Proč je Ester Ledecká olympijskou šampionkou? Může za to trenér, vůle, podpora týmu, rodina nebo měla jenom štěstí?

„Nediv se jak Ledecká!“ Čecháčci vymýšlí jednu vtipnou perlu za druhou a baví se úspěchem dvaadvacetileté snowboardistky a lyžařky Ester Ledecké, která vyhrála superobří slalom o jednu setinu sekundy. Co jí ale pomohlo k úspěchu a proč na letošní olympiádě všem vytřela zrak? Když pomineme neustále zmiňované štěstí, které musí mít každý sportovec, který chce získat cenný kov, existuje celá řada tělesných i duševních faktorů, jež přispívají k úspěšnému výkonu ve sportu.

Ester Ledecká proč vyhrála

Ideální je, aby se několik těchto faktorů spojilo v jeden celek, který ve finále všem vyrazí pojistky. Ostatně, praxe je aktuálně celému světu známá. Ester Ledecká měla všechno, co si jen mohla přát.  Proč to vyšlo zrovna jí?

Vůle a talent

Ne, Ester nic nezlomí. Nepodléhá iluzím, jde si za svým cílem a hlavně – neskutečně dře i přes nepřízeň osudu. Po olympiádě v Soči se léčila se zády. Fyzioterapeut jí tehdy sdělil, že to na pokračování vrcholového sportu moc nevypadá. Vzdala se? Odpověď znáte sami.

Ledecká by píli, vůli a motivaci mohla prodávat. Hned vedle talentu, který se koupit pochopitelně nedá ani na zlaté prase. (Navíc výkonnostně šla za poslední tři roky výrazně nahoru. Taky sám trenér o ní říká, že v trénincích je velmi precizní a neúnavná.)

Na druhou stranu právě motivace a sebevědomí zrovna patří k položkám, které na okolí nepůsobí zrovna dobře. Soustředěný jedinec, s mírou přesvědčení tam uvnitř, je často vnímán jako arogantní. Jenže, co je komu po tom? Když si ty i tvůj tým přeješ vyhrát, není co řešit. Akorát to neříkej nahlas, s čím souvisí druhý, neméně důležitý faktor.

Analytická a taktická schopnost

Psychologové to nazývají schopností duševního systému vyhodnotit a reagovat na strategické situace (tak zvaná taktická schopnost). Když mám natrénováno, porážím soupeřky v trénincích a věřím si na super výkon, stále se tvářím jako páté kolo u vozu. „Co já tady vlastně dělám?“ Nikdo z okolí Ester nahlas neříkal, že je tahle kočka ve skvělé kondici a tím nevytvářel ani falešné naděje, ani zbytečnou hysterii. Vše tedy mohlo probíhat naprosto v klidu, bez nátlaku okolí. Ester měla čas jen sama na sebe a vlastní koncentraci.

Ideální podmínky a disciplína

Kvalitní tým, ve kterém operují například bratři Bankovi či vicemistr světa v paralelním slalomu z roku 2013 Justin Reiter, předal Ester to podstatné, tedy zkušenosti, rady a tipy. Pochopitelně, že k tomu všemu náleží i finanční zázemí, které dvaadvacetiletá multifunkční sportovkyně měla ze strany svých rodičů. Navíc celá rodina Ledeckých bydlí ve Špindlu, což svědčí o neskutečné podpoře zázemí bližních, kteří jí od raného věku věří a doprovází na každém kroku. Po čem cennějším by kde kdo mohl toužit?

Vyrovnání se s tlakem

Tréma a nervozita je jedna věc, koncentrace druhá. Zůstat v soustředěném rauši se člověk musí naučit. U Ester to i v tomto případě bylo jasné. Měla klíčové informace od svého týmu a psychicky zůstávala v klidnějším režimu.

Svět od ní zlatou medaili nečekal a nikdo jí nesrovnával s favoritkou Veithovou, která získala stříbrnou medaili v obřím slalomu na Zimních olympijských hrách 2014 v Soči. Proč taky? Ester je známá spíš jako snowboardistka, ne favoritka na zlatou v super-G.

K psychické pohodě Ledecké mohla (i nemusela) přispět také uvolněnost a funkčnost partnerského vztahu, který udržuje s kolegou jejího bratra Jonáše, který hraje ve skupině The Whale. Mladá, talentovaná, připravená, zamilovaná, trochu podceňovaná, koncentrovaná a s vizí. Jiný výsledek snad ani nepřicházel v úvahu! Jo, a pokud jí chcete za úspěch na olympiádě poděkovat, pošlete čokoládu – tu naprosto zbožňuje, zvlášť před i po závodu…

A jak to máte vy? Taky vás neomrzí ten její výraz v cíli?

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kolik by měli brát sportovci? Určitě ne málo!

Nejlepší sportovní obraty – kdo se vzepřel osudu?