Správná hydratace je pro sportovce zásadní, ale mnoho z nás ji podceňuje. Jaký je její vliv na výkon?

Fyzicky aktivní lidé si často hlídají to, co jedí, ale mnohdy zapomínají na další důležitý faktor. Tím je správný pitný režim neboli hydratace, která je důležitá pro správnou cirkulaci krve a chod organismu během výkonu. Co všechno byste o ní měli vědět?

Správná hydratace je pro sportovce zásadní. Jaký je její vliv na výkon?

Sportovci nesmí zapomínat na hydrataci

O dopadech správného pitného režimu na zdravý životní styl asi netřeba spekulovat. Dospělý člověk by měl každý den přijmout cca dva až tři litry tekutin. Jenže jiná situace panuje ohledně správné hydratace u sportovců. Během fyzických aktivit totiž tělo ztrácí tekutiny silným pocením, takže stoupá potřeba jejich příjmu. Pokud nebudete během sportu dostatečně pít, může dojít k dehydrataci, což narušuje vnitřní rovnováhu organismu. Nejenže tento stav mívá negativní vliv na sportovní výkon, ale může být dokonce velmi nebezpečný. Důsledkem ostatně někdy bývá i kolaps sportovce!

Hydratace má přímý vliv na sportovní výkon a regeneraci

Pokud budete během fyzické aktivity dostatečně pít, bude to mít kladný vliv na efektivní roznášení kyslíku do svalů červenými krvinkami. Budete-li ovšem dehydrováni, jedním z hlavních důsledků sníženého obsahu vody v organismu bude hustší krev, což zhoršuje cirkulaci. To se samozřejmě negativně projeví na sportovním výkonu. Díky tomu se bude navíc do tkání hůře dostávat i glukóza, což je hlavní sacharid, nacházející se v krvi, který pracujícím svalům dodává energii.

Zůstane-li vlivem hydratace zachován objem krve, dochází také k efektivnějšímu odvodu odpadních produktů, které se tvoří během fyzických aktivit. Jedná se především o oxid uhličitý a kyselinu mléčnou. Právě ta přitom v dlouhodobém horizontu může mít zásadní vliv na vznik acidózy, což je porucha acidobazické rovnováhy, jejímž důsledkem je mj. rozklad svalové tkáně. Hydratované buňky si naopak udržují zásaditost, což je velmi důležité i pro regeneraci, tedy nedílnou součást režimu sportovce. Správná hydratace tak vede k růstu svalové hmoty a efektivnější buněčné obnově.

Správná hydratace je pro sportovce zásadní. Jaký je její vliv na výkon?

zdroj: 123RF.com

Potraviny, které přispívají k dehydrataci

Některé potraviny jsou z hlediska správné hydratace vhodnější než jiné. Např. čerstvé ovoce, z kterého si můžete připravit zdravé smoothie, si uchovává značnou část tekutin. To ostatně platí i pro zeleninu. Na druhou stranu se je vhodné vyvarovat průmyslově upravených potravin. Většina z nich totiž obsahuje mnoho aditiv (přidaných látek), které nejenže často nejsou zdravé, ale mohou mít negativní vliv právě na hydrataci. Nevýrazná chuť průmyslově upravených potravin je totiž často řešena sloučeninami sodíku, které ve velkém množství dehydrují.

Některé nápoje podporují odvodnění

Podobně jsou na tom i nápoje. Některé z nich totiž působí diureticky, tedy močopudně, takže jejich vlivem organismus ztrácí tekutiny. Jedná se samozřejmě o alkohol, ale také o pití s obsahem kofeinu. Mnohé tzv. sportovní nápoje navíc obsahují rafinované cukry a umělá barviva, což jsou složky, které sice nemají vliv na hydrataci, ale neměly by být součástí zdravého životního stylu. Chcete-li před sportovním výkonem nakopnout, použijte yerba maté, tzn. nápoj z listů cesmíny paraguayské. Ta sice také obsahuje kofein, zároveň ale jde o jednu z nejzdravějších forem stimulace.

Elektrolyty a hyponatrémie

Z předešlých řádků vyplývá, že je optimální konzumovat čistou vodu. Ovšem pozor! Při pocení se neztrácí pouze tekutiny, ale vyplavují se rovněž elektrolyty – tedy draslík, sodík a další minerály. Když navíc sportovec vypije přespříliš tekutin bez elektrolytů, důsledkem může být tzv. hyponatrémie, což je v podstatě otrava vodou. Ta způsobuje svalové křeče, bušení srdce a dokonce i výpadky vědomí. Proto si je nutné hlídat i příjem elektrolytů, které se nacházejí např. v iontových nápojích (ideálně bez rafinovaných cukrů) anebo citrusových plodech.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pití kávy a nekonečné studie o tom, kolik šálků už je příliš. Nikdo se nedokáže shodnout, jestli škodí nebo prospívá

Jak začít s posilováním? Pár dobrých rad pro všechny, kteří to myslí vážně