Založili jste si firmu a nevíte kam dřív skočit? Poradíme vám, jak zatočit se stresem

Kdo se pustí do podnikání dříve či později zjistí, že zvýšená zodpovědnost za vlastní obživu s sebou přináší i zvýšenou míru stresu. V krátkodobém měřítku může stres vaši práci zefektivnit, z dlouhodobého hlediska se však podepíše na vašem fyzickém a psychickém zdraví.

stres

Hned na úvod bychom chtěli říct, že patrně nelze podnikat a nestresovat se u toho. Záleží samozřejmě na tom, v jakém odvětví člověk podniká a v jakém měřítku, s určitou mírou stresu se však dříve či později setká každý. Pod tlakem tak může být i taková instruktorka jógy.

Zvláště pak, když se rozhodne do svého byznysu tzv. šlápnout v podobě založení firmy. V krajním případě může dlouhodobý stres vést až k syndromu vyhoření, ale existuje řada doporučení, které vám mohou v boji se stresem pomoct.

Vylaďte time-management a to-do list

Hned na začátku je důležité stanovit si pro práci jasné mantinely, a to zvlášť pokud pracujete z domova. Nemusíte rovnou kopírovat obvyklou pracovní dobu, ale stačit budou základní pravidla jako nenosit si práci do postele, příp. dělat si pravidelné pauzy na jídlo a nepracovat u nich.

Praktickým pomocníkem může být také správně zpracovaný to-do list, v němž by měly být jednotlivé položky sestaveny dle priorit. Je prokázáno, že když začnete den tím nejpalčivějším a zároveň nejméně příjemným úkolem, po zbytek dne budete pracovat s mnohem větším elánem.

Nezapomínejte na pohyb

Tohle doporučení nechce většinou nikdo slyšet, ale pohyb (nejlépe na čerstvém vzduchu) je jedním z nejlepších způsobů, jak se odreagovat a podpořit svou duševní pohodu. Je jedno, jestli si půjdete zaběhat, sednete na kolo nebo zamíříte do fitness centra zvednout pár činek.

Když to budete dělat pořádně, většinou vám aktivita nedovolí souvisle nad něčím dumat a možná vás naopak osvítí několik překvapivých nápadů.

Dbejte na pravidelný spánek

Kvalitní spánek je faktor, který mnoho (zejména mladých) lidí přehlíží, ale který má zcela zásadní vliv na vaši mentální výkonnost, paměť a v neposlední řadě také imunitní systém. V ideálním světě bychom měli chodit spát každý den (ano i o víkendech) zhruba ve stejný čas a budit se samovolně opět zhruba ve stejnou hodinu.

Dále se nedoporučuje pít před spaním alkohol (myšlence šláftruňku navzdory) a nekoukat do obrazovky počítače či mobilu, neboť alkohol zpomaluje regeneraci buněk a modré světlo z obrazovek brzdí produkci melatoninu, který je pro kvalitní spánek klíčový.

A rada na závěr? Vaše práce by vás měla bavit. Pokud je tomu naopak, všechny rady na vaši duševní pohodu nikdy nebudou tak účinné.