Co nesmí chybět kvalitní kancelářské židli?

Home office – jeden z nejskloňovanějších pojmů posledních měsíců. Práce z domu, na kterou najela spousta zaměstnanců pracujících s počítači, s sebou však nese i požadavky na vybavení domácí kanceláře.

židle

Sezení na jídelní židli a u kuchyňského stolu, to se zádům brzy znelíbí. Pokud si i vy přejete zachovat zdravá záda nebo jejich stav alespoň nezhoršovat, měli byste si kancelářskou židli vybrat podle následujících pravidel.

Nepleťme si židli a křeslo

V kanceláři jsou dva typy sedacího nábytku, proto se v e-shopech potkáte jak s nabídkou kancelářské židle, tak kancelářského křesla. A rozhodně nejde o synonyma. Zatímco kancelářské židle jsou menší a mnohem lépe nastavitelné, kancelářská křesla jsou mohutnější, na první pohled pohodlnější, ale s méně možnostmi přizpůsobit jejich parametry přímo vaší postavě.

Ano, to znamená, že kancelářské židle jsou vhodné pro více typů postav a může na nich sedět jak drobná žena, tak větší muž, kdežto kancelářské křeslo je určeno vždy jen jednomu typu postavy, jeho pohodlí závisí zejména na tom, zda jste trefili svou postavu do jeho parametrů.

První kroky výběru – podle intenzity sezení

Pojďme se podívat, co všechno by se mělo dát nastavit u kancelářské židle, a tedy i podle čeho ji vybírat. Předpokládejme, že vybíráme židli pro cirka osmihodinové nebo i delší sezení. Na ni jsou v oblasti konstrukce kladeny ty největší nároky.

Pravděpodobně se nakonec v e-shopu proklikáte k dražším produktům, na které zrovna nemáte na účtu dost volných prostředků, a tak se může hodit některá z půjček bez dokládání příjmu podepsaného zaměstnavatelem. Nezapomeňte si však nastavit splátky tak, abyste je pohodlně zvládali platit.

Stojí za to se kvůli pracovnímu pohodlí zadlužit? Když zvážíme benefity správně vybrané židle (minimalizaci poškození zad, bolesti hlavy, rukou, zápěstí, loktů, ramen, minimalizaci vzniku tenisového loktu nebo karpálních tunelů, případně minimalizaci vzniku poškození hybnosti ramenních pletenců), tak jistě ano.

Nosnost

Jestliže máte vybrán typ židle podle toho, jak dlouho na ní budete sedět (předpokládáme alespoň 8 hodin denně), je na čase překročit k nosnosti. Jste-li větší postavy, nevadí, najdete totiž i židle s nosností do 160 kg a více. Standardem je 110 kg.

Budou vám materiály vyhovovat?

Možná na první pohled zbytečná otázka, když materiál židle není oděvem, a tak jej nenosíme přímo na těle: Ale opak je pravdou. Materiál židle přímo ovlivňuje její schopnost odvětrávat v létě teplo a pot od těla, v zimě nepropouštět k tělu například chlad od okna.

Nejčastěji bývá sedák textilní a opěradlo síťované, aby se dosáhlo maxima pohodlí, ale i hygieničnosti. Přímo nevhodné jsou různé imitace kůže. Důležité jsou i materiály použité v konstrukci židle. Plastové mají nižší nosnost a mohou se rychleji poškodit, kovové jsou logicky odolnější, stabilnější, ale židle jsou pak i těžší.

Někde najdete molitan, jinde paměťovou pěnu. I toto kriterium rozhoduje o pohodlí při práci na vaší kancelářské židli. Nebojte se investice do materiálů, které se umějí přizpůsobit. Stejně jako u matrací, i zde s nimi budete spokojeni.

U konstrukce židle se zaměřte na tyto prvky

Konstrukce kancelářské židle je poněkud složitá záležitost, skládá se z mnoha částí, přičemž většina z částí by měla být individuálně nastavitelná. Podívejme se jak.

Sedák

Základem pohodlné židle je pohodlný sedák, který je nastavitelný podle typu vaší postavy, délky stehenních kostí. Nejzákladnějším požadavkem je nastavení výšky sedáku. Ale opravdu pohodlné židle umějí nastavit i jeho hloubku (posun sedáku vpřed a vzad, právě podle požadované délky sedací části), ty nejlepší zvládnou měnit i jeho sklon (úhel sklonu dopředu a dozadu).

Tvar sedáku musí odpovídat tvaru lidského posedu, tedy po stranách mírně zdvižený, ale pod koleny skosený dolů. Nohy totiž mají při správném sedu být umístěny tak, aby kolena byla o něco níže než boky, přitom šlapky pohodlně na zemi.

Opěrák – bederní opora

Spodní část opěráku by měla být nastavitelná tak, abyste bederní prohnutí měli vždy v místě bederního prohnutí vašeho těla. Tím vám židle poskytne jakoby vnější páteř. Podpora bederní páteře vám musí být pohodlná, nikdy příliš tvrdá.

Opěrák – horní opěradlo zad

I horní část opěrky zad je důležitá, přestože se tak často nenastavuje, jako je tomu u opěrky bederní. Můžete ale mít židli vybavenu synchronním mechanismem, což znamená, že vám židle dovolí se v ní zaklonit, přitom vám poskytne protitlak, aby vás jemně vracela do původní polohy. A právě protitlak a jeho nastavení je tu velmi důležitý.

Područky

Nastavení výšky i vodorovné polohy, to je u područek velmi důležité. Na područky odkládáme ruce v době, kdy je nemáme opřeny o stůl, určujeme tím polohu ramen i loktů. Ruce musejí na područkách ležet pouze lokty, zápěstí zachovávejte volná. Jsou však i lidé, kteří o područky u židle nestojí – a rozhodně to není špatně.

Podhlavník

Ležet u práce? S notebookem je to vcelku pohodlné, pokud tedy nepoužíváte myšku. Takže když rádi pracujete v polosedu, zaměřte se na kvalitní a měkký podhlavník, který hlavu podepře i tehdy, když si prostě budete potřebovat jen na chvilku odpočinout, zamyslet se, zaklonit se.

Názorný videonávod ohledně výběru kancelářské židle najdete i na YouTube. Například video s názvem: Jak na výběr nové židle? Takže až vás bude příště cokoliv zdvihat ze židle, ať je to z kancelářské židle pohodlné a dokonale ergonomické, která ochrání nejen vaše záda!