10 důvodu, proč budete elektrokolo milovat

Elektrokolo je boom dnešní doby. Stále více lidí se schyluje k nákupu tohoto praktického pomocníka. A není se čemu divit. Umožňuje rychlý a efektivní pohyb nejen ve městě, ale také v přírodě a jejím drsnějším terénu. Díky důmyslnému designu dnes už skoro nerozeznáte elektrokolo od běžného kola, možná je jen o chlup těžší.

elektrokolo

Ti skeptičtější si možná říkají, že tento dopravní prostředek je spíše pro starší lidi anebo pro lenochy, ale opak je pravdou, elektrokolo může využít takřka každá věková skupina. Proč si ho pořídit?

Menší pomoc nikdy není na škodu

Každému občas dojde síla a je fajn, když se můžete spolehnout na menší odlehčení. Účelem elektrokola je usnadnit cyklistovi šlapání, a tím zdolat složitější terén (třeba nějaké nepříjemné převýšení). Není to tedy tak, že dáte nohy nahoru a jen se povezete, ale pokud bude potřeba, ulehčíte si jízdu a nevypustíte u toho duši. 

Snaha i pro nesportovní typy 

Ne každý je zarytý sportovec, a taková jedna celodenní jízda na kole by mohla být večer poměrně bolestivá. U elektrokola je super to, že čím více šlapete, tím více vám pomáhá a jedete rychleji, tudíž vám takto může celkem zdatně sekundovat i partnerka, která není zrovna top cyklistka.

Praha je přece samý kopec 

Česko je nádherné, ale pěkně kopcovité, výjimkou není ani naše hlavní město Praha. Mnoho z nás se snaží dojíždět do práce na kole, ale pokud bydlíte ve Vršovicích a pracujete na Vinohradech, docela si zamakáte. Ale stejně tak, pokud do práce potřebujete dojíždět například do vedlejšího města. Elektrokolo je super možností, jak nahradit jízdu autem nebo přeplněným MHD. Nemusíte řešit parkování ani dopravní situace.

Je dobré udržovat se v kondici 

I přes to, že vám elektrokolo poměrně dost usnadňuje jízdu, stále je veškerý pohon na vás. Většina lidí má sedavou práci a taková ranní a večerní jízda na kole udrží tělo v kondici. A pokud nepojedete do práce, tak alespoň po ní si můžete zajet na nákup či do lesa.

elektrokolo
Nemyslete si, že se jen povezete. (foto: 123RF)

Šetření planety

Auta a MHD dávají naší planetě poměrně zabrat. Je sice jasné, že nákup elektrokola ji nespasí, ale rozhodně jí ulehčí a pomůže. A když se po vás budou známí „opičit“, bude to jedině dobře.

Bez mačkání v MHD

Každému je nepříjemné mačkat se v přeplněném autobusu. Hlavně v létě je to chuťovka. Elektrokolo je super způsob, jak se tomu vyhnout a ještě podpořit své zdraví. Z dlouhodobého hlediska se navíc ušetří za jízdné.

Sportování i po úrazu

Následky úrazu jsou často přesně tím důvodem, proč přestáváme sportovat. Hůře to snášejí zarytí sportovci, kteří se kvůli těmto následkům musí často omezovat tak, že na cyklovýlet s přáteli, kterým dříve stačili, již nestačí a musí tak odmítnout svou účast. Do hry však vstupuje elektrokolo – skvělý způsob, jak sportovat s omezenými možnostmi a zůstat vašim přátelům v patách. Ne-li před nimi! 

Vítr už nebude nepřítel

Počasí je nevyzpytatelné, zejména vítr umí komplikovat jízdu. I vytrvalí sportovci mají často problém jezdit proti větru. Počasí neovlivníte, ale můžete si alespoň ulehčit, když vás nečekaně zastihne silnější vichr. Pořád si zamakáte, ale nebude to tak náročné.

elektrokolo
Parkování? To už vás s elektrokolem trápit nemusí. (foto: 123RF)

Věčně nemám kde zaparkovat 

Většina z nás si pokaždé, když někam jede, klade otázku, kde vlastně zaparkuju? A půjde tam zaparkovat? Kolik tady stojí parkování? Tohle s elektrokolem řešit nemusíte. Na opačný konec republiky s ním nejspíš nedojedete, ale ušetříte si starosti s parkováním ve městě nebo centru, kde bydlíte.

Děti se budou na kolo těšit

Elektrokolo je výhra také pro děti. I když si říkáte, že celodenní jízda vaše ratolesti jistě unaví nebo je dokonce přestane bavit, ovšem díky pomoci elektrokola je pravděpodobné, že si cyklistiku zamilují.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Elektromobil vs hybrid: základní rozdíly, které pomohou při výběru

Proč jsou elektrokoloběžky tak populární?