Generační války v MHD: to je opravdu síla!

Městská hromadná doprava šetří chodidla i životní prostředí, zároveň ale poskytuje zvláštní prostor, ve kterém se zejména někteří mladí a staří jedinci musí hlasitě projevovat. Jako by se zde probouzela určitá zvláštní forma síly. A nebo „Síly“?

MHD jako specifické univerzum

Že je MHD mikrosvět sám o sobě, asi nemusíme zdůrazňovat nikomu, kdo alespoň občas jezdí metrem, tramvají či autobusem. Narazit zde totiž můžete na různé podivné skupiny lidí. Ačkoli je sice většina slušná a tichá, někteří jedinci využívají tento stísněný prostor k tomu, aby dali okolí jasně najevo, co si myslí. Jakoby zde působila nějaká temná strana síly, která vybízí k agresivnějšímu chování a hlasitějším projevům. V konečném důsledku pak samozřejmě jde o kompletní ovládnutí tohoto zvláštního univerza.

Nekonečná bitva o místa k sezení

Někteří příslušníci starší generace mají pocit, že právě prostředky městské hromadné dopravy poskytují prostor, kde si mohou kompenzovat všechny ústrky, které jim pozdní věk přináší. Navíc, kde by se měli dožadovat svých práv než právě v MHD. Jinde jsou často přehlíženi, což jde na takto malé ploše jen těžko. Navíc často spěchají do „obchoďáku“ za nějakou tou slevou a na takový souboj musí být řádně odpočinutí. Cítí se proto neohroženě jako Luke Skywalker, který má k dispozici svého věrného R2-D2 (nákupní tašku na kolečkách) a světelný meč (hůl).

Poměrně běžně se tak lze setkat s důchodci, jež sedí ve voze zaplněném k prasknutí na vnějších sedadlech a vedle sebe mají místo, protože si přeci vzhledem ke svému věku mohou sednout tam, kam chtějí. A prakticky totožný extrém představují situace, kdy se agresivní senior dožaduje sezení právě po vás, ačkoli je jinak kolem poloprázdno. Vždyť je to přeci jeho místo, na kterém jezdil už za „tatíčka“ Gottwalda a vy to musíte samozřejmě respektovat. Co je na tom tak divného?

 „Co si to dovolujete, snad ještě nejsem tak stará!“

I v případě, že se chcete v MHD chovat maximálně korektně, ještě nemáte ani zdaleka vyhráno. Stále totiž můžete schytat několik nelibých poznámek. S pouštěním sednout to tedy rozhodně nepřehánějte a radši si dvakrát rozmyslete, komu to vlastně chcete pomoci. Výsledkem by mohlo být opět nepříjemné faux paus. Není to sice běžné, ale pokud se člověk cítí duší mlád a věk si raději nepřipouští, mohli byste to opět schytat. Inu, pro dobrotu na žebrotu…

Mládí má zelenou, ale nemělo by to přehánět…

Pokud se podíváme na druhou stranu věkového spektra, ani někteří mládežníci se v prostředcích městské hromadné dopravy nechovají tak úplně příkladně. I oni totiž často dokazují, že si své místo dovedou bránit stejně umě jako jejich starší kolegové. Že kolem stojí spousta seniorů či žen ve viditelném očekávání potomka je přitom nikterak nezajímá. I hlasité projevy jsou poměrně běžné. Chtě nechtě se tedy dozvíte, kdo je pitomec, kdo koho miluje a kdo se o víkendu vylil jak Vltava při povodních, bez čehož pochopitelně nemůžete žít.

Stále však existuje riziko, že mladé řečníky nikdo poslouchá. V tom případě lze samozřejmě vytáhnout fix a své „velezajímavé“ myšlenkové pochody zvěčnit pro příští generace. Co na tom, že je polovina takových příspěvků vulgárních a druhá polovina plná gramatických chyb, každý má přece právo na svobodu projevu. Té se přitom dožadují zvláště takoví chlapci a děvčata, jež toho mají nejméně co říci. Že z nich další Tolstoj ani Austinová s největší pravděpodobností nebudou? A co jako?!

Stále chcete vyrazit městskou hromadnou dopravou?

Nakonec se zdá, že někteří mladí i staří jezdí tím „MHDéčkem“ jen proto, aby jeden druhém dokázali, kdo že to má vlastně navrch. Společným nepřítelem tak zůstávají pouze řidiči, kteří jezdí pozdě. A to jsme se ještě nezmínili o opilcích, narkomanech, lidech, kteří o osobní hygienu dbají párkrát do roka či agresivních fotbalových fanoušcích. Zkrátka vás čeká pořádné dobrodružství. Po takových zkušenostech si vlastně uvědomíte, že ač to s životním prostředím myslíte dobře, někdy je přeci jen lepší vyrazit autem. A jaké zážitky z městské hromadné dopravy máte vy?

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Chlapi mají jasno: Ideální žena neexistuje! Myslíte si to taky?

Nejšílenější věznice světa. Kde byste raději nechtěli být?