Galerie: kdo jsou největší boháči z celého světa? Znáte příběhy nejbohatších?

Víte, kdo patří mezi nejbohatší lidi naší planety? A znáte příběh, který stojí za jejich obrovským úspěchem? Pojďte se podívat na životní příběhy dvou nejbohatších lidí naší planety. Zjistíte mimo jiné i to, do čeho tito pohádkově bohatí lidé věnovali peníze během letošní celosvětové epidemie koronaviru. Kdo je největší boháč?

největší boháči

Jeff Bezos je boháč boháčů

Největší boháči – za jednoho z nich se považuje šestapadesátiletý rodák z Albuquerque v americkém Novém Mexiku se narodil do převážně farmářské rodiny. Jeho matka však s jeho otcem byla vdaná pouze rok a po rozvodu se znovu provdala, a to za Miguela Bezose, který si malého Jeffa adoptoval.

Génius již od malička

Jeff vykazoval již od mala technické nadání, po dokončení střední šel studovat prestižní Princetonskou univerzitu, konkrétně fyziku. Během studia však přešel na obor informatiky, aby se stal jedním z nejlepších studentů svého ročníku. Když se rozloučil s univerzitními roky, dostal místo na Wall Street, kde působil jako informatik pro rozličné společnosti.

Již v roce 1994 ve své malé garáži tento boháč založil společnost Amazon.com. Ta se přitom zpočátku zaměřovala pouze na prodej knih. Jak dnes vidíme, podnikání se mu poněkud rozrostlo. Před dvaceti lety se k Amazonu přidala i společnost Blue Origin, kterou založil jako společnost působící na poli vesmírné turistiky a jako dopravní společnost pro transport nákladu na oběžnou dráhu.

Manželka Jeffa Bezose

Se svou manželkou má celkem 4 děti. Loni se po 25 letech společného života rozvedli a ona získala čtvrtinu jeho podílu ve společnosti Amazon, stala se tak jednou z nejbohatších žen světa. Jeho žena přitom pracovala pro jeho firmu od samého začátku a věřila v jeho úspěch.

V letošním roce se rozhodl, že daruje na 100 milionů dolarů na účet potravinových bank v rámci Ameriky, a to jako reakci na epidemii čínského viru.

Odhadovaný majetek Bezose je něco přes 110 miliard amerických dolarů. Slušný boháč, že?

Boháč Bill Gates mu šlape na paty

Majetek v hodnotě necelé stovky miliard amerických dolarů vlastní spoluzakladatel společnosti Microsoft. Ten se narodil v roce 1955, letos tedy oslaví již 65. narozeniny. Gates se narodil otci, který se živil jako právník, a matce, která původně působila jako učitelka a později se stala členkou správní rady First Interstate Bank.

Studium Billa Gatese

Do sedmé třídy nastupoval Gates na soukromou střední školu s výbornou pověstí. Tam měl poprvé možnost se seznámit s prací na počítači. Už v té době se spolu se svým spolužákem Paulem Allenem učili programovat.

O pár let později, v roce 1973, nastoupil spolu s Paulem na Harvardskou univerzitu. Spolupracovali na tvorbě programovacího jazyka Altair BASIC, který byl určen pro první osobní počítače Altair 8800.

Už o dva roky později založili společně firmu Micro-Soft, a to především za účelem další možnosti prodeje své verze programovacího jazyka i dalším firmám. Školu už tento boháč nedostudoval, byl zahlcen prací.

Manželka Billa Gatese

V roce 1994 se Bill Gates oženil s Melindou, mají spolu tři dnes již dospělé děti. Obývají své velké sídlo ve Washingtonu. Společně se ženou založili nadaci Billa a Melindy Gatesových, kterou lze označit za největší soukromou nadací na světě s charitativním záměrem.

Ta získala i akcie Microsoftu za téměř 36 miliard dolarů. Letos věnoval několik miliard dolarů na podporu výstavby závodů, kde se bude vyvíjet vakcína proti čínskému viru.

Spoluzakladatel Microsoftu, Gatesův spolužák Paul Allen, zemřel před dvěma lety. Gates v loňském roce oznámil, že kromě toho, že v současné době vlastní již pouze jedno procento v Microsoftu, opouští i vedení celé společnosti, v jejíž představenstvu dosud pracoval.

Dva největší boháči planety tedy dohromady vlastní nepředstavitelný majetek, zhruba 200 miliard amerických dolarů. Právem se tedy do skupiny „největší boháči“ zařadili.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Založení společnosti na klíč. Trend, který převládá v oblasti podnikání. Jak na to?

Založili jste si firmu a nevíte kam dřív skočit? Poradíme vám, jak zatočit se stresem