Dřevěné hodinky jsou mnohem lepší než kovové. Proč je vyzkoušet?

Obyčejné hodinky patří již po několik století k elegantnímu doplňku pánského šatníku. Už elegantně oblečení pánové v 18. století měli neustále při sobě krásné a zdobené hodinky na řetízku, které určitým způsobem vyjadřovaly jejich společenské postavení.

dřevěné hodinky

Náramkové dřevěné hodinky dnes v tomto ohledu fungují velmi podrobně. Kromě klasických materiálů se ovšem na výrobu hodinek začalo používat dřevo. Vyplatí se takovou ozdobu ruky nosit?

Jak dřevěné hodinky fungují?

Jediným rozdílem dřevěných a klasických hodinek z kovu je použitý materiál. Dřevo jako takové se ovšem nepoužívá pouze k výrobě ciferníku, ale také k vyrobení pouzdra a řemínku. Na trhu se ovšem setkáte i s variantami, kdy je ze dřeva pouze náramek a samotný hodinový strojek z vyroben z kovu.

Možná se vám to bude zdát divné, ale dřevo se na výrobu prakticky všech druhů hodinek používá velmi dlouho. Jedná se o relativně dostupný přírodní materiál, který je udržitelný a navíc esteticky perfektní.

Dřevěné hodinky jsou ekologické

Určitě všichni víte, že dřevo patří k obnovitelným zdrojům, ovšem lidstvo ve snaze zefektivnit průmyslovou výrobu na obnovu lesů tak trochu zapomnělo. To naštěstí neplatí o moderních výrobcích dřevěných hodinek, které na své produkty používají pouze dřevo z již dříve použitých zdrojů nebo z udržitelných zdrojů.

V praxi to znamená, že za každý pokácený strom určený k výrobě hodinek je zasazena minimálně jedna nová sazenice. Tímto způsobem je lesní porost přirozeně obnovován a nikdy nedojde k jeho úplnému vykácení.

Má někdo ve vašem okolí dřevěné hodinky?

Pokud máte vnitřní pocit jedinečnosti a chcete se na první pohled odlišit od ostatních, pak si bezpodmínečně pořiďte kvalitní hodinky ze dřeva. Schválně se zkuste zamyslet, kolik vašich přátel nebo kolegů z práce dřevěné hodinky má?

I ty nejkvalitnější a nejdražší náramkové hodinky jsou vyráběny podle předem daného návrhu, takže vlastně nejsou žádným způsobem jedinečné. Cílem hodinářů totiž není vytvořit originální doplněk, ale vydělat co možná nejvíc peněz za malé úsilí.

Oproti tomu jsou dřevěné hodinky vždy originální. Na celém světě nenajdete dva totožné kusy. Proč? Protože dřevo má v každém řezu jedinečnou strukturu a z jednoho kmene jednoduše nemůžete získat dva absolutně stejné kousky dřeva. Originalitě navíc přispívá i jedinečný a neobvyklý design.

Nejsou hodinky ze dřeva těžké?

Jednou z mylných představ je, že jsou hodinky ze dřeva nesmírně těžké. Pokud je ovšem porovnáte s klasickými kovovými hodinkami, budete se hodně divit. Kov je svými fyzikálními vlastnostmi hustý, a tím pádem těžký.

Oproti tomu dřevěné hodinky na ruce ani necítíte, protože jsou příjemné na dotek a mají velmi nízkou hmotnost. Vnitřní části jsou sice kovové, ale veškeré další části včetně ciferníku jsou vyrobeny ze dřeva.

Kolik dřevěné hodinky stojí?

Pokud se vám dřevěné hodinky zalíbily, nemusíte mít obavu ani o jejich pořizovací cenu. Mnozí z vás určitě vědí, že kvalitní a značkové hodinky mohou stát několik desítek tisíc korun, takže si je člověk s průměrným příjmem nemůže dovolit. I když dřevěné hodinky vypadají brilantně, obvykle stojí kolem 3 tisíc korun, což není nijak likvidační suma.

Pokud se o ně budete dobře starat, bez větších problémů vydrží fungovat několik let. Dřevěné části pravidelně ošetřujte kokosovým olejem i včelím voskem. Dejte si ovšem pozor, aby se olej nedostal i do hodinového mechanismu, kde by mohla začít kolečka prokluzovat, čímž by byla ovlivněna funkčnost hodinek.

Sháníte-li kvalitní a hlavně originální ozdobu ruky, jsou dřevěné hodinky to pravé pro vás. Oproti variantě z kovu mají celou řadu výhod a přitom vám budou složit minimálně stejně, ne-li lépe.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Top pánské hodinky: Které zaručeně podtrhnou vaši osobnost?

Hodinky jsou nestárnoucím módním doplňkem. Jaké byly vloni nejpopulárnější?