Recept na dokonalý zločin? Existuje

Jenom nepoučený šupák si troufl pracovat bez rukavic poté, co vešla do soudní praxe daktyloskopie. A teď, o století později, jsou u kriminalistů v módě DNA stopy, genetické markanty. Problém zločince je, že vždycky nějaké zanechá. Má se snad proto stát poctivcem? Ne. Ale měl by „pracovat“ tam, kde se nachází tisíce dalších stop DNA, kvůli zmatení. Třeba v kině, metru, na pánských záchodcích nádražní restaurace. Není od věci na místě činu také „trousit“ cizí stopy. Třeba vajgly sesbírané z různých popelníků.

dokonalý zločin

Vztah k oběti je problém zločinu, který je funkčně téměř nepřekonatelný a hned zkraje hatí dokonalý zločin. Pokud tedy nejste neselektivní vraždící psychopat. V principu jde o to, že pokud existuje čitelný motiv (jste univerzálním dědicem svého tchána-továrníka), stanete se automaticky hlavním podezřelým.

Příbuznost, milenecký vztah, profesní kontakt, společné bydliště. To vše jsou indicie, po kterých vyšetřovatelé aktivně jdou. Proto se tak dobře daří sériovým vrahům, kteří náhodně a impulzivně vraždí nevinné bez zjevného důvodu. Nemají k oběti žádnou vazbu, z jejího skonu neprofitují.

Místo, načasování, provedení

Souvisí s tím i otázka místa činu. „Normální“ lidé nepáchají zločiny na místech, která neznají a kde působí extrémně nápadně. Boháči se netoulají ghetty, bezdomovci nekrouží kolem obrazáren. Nikdo se nepokusí vykrást banku, do které předtím (bez kukly a brokovnice) aspoň nenakoukl. A násilníci číhají v křoví ve čtvrtích, kam třeba dříve chodili do školy nebo jezdili na prázdniny.

zločin
Pokud možno nepáchejte zločin na místě, které vede přímo k vám. (foto: 123RF)

Když to ale obrátíte – a spácháte trestný čin tam, kde to ne úplně znáte – máte šanci na vytvoření případu, který nikdo nevyřeší, šanci na dokonalý zločin. Jen musíte umět s takovým místem splynout a neztratit se v něm, nebo nevběhnout do kamer.

Statistika nuda je, má však cenné údaje. Ani ptáci si nekadí do vlastního hnízda, hážou to raději kousek vedle. Takže po čase podle nánosu ptačího trusu přesně poznáte, že hnízdo je skryté hned vedle, na tom nejčistším místečku. Ani otrlí kriminálníci nemordují lidi na zápraží svého bytu, dělají to třeba o blok vedle. Takže se dá brzy statisticky odvodit bydliště pachatele jen podle toho, kde svou trestnou činnost nepáchá.

Důležité je i načasování, které je specifické pro každý zločin. Nekalostem nahrává tma, výpadky veřejného osvětlení, ale v davu rušné ulice se dá zase dobře ztratit.

Výběr vhodného typu trestné činnosti je taky věc, nad kterou by se měl kriminálník zamyslet. Protože každá akce vyvolá reakci. A krádež kabelky, jízdního kola nebo dlaždice prohozená výlohou vyvolá menší akci než surový mord.

Zloději, kteří se dobývají do chatek, s přehledem zvládnou stovku takových za sezónu a můžou vydržet v branži léta, aniž by se kvůli tomu někdo vzrušoval. Zkuste přepadnout banku nebo galerii, a půjdou po vás všichni. Zloději-chataři si přitom přijdou na ty samé peníze, s rizikem výrazně menšího trestu.

Hlavně žádná selfíčka z místa činu

Důkazy a stopy, znáte to z detektivek. Víte co? Vykašlete se na ně. Drtivá většina pachatelů je dopadená proto, že se svůj čin pokouší důmyslně zamaskovat (při tom nasekají chyby) a paradoxně tak dokonalý zločin pohřbí. Vybodněte se na jakoukoliv manipulaci s tělem, jeho převážením, skrýváním. Stejně ho najdou.

Pokud chystáte velkou akci, nakupujte s předstihem a rozmělněte kritické položky do běžného nákupu. Je trapas objednat si on-line sud louhu týden předtím, než zmizí vaše manželka, tak se dokonalý zločin nepáchá. Co by ale mělo zmizet?

důkazy
Každý důkaz, který se kriminalistům dostane do rukou, hraje proti vám. (foto: 123RF)

Vražedná zbraň, identifikovatelná balisticky, a pracovní nástroje, které se dají ztotožnit mechanoskopicky. Kreativci, kteří zabíjí zmrzlou kýtou, bodají rampouchem, anebo omračují ponožkou naplněnou pískem, to dělají dobře. Zmizí tím jeden pro vyšetřování dost podstatný důkaz.

Zbavit se také musíte všeho, co vás nějak s místem činu spojuje. I kdyby to měla být jen srolovaná jízdenka, účtenka z obchodu nebo historie prohlížeče nezašifrovaného disku počítače. Věci, které vás spojují s místem činu, obětí. A zbavit se jich musíte chytře. Necpěte zánovní oblečení zbavené značek výrobce do kontejnerů za domem, dejte ho třeba charitě.

Nepřepálit start ani závěr

Dokonalé alibi je snem filmových krimi-scenáristů a amatérů zločinu. Normální člověk si moc nepamatuje, co dělal konkrétní hodinu dne před třemi měsíci. První chyba je zahlásit, že zrovna vy to víte a jste proto v klidu. Podezřelá jsou i neprůstřelná alibi, spojená s vysedáváním v davu hospody nebo na kulturních akcích.

Lepší je třeba stvrzenka z lehce anonymního hotýlku bez kamer, zaplacená kreditkou a potvrzená osobní účastí na recepci. Není to perfektní, a proto je to mnohem víc uvěřitelné. Nedokonalý základ pro dokonalý zločin. Pachatelé se chtějí na výslech připravit, a proto „znají“ odpovědi předem. Normální člověk neví, je dotazy zaskočený a vykolejený.

Už máte hotovo? Pokud jste nástrahami dokonalého zločinu, aktu, při němž zatím nebyl identifikován pachatel, prošli až sem, nesestřelte svůj triumf vlastní hloupostí. Takže ty miliony z loupeže neroztáčejte po večerech v kasínu, nežeňte se za svého tajného milence a oslavný ohňostroj na zahradě také vynechejte.

Když udržíte nízký profil, možná se vám to opravdu povedlo. Jak dlouho se držet zkrátka? Zjistěte si, jaká je promlčecí lhůta. Ale vaše ústa musí zůstat zamčená napořád. A když to nevyšlo? Připravíme pro vás seriál, jak přežít ve vězení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Seriály z vězení, které za obětování volného času fakt stojí

Dovolená: zločiny z nevědomosti, kterých se můžete snadno dopustit. Na co si dát pozor a kde