Podle čeho vybrat domácí kino a na co si dát pozor?

I když má většina moderních televizí vyladěné reproduktory prakticky k dokonalosti, stále se nemohou rovnat kvalitnímu domácímu kinu. Není přeci nic horšího, než když sledujete napínavou bojovou scénu nebo romantické vyvrcholení dvouhodinového filmu a v nejlepším okamžiku vám zážitek naruší špatný zvuk.

domácí kino

S domácím kinem se vám nic podobného nestane. Domácí kino navíc můžete používat nejenom při sledování filmů, ale také pro běžné sledování televize nebo poslech hudby. Jak ale vybrat to nejlepší domácí kino?

Kompaktní domácí kino

Při pořizování domácího kina máte možnost výběru mezi dvěma základními variantami. Tou první je kompletní soustava reproduktorů a všech potřebných zařízení, včetně zesilovače nebo přehrávače. Výhodou je, že k sobě nemusíte připojovat zařízení od různých výrobců, protože jste si najednou koupili vše potřebné.

Lehkou nevýhodou je menší kvalita zvuku, takže se kompletní domácí kina hodí pro méně náročné uživatele. Na trhu jsou však tato kina velmi oblíbená, a to díky své příznivé pořizovací ceně.

Kino sestavené z jednotlivých komponent

Druhou variantou domácího kina je sestavení celé soustavy z jednotlivých komponent, které zakoupíte zvlášť. Pokud patříte k milovníkům špičkového zvuku, je tato varianta jasnou volbou. Podle svých vlastních představ si pořiďte přehrávač, reproduktory a zesilovač, takže si celé domácí kino sestavíte sami. Pro domácí kino sestavené z jednotlivých komponent se ovšem rozhodněte pouze v případě, máte-li dostatečné odborné znalosti a také nevadí-li vám sáhnout trochu hlouběji do kapsy.

Kolik zvolit kanálů?

Jedním ze základních parametrů výběru domácího kina je počet kanálů. Soustavu reproduktorů a dalších přístrojů si totiž pořizujete primárně pro zlepšení zvukového zážitku ze sledovaných pořadů. Počet kanálů udává, jak kvalitní a rozšířený bude prostorový zvuk.

Tento parametr se ovšem odvíjí nejenom od požadovaného zlepšení zvuku, ale také od velikosti místnosti, do níž chcete domácí kino umístit. Mezi nejběžnější patří kina 3.1 se třemi reproduktory a subwooferem nebo varianta 5.1 s až pěti reproduktory, které vytvoří plnohodnotný prostorový zvuk. Velmi často je označován jako DTS neboli Dolby Digital Sound.

Bezdrátové reproduktory nebo reproduktory s kabelem?

Ani u domácího kina se nevyhnete volbě mezi zapojením reproduktorů. Klasická kabelová verze i bezdrátová varianta mají své nevýhody a výhody. U zapojení prostřednictvím kabelu počítejte s vedením kabelů od reproduktorů do přehrávače, což může být u větších místností dosti komplikované a nepraktické. Ani bezdrátové reproduktory se ovšem kabeláži nevyhnou.

Je totiž nutné jejich propojení se zesilovačem. V kontextu domácího kina jsou tedy bezdrátové reproduktory vhodné do větších místností, kde by bylo složité propojovat přední a zadní bedny.

Jaký zvolit přehrávač?

Společně s reproduktory je kvalitní přehrávač alfou a omegou kvalitního domácího kina. Moderní technologie umožňují velkou šíři kompatibility, takže můžete vybírat mezi obyčejným DVD přehrávačem, Blu-ray přehrávačem nebo multimediálním centrem. Právě multimediální centrum bývá tou nejčastější volbou, protože zejména mladí lidé už zcela opustili myšlenku DVD a dalších fyzických nosičů.

Ve velké oblibě je přehrávání filmů a hudby z domácí sítě nebo USB nosiče. Další velkou výhodou domácího kina je možnost propojení několika přehrávačů najednou. Bez větších problémů tak do jedné soustavy zapojíte přehrávač na DVD společně s multimediálním centrem.

Díky kvalitnímu domácímu kinu zažijete při sledování filmů a poslechu nezapomenutelné zvukové potěšení. Vždy si dejte pozor na počet reproduktorů a také na typ přehrávače, abyste nebyli po zapojení všech zařízení nemile překvapeni.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak vybrat freestyle koloběžku a na co si dát při nákupu pozor?

Jak vybrat ženě šperk a proč je to vlastně skvělý dárek?