Recenze: Chucky vraždí znovu a je online. Remake hororu Dětská hra udělal ze zabijácké panenky sofistikovanějšího vraha

Klasika z konce osmdesátých let je zpátky. Chucky nového tisíciletí se umí připojit na cloud, spustí televizi i hudbu a k jeho ovládání stačí aplikace a hlasové pokyny. To vše přináší nové možnosti pro jeho vražedné choutky. Dětská hra může začít.

Horor Dětská hra (Child’s Play) se dočkal nového zpracování. Je pravda, že titulní vražedná hračka Chucky má za sebou několik nepříliš kvalitních pokračování, z nichž poslední bylo v roce 2017 a vědí o něm jen milovníci filmů s hororovou tématikou. Dětská hra tak po sedmém filmu v řadě začíná úplně od začátku. Což je dobře, protože když už má Chucky znovu rozjet svoji krvavou řezničinu, musí se přenést do 21. století. To znamená být online.

Hračka pro generaci youtube

Novou senzaci nabízí na trhu společnost Kaslan Corporation. Buddi je víc než jen panenka, plyšák nebo jakákoli hračka. Je to nejlepší kamarád, kterého bude vaše dítě milovat. A naopak Buddi bude milovat jeho. Tak moment, stroj si bude povídat s dětmi a naopak? Film trochu parafrázuje dnešní dobu, kdy jsou malí dospívající v transu s mobilem v ruce a nic dalšího pro ně neexistuje nebo je nebaví. Po zabavení telefonu nevědí, co mají dělat a nudí se. I pro ně je tady Buddi, ideální dárek, který nabízí vše, čím upoutat dětskou pozornost.

Víc než obyčejná dětská hra

Buddi se přes cloud dostane k hudbě, umí ji pustit z bezdrátových reproduktorů, které máte doma, zapne vám televizi a pustí film a dokáže ovládat i robotický vysavač. Stačí přitom pouhé ovládání hlasem. Ve snímku nabízí společnost Kaslan úplně všechny „chytré“ domácí vymoženosti, takže vám váš „roztomilý“ kamarád může i snížit teplotu doma. Anebo pořádně zatopit, což jeden nepovedený kousek udělá, a to doslova.

Let’s play, Andy!

Jako snad všechny filmy, kde hraje roli umělá inteligence nebo alespoň částečně chytrý počítač, i tady se úvodní hračka vymkne kontrole. Jeho čip má totiž zásadní problém – postrádá blokování vulgarity a násilného chování. A tenhle kousek skončí u kluka jménem Andy. Film tak svoji základní kostru od původní mluvící panenky nemění. Už po nahrání aplikace Buddi je jasné, že bude hračka problémová, to ale ještě Andy netuší, jak moc se bude chtít kamarádit. V momentě zapnutí také dostane své jméno, Chucky.

Tady přichází ta nejlepší fáze. Chucky sbírá informace, učí se a upíná se k Andymu jako domácí mazlíček. Jeho věta „budu tvůj nejlepší kamarád“ je pro něho ale krvavý závazek a Chucky se postará o to, aby jeho dětskému příteli nikdo neubližoval. Jakmile tak Andyho škrábne kočka, je jasné, kdo to odnese jako první. Zmínit se, že nesnášíte přítele svojí mámy a přejete si, aby zmizel? To bude masakr.

Když jsou chytré věci příliš chytré

První polovina filmu je ve filmu ta lepší. Všichni totiž víme, co bude následovat a jak to nakonec dopadne. Filmaři přirozeně nechávají Chuckyho likvidovat své oběti mnohem sofistikovaněji, než tomu bylo kdysi. Ano, starý dobrý kuchyňský nůž k tomu prostě patří, ale Chuckyho možnosti online připojení nabízí možnosti, jak své nebohé lidské oběti vyděsit, překvapit i ošálit. Chucky navíc vše nahrává a umí reprodukovat. O jeho vlastní projev se postaral Luke Skywalker osobně. Mark Hamill zvládl podbízivý hlas Chuckyho na výbornou a v některých momentech zní přesně tak, jako jeho psychopat Joker z her a seriálů o Batmanovi.

Obětí přibývá a všechno se žene do finále, kdy bude v ohrožení i Andyho nejbližší osoba, jeho matka. I proto je poslední třetina filmu předvídatelná a nebaví tak, jako „učení“ chytré hračky a postupně sílící vražedné sklony.

Tohle by neprošlo, chlapče

Film neřeší důležitý fakt na závěr. Odehrává se ve Spojených státech, kde dostanete deset let ve vězení i za to, že půjčíte auto známému a on s ním dojede vykrást benzínku. Andy by si tak s maminkou pěkné narozeniny dlouho neužil, protože za mlčení po první vraždě z rukou Chuckyho by ho americká justice udělala zodpovědným za všechny následující, dítě nedítě. Mladý delikvent by ve vězení pro mladistvé strávil dlouhé roky.

Přijde pokračování a armáda vraždících hraček?

I tak je ale Dětská hra příjemné hororové zpestření. Producenti reinkarnovaného snímku To odvedli dobrou práci, a po všech těch nezáživných duchařských hororech je to fajn podívaná. Přirozeně se horory hodnotí obtížně a je třeba k nim přistupovat jinak, než k ostatním filmům, protože jistou béčkovost, prvoplánovost i předvídatelnost jim nelze upřít. Někdo nebo něco bude zkrátka vraždit všechny ostatní. Chucky ale pobavil, takže pokud máte horory rádi, vyrazte.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Comic-Con 2019: Marvel odhalil všechny chystané projekty. Přijde čtvrtý Thor a vrátí se zabiják upírů Blade

Jason Statham. Akční tvrďák původně prodával na ulici falešné parfémy a fotil pro letáky s oblečením. Co se o Kurýrovi nepíše