Praktická domácí posilovna, která plnohodnotně nahradí gym

Snem každého nadšence do cvičení a zdravého životního stylu je mít doma perfektně zařízenou domácí posilovnu. S relativně nízkou cenou cvičebních pomůcek to však nemusí být jen pouhý sen.

domácí posilovna

Nemyslete si ovšem, že když si pořídíte činky, závaží a odporové gumy, stane se z vašeho obýváku rázem domácí posilovna. Chcete-li se opravdu naplno zakousnout do cvičení, zkuste využít následující tipy, jak vylepšit obyčejnou domácnost na super gym.

Domácí posilovna už není tabu

Možná si teď budete říkat, že domácí posilovna je zbytečná, když můžete kdykoliv vyrazit do nejbližšího fitness centra. Jenomže uplynulý rok a půl jasně ukázal, že v současném globalizovaném světě se může stát opravdu cokoliv, a že se nám může život převrátit naruby ze dne na den. Další vlny zavírání posiloven a fitness center už snad nehrozí, ale přesto existuje hned několik důvodů, proč byste jako nadšenci do zdravého životního stylu měli zapřemýšlet nad domácí posilovnou.

V minulosti byly limitem drahé posilovací stroje, které si mohlo dovolit jen velmi málo lidí. Jenomže dnes už jsou všechny cvičební pomůcky relativně dostupné, a navíc se vám v dlouhodobém horizontu vyplatí mnohem víc než pravidelné návštěvy posilovny.

Je totiž daleko jednodušší ráno po probuzení vstát a jít cvičit do vedlejší místnosti, než muset sednout do auta a jet několik kilometrů do fitness centra. Jedinou malou nevýhodou je, že u cvičení nebudou moci být vaši přátelé a osobní trenér. I na to však existuje řešení v podobně interaktivních cvičebních plánů dostupných na internetu.

Jak doma vytvořit posilovnu?

Pokud si nemůžete dovolit luxus v podobně samostatné místnosti pro posilovnu, asi budete řešit, jak posilovací stroje zasadit do domácnosti. Klíčem k zařízení prostoru pro cvičení je tedy specifické know-how. Moderně zařízená domácí posilovna je velmi funkční a prakticky v ničem nepřipomíná upocené a páchnoucí prostory starých fitness center. Pakliže vám právě tento odér nedělá dobře.

posilovna
Ke zvedání činek si pusťte hudbu nebo oblíbený film. (foto: 123RF)

Nechte se inspirovat nejnovějšími trendy a na kvalitě cvičebního vybavení rozhodně nešetřete. Při výběru však dbejte také na jejich estetickou stránku, domácí posilovna by neměla naštvat vaši přítelkyni tím, že se v obýváku válí cvičební náčiní.

Cvičení stroje jako dekorace

S popularizací domácích posiloven přichází designéři a návrháři s vizí, že cvičební stroje mohou být nejenom nástroji na zlepšení kondice, ale že jsou docela i příjemné na pohled. Zdá se vám to nesmyslné? Stačí přizpůsobit zbytek interiéru například běžeckému pásu, veslařskému trenažéru nebo stacionárnímu kolu a po vstupu do místnosti si nebudete mimo cvičení připadat jako v posilovně.

Cvičební stroje se tedy mohou stát plnohodnotnou součástí bydlení a rozhodně by neměly být ničím, za co byste se měli stydět. Není potřeba jednotlivé stroje zakrývat plentami, protože tím pouze pokazíte celý dojem.

Nebudou mít sousedé problémy s hlukem?

Máte-li možnost rozhodnout o typu podlahy ve vaší domácí posilovně, rozhodně se vyhýbejte tvrdým podlahovým krytinám. Důvod je jednoduchý a všem bystřejším zcela očividný. Namísto dřevěných podlah a parket raději volte měkčí podlahu, která bude lépe tlumit hluk a případné dopady při cvičení. Ideální řešení nabízí například PVC.

Na omak není tak chladné a díky specifické struktuře dokáže relativně dobře tlumit otřesy i hluk. Vaši sousedé vás tudíž za zařízení domácí posilovny nebudou nenávidět.

Nehledejte výmluvy a makejte!

Problémem u většiny domácích posiloven však není špatné vybavení nebo nevyhovující podlaha, ale nedostatečná motivace. Jakmile ale investujete čas a finanční prostředky do činek, rotopedu a dalších pomůcek, je nesmyslné se cvičení vzdávat.

Navíc v domácím prostředí si můžete u posilování pustit oblíbený film nebo seriál, který vás namotivuje. Uvědomte si také, že všechny sportovní hvězdy současnosti mají doma vlastní gym, kde tráví velké množství času. Pokud se tedy chcete svému sportovnímu idolu přiblížit, přestaňte se vymlouvat a začněte makat.

Domácí posilovna je tedy sečteno podtrženo velmi užitečná. Moderní stroje se dají vkusně zakomponovat do interiéru, aby tak nenarušily běžnou domácí pohodu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vyplatí se cvičení s vlastní vahou? V čem je lepší než posilovna?

Sporty, které můžete provozovat i doma? Žádný problém, tyto cvičení zvládnete i v karanténě