Primitivní terorismus. Jaká je obrana před útokem? Jen Uteč a schovej se nestačí!

Pražská policie před několika dny zveřejnila spot s názvem Utíkej, schovej se, bojuj! V jeho názvu jsou obsaženy hlavní rady, co dělat v případě teroristického útoku. Současně se tím ale znovu ukazuje, že současný terorismus je primitivní a mnohem nebezpečnější, než se myslelo. Otázka je, jak se proti němu bránit.

Ještě před několika lety se internet hemžil články o tom, jaká zkáza na západní civilizaci čeká z rukou teroristů. Experti hrozili, že je jen otázkou času, kdy teroristé získají jadernou zbraň a odpálí jí v nějakém velkém městě. Mluvilo se o biologických zbraních, otrávení zásob vody a kontaminaci potravin jedy, spekulovalo se o útoku na jaderné elektrárny, o blackoutu, který jsou schopni teroristé způsobit.

Místo jaderné bomby kudla a náklaďák

Nic z toho se nestalo. Tím samozřejmě není řečeno, že se to nikdy stát nemůže, ale místo toho se udála celá řada věcí, která naopak ukázala, co se stát může. Teroristé ignorovali predikce odborníků a nesnaží se o žádné technologicky a organizačně složité útoky s dalekosáhlým dopadem. Ve skutečnosti stačí dlouhý nůž nebo pistole, jako zbraň dobře slouží kamiony a dodávky, nebo klidně i osobní auta. Samozřejmě teroristé útočí i bombami, ale jen těmi konvenčními. Zkrátka děje se to, co dobře znají například Izraelci, kde Palestinci rovněž při svých teroristických útocích používají nože a běžně dostupné prostředky.

Izraelci se bránit umí

Izraelci se s takovou hrozbou, které čelíme my, naučili žít. Základní vojenský výcvik tam mají všichni včetně žen. Každý ví, co má v případě ohrožení dělat. Mnoho útočníků bylo zlikvidováno nikoliv policií, ale ozbrojenými civilisty. U nás se právě Evropská unie rozhodla, že se držení zbraní pro civilisty zpřísní, prý aby se zbraně nedostaly do rukou teroristů. Takže zatímco Izraelci se bránit mohou, protože tam má zbraň každý, v Evropě to bude čím dál složitější. Je fér dodat, že zrovna tahle věc se naší vládě pranic nelíbí a hodlá proti ní dokonce podat žalobu.

Strach se šíří

Každopádně si, zdá se, všichni uvědomují, že teroristé se zaměřili na ty nejprimitivnější metody, které ale paradoxně jsou velmi účinné. Koho by napadlo, že se dají kamionem přejet desítky lidí, jako se to stalo v Německu? Jeden muž s nožem je schopen vyvolat paniku, na místo dorazí policie a uzavře celou oblast na několik hodin. Vyhlašují se různé výjimečné stavy, turisté se bojí cestovat, ruší se koncerty… S minimálními prostředky se teroristům daří dosahovat poměrně velkých cílů a minimálně z části vyděsit a vystresovat Evropu.

Útíkej, schovej se nebo bojuj?

Video Utíkej, schovej se, bojuj je jen dalším střípkem do celkové mozaiky bezpečnostní situace. Je to video, které je potřebné, ostatně i v jiných zemích už policie natočila podobné videonávody. Evropská ani tuzemská veřejnost není na podobné situace trénovaná, takže je potřeba lidem základní postupy v krizových situacích připomínat.

Žijeme v dramatické době. Jestli bude nakonec stačit utíkat nebo se skrývat, se teprve uvidí. Možná je na čase zaměřit se na třetí radu z policejního videa a začít bojovat. Odborníci sice tvrdí, že je to nebezpečné, že s teroristy mají bojovat jen vyzbrojení policisté, ale možná nakonec povede jediná cesta k naší bezpečnosti přes kolektivní odvahu a schopnost bránit se. Útěkem se totiž dá zachránit lidský život, ale těžko se takto dá zachránit celá naše civilizace.

A co byste dělali v případě, že by vás napadl terorista, vy? 

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 zapomenutých teroristických zvěrstev posledních 50 let

Vše, co jste nevěděli o strachu a báli jste se zeptat