Příběhy jezdců Moto GP: Proč má ValentinoRossi číslo 46

Miliony fanoušků po celém světě si získal usměvavý Ital, který si to na okruhu valí neskutečnou rychlostí. Jak přišel Valentino Rossi ke svému číslu, kde potkal svoji současnou přítelkyni a jakou roli v jeho životě mají jeho rodiče? Pojďte se podívat na zajímavosti ze života jednoho z nejlepších jezdců naší planety.

Valentino Rossi

I po čtyřicítce se Valentino Rossi drží na špici

Valentino Rossi se narodil v roce 1979 v italském městečku Urbino, které je vzdálené asi 30 kilometrů od San Marina. I když během příštího února oslaví už 42. narozeniny, pořád se drží v čele závodů v rámci Mistrovství světa silničních motocyklů v královské třídě MotoGP.

Jeden z nejlepších závodníků všech dob měl tu možnost celý podnik MotoGP vyhrát už sedmkrát. Na bedně celkových závodů za jednu sezónu stál i ve stopětadvacítkách a v kubatuře do 250 ccm.

Vztah s rodiči

V jednom z rozhovorů se Valentina zeptali na roli jeho rodičů v životě závodníka Moto GP. Odpověděl tak, že jeho otec Graziano je jednou z jeho největších opor po celou dobu jeho závodní kariéry. Zároveň to byl právě jeho otec, komu vděčí za své uvedení do světa motocyklů.

Jeho matka se jmenuje Stefania a pro ni je podle Valentina nejpodstatnější ze všeho to, že jej vidí v pořádku. Matka podle jeho slov závodnímu světu příliš neholduje. Vždy mu ale dokáže poradit ohledně osobního života.

Valentino Rossi a jeho legendární číslo

Valentino Rossi se svým číslem 46 vstoupil do historie. Víte ale, proč si ho oblíbený jezdec zvolil? Píše se rok 1979 a na závod v kubatuře do 250 ccm v Jugoslávii usedá jeden z jezdců. Má číslo 46. Podle ročníku závodu to ale Vale rozhodně nebude.

O koho se jedná? Možná pro vás bude novinkou, že Valentinův otec Graziano se také účastnil závodů, a to až do roku 1982, kdy závodění pověsil na hřebík. Vale si tedy dal šestačtyřicítku na počest svého otce.

Kočky patří ke kariéře závodníka

Asi by člověk musel být slepý, aby si nevšimnul paddock girls. Holky, co drží jezdcům paraplíčka, se rekrutují z řad modelek nebo přítelkyň závodníků. I když už dva roky Rossi chodí s krásnou Italkou Francescou. Kde ji poznal?

Asi byste na to nepřišli… samozřejmě, že v paddocku! Francesca totiž pracovala jako Grid Girl pro tým Leopard Racing. A prostě mu učarovala. Jsou spolu už nějakou dobu, takovou známost předtím Vale nikdy veřejně nepřiznal. Krásná bruneta mu možná připomíná ženu, o které sní – v jednom z rozhovorů se totiž nechal slyšet, že nejkrásnější ženou je pro něj Megan Fox.

Valentino Rossi

Na fotce se svou přítelkyní. (zdroj foto: www.autoevolution.com)

Řidičák získal až později

I když začal závodit na motokárách již v devíti letech a zanedlouho potom přešel na minimotorky, papíry na skutečnou motorku si udělal mnohem později. A to dokonce v době, kdy už byl profi závodníkem. Řidičský průkaz na motorku si udělal dokonce až ve svých 20 letech!

Podle svých slov proto, že se mu zdá nebezpečné jezdit po cestách, kde jako řidič nemůže spoustu věcí kontrolovat podle svého.

Valentino Rossi je typický Ital

Valentino o sobě v rozhovorech rád prozrazuje, že patří mezi skutečně typického obyvatele Itálie. Zásadně chodí všude pozdě, a to někdy o velmi významný časový úsek. Tvrdí také, že věci dělá zásadně na poslední chvíli, až když je na něj vyvíjen velký tlak. To podává své nejlepší výkony.

Formule nejsou pro něj

Valentino si motorky oblíbil i proto, že podle něj ve formulích o úspěchu rozhoduje celá řada faktorů, včetně lidí, kteří rozhodují za jezdce. Naproti tomu miluje, když je na trati a je v tom jen on a jeho motorka, stává se její absolutní součástí. U motorek je to on, kdo určuje mechanikům, co mají dělat.

V roce 2019 byl Valentino Rossi v celém sledu jezdců sedmý. A to s ním závodí i o 20 let mladší borci, jako například Francouz Fabio Quartararo, který letos oslavil 21. narozeniny. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Proč je Ester Ledecká olympijskou šampionkou? Může za to trenér, vůle, podpora týmu, rodina nebo měla jenom štěstí?

Nejlepší rozhovory sportovců. Budete se bavit!