Dovolená: zločiny z nevědomosti, kterých se můžete snadno dopustit. Na co si dát pozor a kde

Zločin má mnoho tváří, a kriminálního jednání se v některých zemích můžete snadno dopustit i nevědomky. I když některé přečiny proti zákonu pak připomínají spíše nepovedené vtípky. Na co si ve změti kuriozit dát pozor, aby vaše dovolená neskončila v base?

zločiny na dovolené

Prázdniny jsou na spadnutí, takže v rychlosti: pokutu můžete vyfasovat na dovolené v tropickém ráji ostrova Palau, na slunné Havaji nebo floridském Key West, když vás tu plavčík načapá s opalovacím krémem. Přesněji, s opalovacím krémem obsahujícím oxybenzon. Který sice dobře chrání před spálením, ale také perzistuje ve vodním prostředí a ničí mořské korály. Zrovna Palau vám za porušení tohoto nařízení nabízí i bezplatnou prohlídku vězeňské cely. Kde také slunce nesvítí, takže bronz nechytnete. Možná tu ale přijdete k jinému suvenýru.

Nevinný suvenýr? Bacha na to

Jasný, pokoušet se z dovolené v Africe propašovat v kufříku nosorožčí roh je stejně špatný nápad, jako vést kilo heroinu. Kožešiny šelem, zvířátka naložená v lihu, vycpaniny, tygří drápy a žraločí zuby prostě nechte tam, kde jsou. Ideálně u jejich živých zvířecích majitelů. Uškodit si ale můžete tím, že si do zavazadla přibalíte i „dočista nevinný“ písek z pláže. Třeba na Sardinii vás to může přijít draho, protože turistů luxujících zdejší pláže už tu mají plné zuby. Pokuta je kolem 3000 eur.

S pískem v kufru můžete zaplakat i na floridském letišti. Zvlášť když zdejší celníci, jistě geologové z povolání, určí, že tenhle písek pochází ze zdejší rezervace dun a písečných přesypů. A pozor také v Indii, kde funguje celá písečná mafie: nejprve vám někdo prodá pár flakónků barevného písku, ale to už za rohem čeká muž zákona, policista, který s prodejci spolupracuje. A vy v před-připravém vystoupení máte roli oslíka, který se bude třepat a solit zlaté mince.

Na ledovce nám nesahejte!

Začalo to v roce 2012, kdy si v Chile čile uvědomili, že jim tají horské ledovce. To se dnes děje po celém světě, ale zrovna v Chile je vážně dost potřebují. Bez vody z jarního tání to jejich zemědělci mohou zabalit. A tak je začali chránit zákonem. K tomu se připletl jeden přičinlivý chlapík ze Santiaga, kterému přišlo příhodné nalámat si v horách dynamitem a sbíječkou 5 tun ledu, naložit to na náklaďák a prodávat tuhle velehorskou kvalitou s vele-přirážkou po restauracích v hlavním městě.

Dopadli ho. A následně dost zpřísnili ochranu ledovců. Takže probůh, ať vás nenapadne v Chile čůrat na ledovec, okopávat jej pohorkami nebo na něj foukat přenosným fénem. Vězení v téhle zemi jsou horor, a oni ty svoje ledovce opravdu dát nechtějí. Ne vždy je to ale o tom, co si odněkud odvezete. Na dost velké komplikace si můžete zadělat i zbožím, které přivážíte.

Bible, chipsy, sýr na dovolené

Země středního a blízkého východu se až na jednu nepatrnou izraelskou výjimku počítají mezi dost zásadně muslimské. Víra je tu fakt pevná. Opravdu fest. Ale pro jistotu se tu nepokoušejte pokoušet někoho Biblí, co kdyby. Tu knížku tu vážně rádi nemají. A pokud ji u vás někdo najde, může to být vaše poslední chyba. Zase je to dobrý tip, jestli se někoho chcete zbavit: přibalte mu tohle čtení do kufru!

V Rusku už nějaký ten pátek vytrvale blokují zboží ze západu, protože západ blokuje export do Ruska. Nebo import z něj? V chaosu zákazů na Moskvu uvalených a Moskvou schválených je dost těžké se vyznat. Ale stačí, abyste se tu vytasili se svačinkou od maminky, vyrobenou z taveňáku alá Veselá kráva, a máte problém. Západní sýry jsou tu totiž mimo zákon. A vy u sebe převážíte kontraband. Těžko říct, kolik byste tu vyfasovali za Goudu nebo Romadúr. Asi by to bylo dost tvrdé a smrduté. Ale v létě na dovolenou do Ruska může stejně jen milovník chládku.

Specialitku si pro vás nachystala i ostrovní republika Vanuatu. Ta kompletně zakázala dovoz veškerých pochutin. Jedete přeci na dovolenou do ráje, ne? Tak se nezatěžujte brambůrky a colou. Žít budete z toho, co vám připraví v resortu. Tohle původně chvályhodné nařízení z roku 2017 mělo původně zamezit zanášení odpadků, ale dnes z něj těžce rýžují místní hoteliéři. Protože tu musíte utrácet prostě za všechno.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak vybrat nejlepší sedadlo v letadle. Které je nejpohodlnější a kde máte největší šanci přežít v případě nehody

Dovolená za rohem. Co si vyrazit na nějaké tajemné místo, kde jste ještě nebyli? Dáme vám hned 10 konkrétních tipů!