Nejlepší appky pro řidiče. Používáte je?

Chytrý telefon má každý z nás v kapse. Používáme ho na surfování, na e-maily, na sociální sítě a v autě jako navigaci. Přitom ale právě řidiči může posloužit mnohem lépe. Mrkli jsme se na nejlepší aplikace pro řidiče.

mBenzin.cz

Částku za tankování často bezedné nádrže vám pomůže zkrotit největší sociální síť řidičů mBenzin.cz. Najdete v ní aktuální ceny benzinu, nafty, LPG a Ethanolu, které doplňují sami řidiči. Vyhledávat můžete podle adresy z mapy nebo nejbližší čerpací stanici pomocí lokalizace GPS. Připojit se, komentovat kvalitu čerpacích stanic a aktualizovat ceny můžete i vy. Na webových stránkách najdete také ceny paliva při cestách po Evropě a seznam pokutovaných čerpacích stanic od ČOI.

Unikátní je plánovač tankování. Zadejte start a cíl, mBenzín.cz vám nalezne nejlevnější tankování v nastavené vzdálenosti od trasy.

Stahujte pro Apple, Android i Windows Mobile.

INRIX

Dopravní kolony jsou tak otravné! Přitom jejich sledování v reálném čase už dnes není problém. Díky tomu, že každý u sebe vezeme mobilní telefon, který poslouží pro zmapování hustoty dopravy. A přesně tohle dělá aplikace INRIX. Nejen, že zobrazí hustotu dopravy, takže vidíte, kudy rozhodně nejezdit, ale také vás navede takovou cestou, aby zpoždění bylo minimální. Takže stačí kliknout, že chcete do práce a aplikace vypočítá nejrychlejší trasu. Nemusíte tak řešit, jestli se vyplatí kolonu objíždět, nebo jestli je lepší trpělivě vystát 5 minut a pak bude vše v cajku.

Stahujte pro Apple, Android i Windows Mobile.

Waze

Z malého startupu se stala největší komunitní síť pro řidiče. Co to znamená? Řidiči sami hlásí, co se na silnici děje – kde se stala nehoda, kde je uzavírka, nebo kde hlídají švestky s radarem. Waze funguje jako plnohodnotná navigace, takže vás povede do cíle takovou trasou, abyste se vyhnuli nehodám, uzavírkám a jiným nepříjemnostem na silnici. Waze je opravdu velmi oblíbený, po celém světě jej používá téměř půl miliardy lidí.

Stahujte pro Apple, Android i Windows Mobile.

https://www.youtube.com/watch?v=R8WKW0xeBxU

DigiHUD Speedometer

Závidíte luxusní vozům head-up displeje? Jde o technologii, která promítá řidiči informace na čelní sklo, takže vše důležité vidí přímo před sebou, aniž by musel klopit oči na přístrojovou desku. A věřte, že je to velmi příjemné a návykové. Ale jak to dostanete do své staré Octavie?

Pomocí této aplikace. Head-up displej totiž nedělá nic jiného, než že využívá toho, že čelní okno odráží informace z displeje, který je umístěn na palubní desce. Když sem tedy položíte svůj telefon, dosáhnete stejného efektu. Stačí tak spustit tuto aplikaci, položit telefon na palubní desku před řidiče a v čelním okně vozu se odráží displej telefonu, takže vlastně máte vlastní přenosný head-up displej. Není to skvělé? Je to skvělé!

Stahujte pro Android.

Head-up displej do každého auta!

Head-up displej do každého auta!

OBD Car Doctor

Chcete o svém autě vědět více, než kolik vám vůbec kdy řeknou v servisu? Cesta k tomu je více než jednoduchá. Nejprve budete potřebovat OBD rozhraní, které připojíte ke svému autu. To koupíte za pár stokorun. K této krabičce se pak připojíte svým smartphonem. Přímo z mobilu pak budete mít přístup k řídící jednotce svého auta. Takže se dozvíte úplně vše. Jaký je plnící tlak turba, teplota nasávaného vzduchu, otáčky motoru a desítky dalších informací. Samozřejmě umí načíst také chyby řídící jednotky, takže pokud vám svítí ikona chyby motoru, můžete zjistit, o jakou chybu se jedná. Pokud jste automobiloví nadšenci, tuhle aplikaci musíte mít.

Stahujte pro Apple Android.

Tip navíc: Jak nabíjet telefon v autě

Běžící aplikace ve voze znamená jediné – baterka je za 2 hodinky prázdná. Dobíjení mobilu v autě přitom není úplně jednoduché. Klasické autodobíječky, které vkládáte do 12V zásuvky zapalovače, nejsou pro kondici baterie vašeho telefonu právě ideální. Alternátor ve voze není zrovna zařízení, které by dodávalo čistý proud bez výkyvů a různých napěťových špiček, což baterii nedělá dobře. Navíc nabíjení se vypíná a zapíná s tím, jak vypínáte či zapínáte zapalování, což baterii také nedělá dobře. Nehledě na to, že většina nabíječek dokáže dávat výstupní proud jen kolem 500 mA a 1 A, což pro nabíjení dnešních výkonných smartphonů nestačí.

Lepším řešením je tak sáhnout po powerbance, která bude telefon dobíjet stabilizovaným proudem, který baterii neničí a bude telefon dobíjet, i když zde poběží náročná aplikace.

Powerbanka zajistí lepší dobíjení.

Powerbanka zajistí lepší dobíjení.

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejzajímavější nové aplikace pro mobily – čím nás letos vývojáři potěšili?

Budoucnost paměťových karet – co budeme mít příští rok v mobilech?