Filmové role, které hercům změnily život neslavným způsobem. Někteří mají trvalé následky dodnes

Být hollywoodským hercem je na první pohled dokonalé. Sláva, peníze a tak podobně. Jenže ne vždy herci a herečky odejdou z natáčení bez následků. Dost často může utrpět jejich psychické zdraví, vztahy nebo reputace. Komu slavná role vyloženě uškodila?

Komu slavná role uškodila?

Sympaťák Colin Firth zazářil ve filmu Králova řeč (2010), kde ztvárnil anglického krále Jiřího V. Ušetříme vám dvě hodiny života, je to o tom, jak se monarcha odnaučoval koktat. Jenže pro samotného představitele titulní role, který musel půl roku natáčení strávit dokonalým koktáním, z toho vyplynula nečekaná komplikace. Teď, když je nesoustředěný a rozrušený, sám koktá. Což je pro herce trochu problém, a kvůli svému získanému deficitu v projevu teď musí sám podstupovat terapii.

Kokain pudrem nenahradíš

Zjizvená tvář (1983) není obyčejná gangsterka. Je to pecka. Právě díky Al Pacinovi, který tu mimo jiné vysává kokain po kilech. Samozřejmě, že pro pořádek na scéně bylo zapotřebí nahradit podezřelý bílý prášek něčím méně výživným. Třeba dětským pudrem, vitaminem B v prášku, sunarem. Výsledek? Al Pacino dodnes téměř nemá čich. Šňupat každý bílý prášek, který najdete, je prostě problém.

Do sprchy? Ne děkuji

Role Janet Leighovése zakládala na vcelku nenáročném textu a spoustě vážně povedeného řevu. V hitchockovské klasice Psycho jí totiž sundají ve sprše. A ta nepříjemnost? Psychické vyčerpání z role jí poznamenalo natolik, že už si nikdy sprchu doma nedala. Vlastně, koupat se mohla jen, když byly všechny dveře a okna v jejím domě bezpečně zavřené, a nikdy, nikdy nezatahovala závěs u vany. Což tehdy vlastně nemusel být vůbec špatný pohled.

Mluvím si sám pro sebe

Bob Hoskins si zahraje soukromé očko ve filmu Falešná hra s králíkem Rogerem. Podívaná i pro menší diváky. Bohužel, Hoskins měl už od dětství malý problém. Ve své hlavě si vytvářel nejrůznější imaginární kamarády, aby prý nebyl sám. A necelý rok natáčení, při kterém vedl dialog s neexistujícími animáky, ho definitivně dorazil. Rok strávil v psychiatrické klinice a prášky na srovnání hlavy bere dodnes. „Aspoň už mám pocit, že na mě nemluví holubi na ulici,“ říká novinářům.

Večeře s kanibalem

Je-libo dojáček? Martha Stewartová se před dávnými lety zamilovala. Vážně. Tedy před hodně lety. Přesně tahle ženská, která vám dokonale poradí s úklidem garáže i pečením krocana (i když to v reálu za ní dělají její početné služebné) se shlédla v herci světového formátu, Anthonym Hopkinsovi. Společné zájmy? Dobré jídlo a kvalitní víno. Jenže pak u jejího kultivovaného vyvoleného přišlo natáčení Mlčení Jehňátek, a byl konec. Romantickou večeři, která až příliš připomínala proslavenou scénu kanibalských hodů, prostě nerozdýchala. Smutníček.

Je to divoch, který nezná slova!

Jason Momoa zářil ve Hře o trůny i Aquamanovi. Vlhnou z něj ženy, koně a nejspíš i draci. Překvapivě málo je ale zván na nejrůznější novinářské dýchánky, tiskovky a vystoupení. Rozhodně o dost míň, než jeho herečtí kolegové. Jak se ukázalo, vděčí za to svému absolutnímu herectví. Jeho Drago je natolik přesvědčivý, že si američtí novináři myslí, že vůbec neumí anglicky. Ve skutečnosti je tenhle rodák z Iowy Američan jako poleno.

Role, které skončily klinikou

Johnny Depp musel po natáčení fenomenálního kousku Strach a hnus v Las Vegas strávit pár týdnů klinického detoxu, protože se prý do přípravy role trochu moc položil. Něco jako: „Prostě pudr kokainem nenahradíš“, ale naopak.

Anne Hathaway shodila pro roli v Bídnících dvacet kilo, a skončila s anorexií a Vigo Mortensen se při natáčení Dvou věží uhnal panický strach z vody, protože se málem utopil. Musel vyhledat psychiatra. A bohužel, skutečnou oscarovou rolí, která zabíjela, se  ukázal být fantasticky zpracovaný Joker, kterého v Temném Rytíři ztvárnil Heath Ledger. Z klinické deprese ho dostala až sebevražda.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Slavnými přes noc! Kteří známí herci se dostali k filmu náhodou? Dnes jsou z nich hvězdy!

Will Smith je málo černý pro roli otce tenisových hvězd Williamsových. Filmaři řeší dilema! Existují kvóty na barvu pleti?