Herní novinka No Man’s Sky slibuje zážitek jako žádný jiný

Poměrně mladá herní vývojářská společnost Hello Games přichází s revoluční novinkou na trhu her. Akční survival dobrodružství No Man’s Sky nabízí zdánlivě nekonečnou galaxii, kde žádná sluneční soustava a planeta není stejná. S řadou činností, které si může hráč vyzkoušet, vybočuje ze zajetých kolejí podobných her.

Na platformách Playstation 4, a nyní také propracovanějších herních počítačích čeká hráče v No Man’s Sky více jak 18 trilionů planet k prozkoumání, obchodování, boji a přežití. To jsou čtyři základní stavební pilíře celé hry, od kterých se odvíjí celý herní zážitek revoluční novinky. Nic není nikde dvakrát úplně stejné, v procedurálně generované galaxii je totiž vůbec samo o sobě těžké představit si množství světů a jejich součástí, které v každém koutu rozsáhlého vesmíru na hráče čekají.

BlueSpace

Podívaná je to velkolepá

Multiplayer vs. Singleplayer

V principu pak odhalujete a skenujete různé rostliny a živočichy, a data následně odesíláte vesmírné databázi Atlas společně sdílené všemi hráči v mutiplayeru. Za ta pak obdržíte patřičnou odměnu ve formě kreditů. No Man’s Sky samozřejmě nabízí i singleplayer, na ten však zatím příliš kladné ohlasy nebyly. Proč taky, když ve zdánlivě nekonečné galaxii každého musí časem zákonitě začít neskonale otravovat doléhající samota. Navíc pak také na každém rohu může na hráče číhat nebezpečí, a to se potom spíš vyplatí mít parťáka. Nečekané boje se můžou vynořit odkudkoliv, z hlubokého vesmíru, hustých lesů, opuštěných pouští nebo temných oceánů.

Těžbou k rychlejšímu a vzdálenějšímu cestování. Ale vzorně!

Hráči samozřejmě mohou získávat materiál a plány výzbroje nebo lodí, které si mohou později koupit a s kterými se dostanou ještě hlouběji do neprozkoumaného vesmíru, a o to déle v něm také vydrží. Pohyb v rámci slunečních soustav nebo galaxií je naprosto volný. Kam budete chtít, kam dohlédnete, tam doletíte. A to se potom silnější motor hodí. Hra ale samozřejmě lpí na tom, aby se hráči chovali ve vesmíru civilizovaně. Pokud někdo zabíjí příliš mnoho životních forem nebo až moc vysává surovinové zdroje planet, přitáhne pozornost Sentinelů, kteří budou chtít takového hráče zabitím ze hry odstranit.

Lepší plány a suroviny, lepší vesmírné lodě

Lepší plány a suroviny, lepší vesmírné lodě

Nečekejte příběh. Nečekejte klasickou hru

I přes bohatý popis a snové dojmy z herní novinky No Man’s Sky už mnozí hráči na Playstation 4 platformách projevili se hrou nespokojenost. Podle ohlasů se stávají po čase opakované činnosti monotónní a obrovský svět není zas tak přeplněný příležitostmi. Ale podle popisu a formátu hry nemohl nikdo čekat nic typologicky odpovídajícího například Far Cry, GTA nebo WoW. No Man’s Sky přece jenom nemá příběh, nemá soustavně na sebe navazující mise a úkoly. Vývojáři v Hello Games chtěli svým hráčům poskytnout svět, který bude co nejvíc různorodý, ve kterém si bude každý moct najít svoji cestu a svobodu.

Potřebné minimum:

Operační systém: Windows 7/8.1/10 (64-bit versions)

Procesor: Intel Core i3

Operační paměť: 8 GB RAM

Grafika: nVidia GTX 480, AMD Radeon 7870

Místa na disku potřeba: 10 GB

Creature

Samotní být nemusíte, ale můžete. Zkoumejte.

Závěr:

Hra si tak nejspíš za čas najde řadu odpůrců pro svůj novodobý formát, ale určitě se v ní najde také stejný počet fanoušků, kteří se v ní budou cítit jako doma. Vy tak nemáte na výběr jinak, než se podívat na nějaká herní videa a recenze a zhodnotit, jestli je to hra právě pro vás. My myslíme, že pro ten oddych a neomezenou svobodu za to No Man’s Sky stojí.

Jaký máte na hru zatím názor vy?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejnásilnější hry 90. let – co by dnes neprošlo?

České videohry, co dobyly svět – hráli jste všechny?