Home office: Jak se při něm nezbláznit?

Ještě nedávno býval home office spíše jako jeden z oblíbených benefitů, nicméně nyní se v rámci opatření stal u většiny kancelářských profesí jakýmsi denodenním standardem. Sám o sobě přináší určité výhody, ovšem nutno uznat, že za současné situace bývají chvíle, kdy jsme uzavřeni se svým počítačem doma a odříznuti od osobního kontaktu s kolegy, docela k zbláznění. Jak éru povinných home officů přečkat ve zdraví a v pohodě? Na to se právě teď podíváme.

home office

V době, kdy na každém rohu nestrašil covid, byl home office většině z nás ku prospěchu. Ostatně pár dní, kdy jsme si mohli srovnat myšlenky a měli trochu domácího klídku, nikdy neuškodilo. Právě naopak. Najednou jsme se ale ze dne na den ocitli v situaci, kdy se home office stal každodenním chlebem.

Najednou nemůžeme doběhnout za kolegyní a probrat s ní tváří v tvář nově zadané úkoly, ani si třeba zajít vytisknout pár papírů do tiskárny. Náš pracovní život se rázem změnil. Zatímco dříve jsme většinu času trávili převážně v práci, nyní jsme naopak stále doma.

Pokud zrovna nepatříte k hrstce těch, kteří jsou na podobný režim zvyklí, postupně začnete bojovat se zvláštním pocitem, že už vám z toho brzy asi picne. Co tedy udělat pro to, abychom home office zvládli s přehledem?

Najděte na tom určité výhody

Všechny věci se nám snáší lépe, pokud na nich nalezneme alespoň nějaké výhody. I u práce z domova se vám jich podaří několik najít. Jednak máte o něco větší klid na práci, než když vám každou chvíli klepe na rameno váš kolega.

Můžete si lépe rozvrhnout vaší práci, aniž by vám odváděly pozornost jiné činnosti ve firmě. Díky tomu pak veškerou práci zvládnete rychleji a s minimem stresu. Pokud si uvědomíte alespoň nějaké výhody, uvidíte, že budete k práci z domova přistupovat o něco pozitivnějším způsobem. 

Dodržujte vaše pauzy

Není nic horšího, než být celý den zavřený doma. V práci máme tu a tam důvod vyběhnout ven, kdy potřebujeme něco zařídit. Nesedíme přeci jen celý den přikovaní u kompu. Jakmile jsme ale doma, většinou nás to nutí sedět u práce mnohem delší dobu, než jak je tomu v okamžiku, kdy jsme fyzicky v práci.

Nastavte si proto na každý den krátké pauzy a vyjděte na chvilku ven. Pročistěte si hlavu a načerpejte síly na další úkol. Uvidíte, že vám poté bude mnohem lépe.

Buďte v kontaktu s kolegy

Samozřejmě všichni přes den komunikujeme se svými kolegy, s nimiž řešíme společné pracovní úkoly. Pokud jsme ale normálně v práci, jen u takových témat zpravidla nezůstáváme. Řešíme, co jsme podnikli s rodinou, jaké máme plány, pobavíme se o sportu, nových autech,…

Vyčleňte si proto i v rámci pracovního dne krátký čas na to, abyste si s kolegy alespoň na chvilku oddechli. Právě to vás alespoň trochu vrátí do běžného života a také zlepší vaší náladu. 

Zpříjemněte si váš domácí pracovní den

Jednou z výhod home office je fakt, že si můžete během práce pustit oblíbenou hudbu anebo poslouchat na pozadí film, aniž byste tím porušili pracovní morálku či proti sobě popudili vaše kolegy. Pokud vás třeba takové věci přímo neodvádí od pracovních povinností, berte to jako benefit, který si v práci obvykle dopřát nemůžete. Doma ale samozřejmě ano.

Utěšte svou mysl pozitivním myšlením

Velmi pomáhá také myslet pozitivně a být přesvědčen o tom, že ani ten home office nebude trvat navěky věků. Je to zkrátka jen přechodná záležitost, která za chvíli pomine a dost možná se vám po ní v některých chvílích i zasteskne.

Berte to zkrátka tak, že jednou se zase vše vrátí do starých kolejí a buďte rádi za to, že jste nepříznivé období mohli přečkat v pohodlí domova oproti jiným pracovníkům, kteří home office čerpat nemohou.

foto: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Home office není pro každého. Práce z domova má mnoho nevýhod. Jak poznáte, jestli je to pro vás to pravé

Co nesmí chybět kvalitní kancelářské židli?