Vyplatí se cvičení s vlastní vahou? V čem je lepší než posilovna?

Zdravý životní styl a cvičení jsou dnes obrovskými trendy. Bohužel při současné krizové situaci není dovoleno navštěvovat fitcentra a posilovny, takže mnoho lidí znuděně sedí doma a přemýšlí, co dál. Zavřené posilovny ovšem neznamenají, že nemůžete pokračovat ve cvičení, díky němuž se cítíte lépe.

cvičení s vlastní vahou

Pokud si denně najdete alespoň 20 minut času, začněte provozovat cvičení s vlastní vahou a vstupte do tajů domácího cvičení.

Cvičení s vlastní vahou je komplexní

Lidé pravidelně chodící do posilovny mají ve zvyku posilovat jenom určitou část lidského těla, což není pro zdravý organismus ideální. Na specializovaných posilovacích strojích mnohdy dochází k přerušení svalových souher. V případě, že to přeženete s budováním jedné svalové partie, může dojít k výraznému nepoměru s ostatními částmi těla.

To není ani zdravé a ani hezké, protože ženy nechtějí sledovat muže s extrémně širokými rameny, kteří mají nohy jako párátka. Oproti tomu domácí cviky s vlastní vahou jsou koncipovány pro komplexní posílení všech svalových partií. Navíc jsou šetrné ke kloubům, takže tímto způsobem mohou cvičit i lidé po zranění.

Domácí cvičení zrychlí metabolismus

K dobré kondici je klíčový zrychlený metabolismus. Cvičení s vlastní vahou totiž není jenom o budování svalstva, ale také o spalování tuků. Zvlášť v dnešní době je zásadní urychlení metabolismu, protože většina z vás prosedí celé dny bez jakéhokoliv pohybu u počítače.

Pokud ovšem provádíte cviky správně, zlepší se nejenom fyzická kondice, ale i vaše psychika. Při volbě správné zátěže se začne zrychlovat látková výměna, dojde ke zvýšení svalové síly, a navíc se zlepší i funkčnost některých vnitřních orgánů.

Cvičení s vlastní vahou vám šetří peníze

Nebudeme si nic nalhávat, roční permanentka do fitcentra nebo posilovny určitě nepatří k levným záležitostem. Jakmile jednou nebo dvakrát vynecháte, mohou vás ztracené peníze mrzet. Cvičení s vlastní vahou můžete provádět u sebe doma, tudíž za zlepšení kondice nezaplatíte vůbec nic.

Navíc k tomuto cvičení nepotřebujete žádné drahé stroje ani cvičební pomůcky. Teoreticky tak můžete cvičit kdekoliv, a navíc můžete začít kdykoliv. Jednoduše se zvedněte od počítače a udělejte pár kliků, dřepů a angličáků.

Cvičení posiluje funkci srdce

Takzvané kardio cvičení je nedílnou součástí procesu zlepšení kondice. Ideální je jízda na kole nebo kondiční běh, ovšem tyto sporty se v zimě provozovat nedají.

Pokud ovšem budete provádět cvičení správně, váš organismus si vyžádá více kyslíku a tím usilovněji bude srdce pracovat. Velku výhodou je, že většina cviků je sestavena z přirozených lidských pohybů, což posílení funkčnosti srdce jenom podporuje.

Hrozí při cvičení riziko úrazu?

Cvičení je vhodné nejenom pro profesionální sportovce, ale také pro začátečníky. Nezkušený atlet si při návštěvě posilovny může přivodit svalová zranění, jejichž léčba není snadná. Při domácím cvičení prakticky žádná zranění nehrozí. Tím pádem se tato pohybová aktivita skvěle hodí i pro lidi s obezitou nebo sportovce léčící se z úrazu.

Navíc pro cvičení s vlastní vahou nepotřebujete žádné zkušenosti a odborné znalosti. Naopak jednoduchými cviky předcházíte zraněním, posilujete svalstvo a zlepšujete funkčnost kloubů.

Potřebujete rychle zhubnout?

Obezita je jeden z největších problémů současné společnosti. Špatné stravovací návyky trápí drtivou většinu obyvatel České republiky, ovšem jenom malé procento se dokáže motivovat k návštěvě posilovny. Pokud i vás trápí špeky na břiše, pusťte se do cvičení s vlastní vahou, které způsobí úbytek váhy a podpoří rychlejší spalování tuků.

Samozřejmě se nemusíte potit několik hodin každý den. Bohatě postačí cvičení o délce 30 minut, protože zásadní je pravidelnost fyzické aktivity.

Tento typ cvičení má na lidský organismus řadu pozitivních efektů a v mnohých ohledech je lepší než cvičení v posilovně. Společně se zdravým životním stylem si cvičením prodloužíte život a budete mnohem šťastnější.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Sporty, které můžete provozovat i doma? Žádný problém, tyto cvičení zvládnete i v karanténě

Perfektní alternativa posilovny? Cvičení doma s vlastní vahou