Fenomén Zaklínač. Fantasy hrdina se proslavil nejdřív mezi čtenáři, a díky počítačovým hrám se dostal do povědomí všech!

Sága Zaklínač je příkladem toho, jak se může fantasy povídka změnit v celosvětový fenomén. Jaká byla cesta Geralta na samotný vrchol popularity?

Zaklínač

Andrzej Sapkowski a Geralt z Rivie

V roce 1986 se Polák jménem Andrzej Sapkowski ve svých 38 letech rozhodl zúčastnit soutěže časopisu Fantastyka. Poslal tedy svou povídku, která nesla název Wiedźmin, tedy Zaklínač. Příběh profesionálního zabijáka nestvůr nakonec v soutěži obsadil třetí místo. Důsledkem bylo, že o sedm let později vyšel román s názvem Krev elfů a postupem času přibývaly další a další knihy. Sapkowski se tak brzy proslavil v mnoha zemích Evropy, včetně ČR.

Zaklínače, který byl pojmenován Geralt z Rivie, tak znali tisíce příznivců žánru fantasy, ačkoli knihy nabourávaly mnohá jeho klišé. Nevyskytovalo se tu např. v takové míře dělení na dobro a zlo, protože autor osídlil svět přirozenými lidskými povahami a naleznete zde mnoho jemných odkazů na současnou kulturu. Zatím poslední kniha této fantasy ságy s názvem Bouřková sezóna vyšla na konci roku 2013. Ačkoli se hovoří o tom, že má dnes 70letý Sapkowski problémy s alkoholem a na jeho novějších dílech to je znát, popularita Zaklínače neklesá, možná právě naopak.

Seriál, který se příliš nepovedl

Díky oblíbenosti Zaklínače bylo jen otázkou času, kdy Geralt opustí svět literatury a jeho dobrodružství se dostane i na obrazovky. Došlo k tomu v roce 2002, kdy vznikl polský seriál Zaklínač. Ačkoli i ten má své fanoušky, přijat byl velmi rozporuplně. Převod jednoho z nejpopulárnějších fantasy příběhů do seriálové podoby byl poznamenán nízkým rozpočtem a dle mnohých se tvůrci dobře nepopasovali ani se světem a příběhem. První cesta mimo stránky knih se zkrátka a dobře příliš nepovedla, což se ovšem mělo za pár let začít radikálně změnit…

https://www.youtube.com/watch?v=azkp2v8vcDY

Úspěšná cesta Zaklínače do světa videoher

Velký úspěch i mimo svět příznivců fantasy literatury zaznamenal Zaklínač až díky polskému hernímu studiu CD Pojekt RED. To v roce 2007 vydalo RPG Zaklínač, jež se stalo velkým hitem. O čtyři roky později pak zabodoval i druhý díl s podtitulem Vrahové králů, ovšem největší ohlas u recenzentů i hráčů získalo třetí pokračování, které neslo název Zaklínač 3: Divoký hon (2015). Silný příběh a obrovský otevřený svět, v němž šlo strávit stovky hodin, všechny odzbrojil.

CD Projekt RED navíc aktuálně vydal finální verzi samostatné karetní (video)hry Gwent, kterou si hráči oblíbili právě v Divokém honu. Nedávno navíc spatřila světlo světa i další karetní hra od CD Projekt RED, a to Thronebreaker: The Witcher Tales. Obě díla jsou přitom přijímána velmi kladně. Před pár týdny zároveň vyšla populární bojovka Soulcalibur VI, a i když za ní stojí Japonci z Bandai Namco, jednou z postav je, světě div se, právě Geralt. Tenhle bělovlasý hrdina, přezdívaný „Bílý vlk“, zkrátka a dobře jede.

Toho jako by si až nyní všiml samotný Andrzej Sapkowski, který je známý svou poněkud svéráznou povahou. Rodák z Lodže původně nechtěl mít s videoherním zpracováním svého světa nic společného, protože nevěřil v jeho úspěch. Svým krajanům z CD Projektu tak práva jednorázově prodal, což si ale v posledních měsících jaksi rozmyslel. Těžko říci, proč k tomu došlo v současné době, každopádně Sapkowski žádá zhruba 370 milionů Kč. To sice není vzhledem k příjmům série zase taková „pálka“ (trilogie Zaklínač vydělala 6,5 miliardy korun), i tak je to krok přinejmenším zvláštní. Pan spisovatel se zkrátka rozhodl, že by měl také vydělávat, i když se předtím bál riskovat nechat si pouze podíl. Teď mohl být v balíku.

Seriál, který se povede?

Vývojáři z CD Projekt RED sice oznámili, že se hráči dalšího dílu série jen tak nedočkají, na druhou stranu se někteří z nich podílí na novém seriálu, který chystá americký poskytovatel online filmů Netflix. Zatímco na první seriál se těšili pouze skalní fanoušci fantasy literatury, tuto televizní sérii očekává takřka celý svět a kolem jejího vzniku panuje velké rušno. Čtenáři i hráči tak dychtivě očekávají každou novinku, která se okolo vznikajícího projektu šustne. Oznámení, že bude Geralta hrát „Superman“ Henry Cavill tak vyvolalo „mírnou“ skepsi. Jak ale ukazují nedávno vypuštěné první záběry, nemusí se vůbec jednat o špatnou volbu. Přesvědčíme se o tom v příštím roce. V reakci na video se také ozvalo spousta hlasů, že mu v záběru chybí vousy. Počítačové hry sice vyobrazily Geralta s porostem, ale pravdou je, že v knihách chodí lovec nestvůr vždy oholen.

Bez zajímavosti není ani fakt, že se v reakci na video ozvalo spousta hlasů, že Cavillovi v záběru chybí vousy. Počítačové hry sice vyobrazily Geralta s porostem, ale pravdou je, že v knihách chodí lovec nestvůr vždy oholen.

Co myslíte, bude Geraltovo nové seriálové dobrodružství lepší než to poslední?

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jaké mobilní hry si už brzy budete moci zahrát? Očekávané fantasy RPG tituly pro váš smatrphone nebo tablet! Na co se těšit?

Nejoblíbenější online sběratelské karetní hry. Znáte Hearthstone, The Elder Scrolls: Legends nebo Gwent?