scén, druhý den po natáčení rozsápe tygr.

Galerie nechutností

Genocida, kastrace, hromadné znásilnění. Na filmy od Ruggera Deodato je lepší dívat s kyblíkem po ruce. Jeho kanibalské snímky jsou opravdu extrémní, a práce mu evidentně lezla na mozek. Nízkorozpočtová kruťárna Cannibal Holocaust, která se dodnes nesmí v řádce zemí promítat, je toho důkazem. Deodato při natáčení zaplatil několika domorodým dětem, aby vlezly do slaměné chýše, kterou sám zapálil. Aby měl dobrý záběr. Nikdo z lidí prý zraněn nebyl, což ale neplatilo o zvířatech, která s chutí nechával masakrovat.

Příkoří hollywoodských star

Mia Farrow byla v době, kdy s Romanem Polanskim natáčela Rosemary má děťátko, docela kočka. Štíhlou linii si udržovala přísnými dietami, a v té době ještě neobvyklým veganstvím. Což režisérovi nikterak nebránilo v tom, aby jí při slavné scéně donutil sníst syrová játra. Několikrát za sebou. Že to není žádný děs? Zeptejte se veganů. Přijde vám řev Ellen Burstynové ve snímku Vymítač ďábla neskutečně uvěřitelný? Aby ne. Během natáčení se totiž uvolnily napjaté popruhy na posteli s Posedlou, a pořádně jí majzly. Odhodily ji prý na stůl a prorazila zády skříň. Ještě, že pořád jela kamera. Ve filmu se její bolestný křik zužitkoval.

Džungle, která vás sleduje

Neviditelný zabiják z jiné planety. Ostrý nůž, lehce vyšinuté charaktery postav, spousta krve a násilí. Když tohle všechno našli zástupci pojišťoven ve scénáři k filmu Predátor, řekli, že produkci snímku pojistí jen pod jednou podmínkou. A to, že herce Sonnyho Landhama bude na každém kroku provázet dvoumetrový ramenatý bodyguard. Predátor není zrovna horor, ale Landham byl tehdy považován za vyšinutého jedince, kterého příběh vždycky zpracoval. A sebevražedný indián s nožem? Ochranka tu nebyla pro něj, ale spíš jako záruka bezpečnosti ostatních členů štábu, že ještě ráno budou mít hlavu na krku.

Promiňte, ale hledáme skutečnou mrtvolu

A pak tu máme jednu předělávku klasiky žánru, hororu v Amityville z roku 2005. To se trochu zpozdilo, konkrétně pak záběry okolní scenérie. Natáčení přerušila policie, protože na vodě v blízkém zálivu plavalo tělo pohřešované holčičky. Lepší reklamu si horor přát nemohl.

Postava, která děsí i jejího herce!

Bojíte se klaunů? Mistr hororu, Stephen King, se jich prý děsí nejvíc na celém světě. A musí se mu nechat, že udělal hodně proto, aby se jich báli i ostatní. Horor z roku 1986, pojmenovaný prostě To, je toho důkazem. A legenda žije dál: 192 centimetrů vysoký herec Bill Skarsgård, aktuální představitel klauna Pennywise v dvoudílném remaku, dnes musí docházet na terapii. Proč? „Každou noc, když zavřu oči, za mnou přijde klaun, kterého hraji.“ Přejeme hezké sny.

Terapii po natáčení podstupoval i Scott Glenn, který hraje nepříliš kladnou roli v Mlčení jeňátek. Chtěl být prostě dobrý, a tak strávil spoustu hodin rozhovory s profesionály, kteří v FBI zhotovují psychologické profily sériových vrahů. S jedním dětským vrahem ho nechali si promluvit.  Výsledek? Jak říkal sám Glenn: „Dostal jsem se moc hluboko pod povrch.“

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dwayne Johnson a Jason Statham se přiřítí do kina! Sekundovat jim bude John Wick, už potřetí! A Spider-Man se projde po Karlově mostu!

Filmy, které nepokračují kvůli vysokým honorářům hlavních hvězd. Jsou hollywoodské celebrity nenažrané?