70 procent teroristů-rekrutů pořádně neví, co Islám je

Americká tisková agentura Associated Press v nedávném průzkumu dokumentů uniklých přímo z radikální islámské teroristické organizace Islámský stát prokázala, že drtivá většina jejích rekrutů disponuje pouze základními znalostmi tohoto náboženství. Co to znamená?

Lidé z muslimské komunity stejnou věc tvrdili už dlouhou dobu. Neslučovali své vyznání se sebevražednými bombovými atentátníky, kteří podle nich mají své motivy úplně jinde. Nedávný průzkum provedený přímo na dokumentech uniklých z Islámského státu (zkráceně IS) jim dává částečně za pravdu. Provedla ho americká tisková agentura Associated Press, a jeho výsledky jsou šokující. Až 70 % rekrutů Islámského státu má pouze základní znalosti tohoto náboženství.

Jak moc znáte Islám na stupnici od jedné do tří?

IS nabírá své rekruty ze všech různých koutů světa. Není tak divu, že ne všichni z nich mají Korán nastudovaný od první do poslední stránky. Základní otázka, na kterou se proto náboráři ihned ptají, zní, jak moc znají rekruti Islám na stupnici od jedné do tří. Z celkových 3 000 dotazovaných celých 70 % z nich uvedlo základní. Jde o vůbec nejnižší možné hodnocení, někteří z nich si knihu Islám pro začátečníky kupovali dokonce těsně před přijetím do organizace. Pouhých pět dotazovaných, že si skutečně zapamatovali znění většiny z veršů celého přečteného Koránu.

o-ISLAM-FOR-DUMMIES-facebook

Těsně před přijetím, a to si ji beztak ani nepřečetli

O co víc znáte Islám, o to míň jste teroristou

Těchto pět lidí následně i uvedlo, že se neztotožňují s myšlením bombových atentátníků. Paradoxně tak z průzkumu vzešlo to, že neplatí „co muslim, to terorista“ a Islám není zhoubná nákaza měnící lidi ve vraždící stroje. Namísto 1,6 miliard potenciálně nebezpečných lidí tu tak máme nějakých 100 000 teroristů, kteří ale mají bohužel inspiraci v nábožentsví. A to si říkají Islámský stát. Měli by si před to přidat „skoro“. 

0a9a10729d6fc93a732122550323b254_XL

Kdo ví, jestli oni vůbec vědí, co stojí na vlajkách za nimi

Nabírají předem vytipované násilníky

Mezi dotazovanými rekruty uvedly rodiny některých z nich, že šlo o lidi naprosto cizí jakémukoliv náboženství, kteří spíš třeba holdovali nevázanému životu, alkoholu a ženám. U náboru do nich někdo z Islámského státu ten zbytek pak natloukl. Hlavně, že jim dají do rukou zbraň a možnost někam patřit. Někam, kde si veškerou svoji zlost a agresi můžou svobodně vybít, a když už nemají s životem co, můžou se přitom i zabít.

„Allahu Akbar“ je nejspíš všechno, co znají

Průzkum agentury Associated Press opravdu částečně rozbijí stereotypní pohled na teroristy Islámského státu a Islám obecně. O „islámských“ teroristech to vypovídá to, že velkou část jejich současných rekrutů tvoří obyčejní násilnicí, kteří vykřikují „Allahu Akbar“ proto, že je to dost možná jediná věta z Koránu, kterou znají. Na druhou stranu, Korán samotný přímo vybízí k šíření vlastní víry ohněm a mečem, takže na svou stranu tyto sociopaty snadno strhává.

Co si o tom myslíte vy?

Autor: JM, red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak vnímáme zprávy? Proč se tolik mluví o Paříži a brutální útoky v Africe nás nezajímají?

Písní proti terorismu. Kéž by to pomohlo!