Den otců. Dáme vám důvod, proč ho řádně oslavit!

Den slunce, Den hasičů, Den Evropy, Den Afriky, Světový den astmatu, Světový den bez tabáku, Mezinárodní den rodiny…Každý den je Den s velkým D. Co chybělo? Správně, Den otců! Dáme vám pár důvodů, proč ho letos oslavit.

Druhá neděle v květnu připadá na Den matek. Někteří si možná vzpomenou, že 1. června je Den dětí. Ale kam se poděl táta? Nám „fotrům“ nikdy nevadilo, že nemáme vlastní svátek, a žádný z nás to pravděpodobně nikdy neřešil. A hle, je to tady! Den otců.  V českém kalendáři oficiálně chybí, ale podle vzoru zbytku Evropy připadá na třetí neděli v červnu. Zatím u nás moc populární není, ale tradičně v Americe, kde slaví úplně všechno, ho vyznávají už celé století. Pokud patříte i vy mezi otce, gratulujeme, můžete zkusit zvyk zavést i u vás doma.

Z jedné oslavy…světový trend

Den otců dostal svou současnou podobu díky jedné soukromé oslavě na přelomu 19. a 20. století v americkém městečku Spokane ve státě Washington. Sonora Smart Doddová byla nejstarší dcerou z pěti sourozenců, a když její matka při porodu pátého dítěte zemřela, chtěla Sonora otci ukázat, že jí na něm záleží. Uspořádala pro ovdovělého tátu malou oslavu, která dala za vznik tradici. Tehdy to bylo na den narozenin Sonořina otce – 19. června 1910. Svátek proto dnes připadá na třetí červnovou neděli. V České republice zatím není Den otců tolik oslavován, ale jeho popularita pomalinku roste.

Letošní den otců je 18. června. Jak se k němu postavíte vy? Sehnat rychle present pro tátu? Nakonec, proč se neukázat jako vzorný synátor a nepřekvapit ho nějakou tou maličkostí? Nebo naopak jako otec naznačíte ráno u snídaně, že v neděli čekáte menší oslavičku? I tak máte i vy svého tátu.

Vymyslet dárek? A sakra…

A jsme u toho. Dárek pro taťku. Ale co teď? Nevěste hlavu, nejste sami, kdo mají s vymýšlením dárků problém. Pokud přesně nevíte, čím udělat fotříkovi radost, můžete se řídit našimi radami. Rozhodně ho ušetřete nějaké drogerie typu žiletky nebo voda po holení. Takových dárků má každý plnou skříň a žádnou osobní radost neudělají, nehledě na to, že tím dáváte najevo, že jste si s ním moc hlavu nelámali. Raději sáhněte po lahvince nějakého tvrdšího pití, které preferuje. Svátek není příležitost pro nějaké opulentní megadárky.

Johnnie Walker nabízí možnost vytvořit vlastní etiketu, aby darovaná láhev dosáhla větší originality. Tuhle možnost můžete využít v prodejně prémiového alkoholu Gurmetum na pražském Chodově. Nebo zkuste osvědčený Božkov Originál, případně Ferneta, podle toho, co mu chutná. Co třeba stará dobrá Becherovka? To už musíte vědět vy.

Jízda v tanku?

Pokud chcete fakt překvapit něčím nečekaným, zabruste do nabídky zážitků. Vyvarujete se ale věcí, které vás sice nadchnou, ale tatíkovi by se zamlouvat nemusely. Skok na laně z mostu nebo tandemový seskok s padákem jsou možná jedinečné zážitky, váš pětašedesátiletý táta by se z nich ale nemusel vrátit celý…pokud by se vůbec chtěl účastnit. Spíš ho nechte se projet v hummeru, v obrněném vozidle, nebo mu zaplaťte poukaz na večeři ve dvou s obří porcí žeber a ochutnávkou pšeničných piv. Pokud ho nechcete nikam posílat, můžete sami naložit do sklenice pár hermelínů, přidat cibuli, feferony…nejen, že vás to nebude téměř nic stát, ale je to dárek přímo od vás!

Můžete se řídit našimi radami nebo je úplně ignorovat, ale pamatujte, stiskem ruky s nečekaným přáním určitě nic nezkazíte.

Tak co, myslíte si, že Amíci vymýšlí samé kraviny? Nebo budete i vy „uznávat“ Den otců jako svátek?

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Horor na vlastní kůži. Zkuste Prague Fear House!

Den nenávisti. Kdy a jak se naplno může projevit vaše frustrace?