I svaly můžou být přetažené

Většinou vás náhlá bolest svalu, po které se nemůžete ani pohnout, zasáhne po přetížení ze sportu, monotónní dlouhé práci na zahradě, po náročném dnu, kdy už únavou nevíte, co děláte a tělo proti nevhodnému pohybu protestuje. Ovšem věděli jste, že i dehydratace, stres a špatná výživa může způsobit podobné obtíže?

svaly

Ve hře je svalová křeč, natažení, natržení či utržení svalu. Křeč trvá vteřiny, někdy i minuty a souvisí s nedostatkem minerálních látek v těle (hořčíku, vápníku, železa, ale i soli), které do značné míry o správném fungování svalů rozhodují. Přidejte vlastní rezervy v dostatečném příjmu tekutin (pijete 2 litry vody denně?), stres v práci a jste doma. Když takto oslabené svaly vystavíte pohybu, námaze, reakce na sebe nenechá dlouho čekat. Běžné natažení svalu si přivodíte nadměrnou zátěží při sportu, přeceněním sil a nedostatečným tréninkem.  Podstatně horší je, když ostrá bolest znamená natržení nebo úplné přetržení svalů. Poznáte to obtížemi, které budou trvat několik dní, postižené místo bude horké, oteklé, objeví se krevní sraženina a s pohybem to nebude vůbec snadné.

Řešení? Klid a postupná rehabilitace


První pomocí při poškození svalů je ukončit aktivitu, která sval zatěžuje a začít s chladivými obklady nebo ledováním (deset minut každou hodinu po dobu 24 hodin). Výrazně vám uleví léky na uvolnění svalů a gely na bolest. Ty nanášejte s citem. Po první bolestivé fázi zkuste sval zahřívat (koňská mast, francovka, nebo ovocná pálenka slivovice). Na natržený sval pomůže levandulový olej, krém s arnikou či koupele s Epsomskou solí. Používejte elastická obinadla ke stažení postiženého místa, nohu vyvyšujte a udržujte v této poloze co nejčastěji, abyste zmírnili případný otok. Po několika dnech klidového režimu bude čas na postupné rozhýbání postiženého svalu.   

Rehabilitace? Pouze pod dohledem odborníka


Když jsou bolesti delší, nebude se jednat o křeč, možná ani o pouhé natažení svalu, takže rozhodně navštivte lékaře. Ten po vyšetření doporučí postup péče a rozhodně služby fyzioterapeuta. Připravte se na to, že musíte postižený sval zatěžovat postupně, nic neuspěchejte. Výrazně pomáhají doplňkové procedury, jakými jsou lymfodrenáže, masáže, akupunktura a k tomu cílené cvičení. Protahování postižené partie bez výrazné zátěže tak, aby sval netuhnul a zároveň měl čas se regenerovat a uzdravit. Přesné cviky a délku zátěže probírejte vždy s rehabilitačním pracovníkem, který vás cvičit naučí. Při větším rozsahu zranění bude třeba několik týdnů docházet na pravidelné rehabilitace.

Je čas myslet na prevenci


Tato zkušenost každého donutí se zamyslet nad tím, aby se bolestivý zážitek neopakoval. Svaly je potřeba nejen vyživovat minerály, vitamíny a správnou vyváženou stravou, ale zatěžovat rovnoměrně a pravidelně. Ideální je denní chůze (10 tisíc kroků), plavání, jízda na kole. Ale pozor: před samotným sportovním výkonem se dostatečně rozcvičte, protáhněte, zahřejte svaly, Lehký poklus či svižnější chůze rozproudí krev a zahřeje svaly. Po sportu nezapomeňte svaly uvolnit důkladným protažením.