Filmy, které nepokračují kvůli vysokým honorářům hlavních hvězd. Jsou hollywoodské celebrity nenažrané?

Občas se stává, že nevnikne další pokračování oblíbených filmů nebo je ukončen populární seriál. Jedním z důvodů je často fakt, že si herci řeknou o příliš vysoký plat. Studio projekt raději ukončí, když se mu finančně nevyplatí, což dá rozum, ale fanoušci pláčou. Stojí to hercům za to?

Herci řeknou o příliš vysoký plat a studio projekt ukončí nebo role přeobsadí

Jack Sparrow vyplul naposledy

Už jste o tom určitě slyšeli. Další Piráti z Karibiku vzniknou, ale tentokrát bez Johnyho Deppa na palubě. Kapitán Jack Sparrow byl od počátku hvězdou série, a ta po ukončení trilogie s Orlando Bloomem a Keirou Knightly spoléhala prakticky jen na něj. Vznikly ještě další dva filmy, a nikdo se netajil tím, že se počítá s pokračováním. Nedávno se ale objevily zvěsti, že se nové natáčení obejde bez Deppa. Spekulace hovořily o tom, že se na jeho (ne)účasti podepsala jeho rozvodová kauza s herečkou Amber Heard.

Ta herce obvinila z toho, že jí uhodil, a také byl věčně opilý. Kdoví, kde leží pravda, nicméně Johnyho kladný vztah k alkoholu a dalším omamným látkám není tajemstvím. Nebylo by se čemu divit, kdyby Disney nechtěl spolupracovat s hercem s takovou pověstí, protože Hollywood je v případě takových klepů nekompromisní, a v podstatě až pokrytecký. Teď ale vyšlo najevo, že je všechno spíš jenom matematika.

Výplatní páska jako všechny poklady Karibiku

Poslední díl série, Salazarova pomsta, celkově nasbíral téměř 800 milionů dolarů, což je zhruba 18 miliard Kč. Johny Depp si jako hlavní hvězda kromě honoráře přišel i na podíl ze zisku, a celkově si tak připsal za tento jediný film 90 milionů dolarů (2 miliardy Kč). Pevná výplata činila 20 milionů dolarů. Celkový rozpočet filmu byl přibližně 250 mil. dolarů, dalších 100 jsou potom náklady na propagaci. Studio dostává ale z kin polovinu tržeb. Pokud od celkového výdělku odečtete celkové náklady, výsledek podělíte dvěma a z poloviny ještě odečtete Dropovu část, zjistíte, že se částka rapidně zmenšila. Jistě, pořád se jedná o desítky milionů dolarů, ale vyplatí se studiu rozjíždět tak obrovsky náročný projekt jen kvůli tomu?

Enterprise potřebuje novou posádku

Nově teď bylo zrušeno pokračování filmů Star Trek. Tím máme na mysli tři snímky z poslední dekády, které se objevily od roku 2009. Tehdy se studio obrátilo na režiséra J. J. Abramse, aby natočil celovečerní blockbuster. Filmy vznikly jako reboot původního námětu, a celkově máme za sebou tři. O dalším pokračování se dlouho mluvilo, a objevily se dokonce informace, že o režii projel zájem Quentin Tarantino, který samozřejmě požadoval volnou ruku a možnost natočit film jako nepřístupný pro mladé diváky.

Jednání jsou ale ukončena a celý projekt šel k ledu, a důvod je opět stejný – studio po zvážení odmítlo zaplatit dva z hlavních herců. Tím je Chris Pine, tedy Kapitán Kirk, a tím druhým jeho otec, který se měl nějakým způsobem objevit také. Toho už si krátce střihl Chris Hemsworth, a právě jeho výplatní páska je prý hlavní překážkou. Takhle to zkrátka v Hollywoodu chodí – vaše jméno vyroste a výplata se násobí. Herci filmu prodávají tvář, a nikdo pod svou cenu nepůjde. Fanouškům tak bude muset postačit zatím poslední seriál, Star Trek: Discovery, který běží na Netflixu.

Další záchrana lidstva před šmejdem z vesmíru?

U Chrise Hemswortha zůstaneme, protože nedávno dorazil trailer na nové Muže v černém, kde hraje hlavní roli. Nás ukázka nijak nenadchla, a vypadá to na trochu zbytečný tlak v pokračování zavedené značky. Ale filmový Thor se právě veze na vlně popularity a filmaři na něj vsadili. Kolik má za roli nasmlouváno zatím nevíme, jistě to není málo, ale rozhodně to nebude tolik, na kolik si za poslední Muže v černém přišel Will Smith. Ten šel do třetího pokračování s tím, že mu studio přislíbí ona magická procenta ze zisku, a celkově si tak Smith přišel za Muži v černém 3 na neuvěřitelných 100 milionů dolarů. Pokud natáčíte další díl, prostě nemůžete zajít dál nebo přislíbit méně, tak to prostě nechodí. Pokud se tedy filmaři rozhodli v sérii pokračovat, jediným krokem bylo přeobsazení herců. Jestli to bude bez agentů J a K fungovat, to už je druhá věc.

Obecně vzato se studiím občas vyplatí natočit „menší“ snímek. Příkladem budiž první Deadpool. Rozpočet byl „pouhých“ 58 milionů dolarů, ale film utržil neuvěřitelných 754 milionů celosvětově. Zároveň je tak nejúspěšnějším snímkem s eRkovým ratingem v historii. Dvojka už měla rozpočet 110 milionů dolarů, a výdělek byl stejný jako u prvního filmu. Kdyby například vzniklo pokračování, které by stálo 160 milionů, ale z kas si odneslo 900 milionů, pořád je nejúspěšnější první díl.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Recenze: Historické drama Kursk dokumentuje smutný osud chlouby ruského námořnictva. Rozhodně stojí za vidění!

Filmové novinky! Nový Hellboy vypadá skvěle! Povedou se čtvrtí Muži v černém s Thorem? A historické drama Marie, královna skotská!