Dovolená za rohem. Co si vyrazit na nějaké tajemné místo, kde jste ještě nebyli? Dáme vám hned 10 konkrétních tipů!

O záhadných místech jako Stonehenge, Oblast 51 anebo Bermudský trojúhelník toho bylo napsáno mnoho. Rozhodli jsme se proto zaměřit na místa, která rovněž oplývají tajemnou aurou, ale asi jste o nich nikdy neslyšeli. Nebo ano?

Nejtajemnější místa planety Země. Odvážíte se sem vyrazit?

10. Křivý les (Polsko)

Za záhadnými místy rozhodně nemusíte vyrážet daleko, jak ostatně dokazuje tzv. Křivý les (Krzywy las), který se nachází u vesnice Nowe Czarnowo v Západním Pomořansku. V lese se totiž nachází zhruba 400 borovic, které jsou ve spodní části ohnuté a připomínají tak písmeno J. Vysvětlení jsou různá – od specifického pěstování, od těžkých vrstev sněhu a německých tanků až po mimozemšťany. V každém případě se Křivý les stal vyhledávanou polskou turistickou atrakcí.

9. Kráter Derweze (Turkmenistán)

Řekne-li se Brána do pekla, příliš optimistických myšlenek to asi nevyvolá. Místo v blízkosti turkmenské oázy Darvaza však opravdu vstup do podsvětí připomíná. V roce 1971 zde sovětští geologové prováděli průzkum ložiska zemního plynu a během prací se propadlo podloží. Díky tomu vznikl kráter s průměrem 100 m a hloubkou 20 m. Geologové následně zemní plyn zapálili, aby neunikal do okolí. Jenže to co následovalo, nečekal asi nikdo. Oheň tu totiž nepřetržitě hoří dodnes, a to i přes nedávné pokusy turkmenské vlády únik plynu uzavřít!

8. Les Hoia Baciu (Rumunsko)

Transylvánii proslavil především román Drákula od Brama Stokera, jenž ve své knize použil skutečnou postavu, knížete Vlada III. Napichovače. Jenže toto historické území v Rumunsku má i svá další tajemství. Jedno z nich představuje les Hoia Baciu, jenž na mapě najdete u města Cluj-Napoca. Místní obyvatelé se sem obávají vkročit, protože se zde údajně ztrácejí lidé, vídány tu byly podivné bytosti a opět se hovoří o UFO. Místo prý navíc přímo vyzařuje negativní energii.

7. Hrad Leap (Irsko)

Hrad Leap se nachází u vesnice Coolderry v Irsku. Postaven byl zřejmě v polovině 13. století a jeho historie skutečně není nejsvětlejší. Už k jeho výstavbě údajně došlo na dřívějším shromaždišti tajemných druidů. Následní vlastníci navíc prosluli svou krutostí – vraždy a kruté mučení vězňů zde nebyly ničím neobvyklým. Není tedy divu, že hrad Leap bývá často spojován s paranormální jevy. Dokonce je často označován za nejstrašidelnější hrad na světě! Odvážíte se sem?

6. Řeka Catatumbo (Venezuela)

Pokud nemáte rádi bouřky, na rovinu k ústí řeky Catatumbo do jezera Maracaibo v Oloze se určitě nevydávejte. Ne, že by toto místo bylo tajemné, ale rozhodně tu zažijete něco neobvyklého, a to díky jedinečnému atmosférickému fenoménu, který nikde jinde na světě neuvidíte. Bouře se tu odehrávají 140 až 160 dní v roce, a to 10 hodin denně, a někdy udeří 280 blesků za hodinu! Jedná se o důsledek atmosférických jevů a zdejších vysokohorských hřebenů, které obklopují rovinu ze tří stran.

5. Ostrov panenek (Mexiko)

Ostrov panenek (Isla de las Muñecas) se nachází v oblasti jezer Xochimilco pouze několik desítek km od Mexiko City. Co je na něm tak zvláštního? Vydejte se sem a uvidíte. Podle pověsti zde žil poustevník, který našel v okolní vodě utopenou holčičku a vedle ní panenku. Tu zavěsil na strom a na ostrově se začaly dít podivné věci, jako výkřiky, šepot apod. Aby uspokojil duše malých dětí, začal věšet další a další panenky. Ať už to tak bylo, nebo nikoli, jedná se o skutečně bizarní podívanou.

4. Les Aokigahara (Japonsko)

Les Aokigahara na severozápadním úpatí hory Fudži je známý jako les sebevrahů. V Japonsku sice historicky sebevražda představuje běžné ukončení života (vzpomeňme na sepukku nebo kamikadze), nicméně dobrovolná ukončení života v lese Aokigahara jsou stejně velmi zvláštní. Každoročně zde zemře cca 100 lidí a jedná se o místo s druhou nejvyšší mírou sebevražd na světě. Policie dokonce u lesa umístila nápisy jako: „Váš život je vzácný dar od vašich rodičů.“

3. Jezero Roopkund (Indie)

Roopkund je v Indii známé jako Záhadné jezero nebo Jezero koster, což vypovídá o mnohém. Jde o vysokohorské ledovcové jezero v indickém státě Uttarakhand, které je známé tím, že se na jeho okraji našly stovky lidských koster. Ještě podivnější je, že jezero najdete v Himalájích ve výšce 5 029 m n. m., a to v neobydlené oblasti. Odborníci se od roku 1942, kdy bylo znovuobjeveno, snažili na záhadu koster přijít. Nakonec přišli s vysvětlením, že tito lidé zemřeli v 9. století vlivem prudkého krupobití.

2. Jezero Anjikuni (Kanada)

Když v roce 1930 dorazil cestovatel Joe Labelle na místo inuitské vesnice u jezera Anjikuni v regionu Kivalliq, jenž se nalézá na severu Kanady, nestačil se divit. Celá vesnice a všech 30 jejích obyvatel beze stopy zmizeli. Na druhou stranu byly na místě vařené potraviny, pušky i oblečení. A aby byla záhada ještě tajemnější, policie po svém příjezdu našla mrtvé psy, kteří vyhladovělí zmrzli. Jak už jsme ovšem uvedli, po celém místě se povalovalo jídlo…

1. Ostrov Jonaguni (Japonsko)

V roce 1986 objevil potápěč u ostrova Jonaguni v souostroví Jaejama, které patří k Japonsku, fantastický výtvor. Šlo o pyramidovou stavbu, jejíž obdélníkový základ má rozměry 150×40 m a vysoká je 27 m, což z ní činí jednu z největších struktur svého druhu. Na konstrukci byly nalezeny také značky a obrazy. Dle všeho může být stará 4 500 let a dokonce bývá dávána do souvislosti s pozůstatky kontinentu Mu, jenž je dnes údajně pod mořskou hladinu (podobně jako třeba Atlantida). Existovala ve východní Asii skutečně záhadná civilizace?

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejděsivější hřbitovy světa. Tady byste své blízké asi navštěvovat nechtěli!

Největší záhady kolem ztracených expedic a objevitelů