Grilované speciality: Abeceda grilování od A do Z

Letní sezóna před námi a s ní pohodové chvíle strávené na zahradě, a ještě lépe u grilu. Na grilované lahůdky se mnohdy těšíme celou zimu. A jakmile je slunce nad námi a teploty příhodné, už své nástroje vytahujeme.

grilované

Na grilu jde opéct prakticky cokoli; maso, ryby, sýry, zelenina, ovoce, houby, burgery, pizza, toasty. Stačí malinká zručnost a dají se vykouzlit neuvěřitelné grilované pochutiny.

Kde a jak grilovat

Kromě grilování na otevřeném ohni můžeme zvolit další varianty, které jsou na trhu dostupné. Řadíme k nim elektrické grily, grily na dřevěné uhlí, plynové grily nebo například zahradní krby. Záleží na našich prostorách, a také na velikosti společnosti, kterou plánujeme hostit.

Možnosti grilování

Grilovat se dá několika způsoby; na roštu, fólii či jehlici.

  • Rošt je vhodný pro tenčí masa, ryby a zeleninu.
  • Fólie je určená pro masa již nakrájená nebo drobnější zeleninu a houby, které by jinak do grilu propadly.
  • Jehlice je ideální pro ražniči a špízy, které se v průběhu grilování mohou díky tomu pohodlně otáčet.

Grilované maso a ryby

Maso je nejvhodnější nechat 24 hodin předem v marinádě. V žádném případě maso předem nesolte. Díky soli se za masa vylučuje voda, kdy povrch je poté neustále vlhký a při grilování tak nevznikne karamel a následná zlatavá barva, kterou očekáváme.

grilování
Grilovat můžete u sebe na zahradě, anebo se vydat s partou přátel do přírody. (foto: 123RF)

Marinád je nepřeberné množství. Nejčastějšími přísadami jsou olej, ocet, cibule, šalotka, víno, protlak, dijonská hořčice, med, česnek, citronová šťáva, sójová omáčka, worchesterská omáčka, cukr, rozmanité druhy koření a bylinek.

  • Před položením masa na gril je nutné maso nechat okapat, aby tuk nestékal. Tuk by se mohl vznítit a maso spálit. Na trhu je možné koupit gril, který má vaničku, do které tuk může odtéct. Tuto záležitost může ale vyřešit alobal, do něhož se maso zabalí. Obzvláště ryby doporučujeme do alobalu zabalit.
  • Nejkratší dobu grilování potřebují ryby, zhruba 15 minut. Hovězí a vepřové maso grilujeme přibližných 20 až 30 minut. Nejdelší dobu opékání vyžaduje maso kuřecí, tedy stehna. Ty necháme propéct až třičtvrtě hodiny.
  • Grilované maso nejlépe doplní různé omáčky a dipy. V obchodech je k sehnání velké množství druhů, nebo si je samozřejmě můžete vyrobit dle svých chutí sami.
  • Přílohou je nejchutnější chléb či bageta. Můžeme zvolit také grilovanou zeleninu a brambory.

Grilovaná zelenina

Zeleninu před grilováním potřeme nejlépe olivovým nebo rostlinným olejem. Pokud máme zbylou marinádu, využijeme ji. Potíráme ji i během grilování, aby neoschla. Grilujeme na vyšší teplotu, nikoli ale na maximální. Během procesu ji otáčíme kleštěmi.

Doba přípravy závisí na její velikosti, nicméně zde platí, že je připravená ke konzumaci v momentu, kdy ji můžeme propíchnout vidličkou. Tmavé proužky též signalizují, že je hotová. Nejlepší zelenina vhodná na gril je paprika, rajčata, mrkev, klas kukuřice, cuketa, baklažán ba dokonce i tykev.

Grilovaný hamburger

Základem je mleté hovězí či vepřové maso nebo jeho směs.

  1. Tato směs se ochutí solí, pepřem, cibulí a česnekem. Uplácané karbanátky se z obou stran na grilu opečou do zlatohnědé barvy.
  2. Lahodnou možností je na másle zkaramelizovat cibuli a případně ji dochutit bylinkami a na karbanátky do housek položit. Pro gurmány je tu možnost opečení slaniny a přidání do hamburgeru. Housku na dvě půlky taktéž na grilu opečeme.
  3. Do hamburgeru můžeme přidat majonézu, omáčky, sýr, ledový či listový salát, rajče, cokoli vám bude k chuti.

Grilovaný sýr

Další skvělá volba. Nejpříhodnější je zvolit sýr ve stylu Camembert. Před grilováním je možné ho též nechat namarinovat. Chutě se tak rozloží. Výborně ho na talíři dochutí brusinky.

Klobásky a jiné uzeniny

Uzeniny samy o sobě jsou z grilu velké pochutiny. Pokud je ale ještě obohatíte, například klobásky plněné sýrem či obalené ve slanině, úspěch máte zaručený.

grilované
Na gril můžete hodit prakticky cokoliv. Oheň se postará o originální chuť. (foto: 123RF)

Grilované špízy

Zde si můžete vyhrát a na jehlici napíchat, co vám přijde pod ruku. Vepřové maso, zelenina, houby, klobása, vše se dá zakomponovat.

Dezert z grilu

Jedním z nejoblíbenějších grilovaných dezertů je ananas. Dá se navíc obalit v cukru nebo se k němu na talíři přidat zmrzlina. Ovocný špíz je další skvělá varianta. Po ogrilování ho můžete obalit například v rozdrcených oříšcích.

Taktéž se vám již sbíhají sliny?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bioklimatická pergola: Zahradní stavba, ve které byste chtěli bydlet

Zahradní nábytek: Jak jej na sezonu efektivně vyčistit?