Co všechno zabíjí spermie a má vliv na jejich kvalitu. Pozor na horké koupele a nedostatek spánku

To, že mužské spermie jsou pro rozmnožování nezbytné, stejně jako ženská vajíčka, zmiňovat asi nemusíme. Bohužel existuje ale hned několik možných faktorů, které ovlivňují jak kvalitu spermií, tak jejich počet, a dokonce jejich schopnost oplodnit vajíčko. Co všechno zabíjí spermie?

zabíjí spermie

Teplota

Nevhodná teplota zabíjí spermie. Možná se budete divit, ale teplota má na produkci spermií zásadní vliv. A teď nemáme na mysli jen vysokou horečku, teplotu můžete zvýšit i například běžným nošením příliš těsného spodního prádla nebo při sedavém zaměstnání. Abyste předešli snížení počtu spermií a neovlivňovali jejich přirozenou pohyblivost, noste spíše volnější oblečení a snažte se pravidelně hýbat, abyste zajistili oběh v oblasti pánve.

Ti, kteří si rádi dopřávají horké koupele, by se měli mít na pozoru. Podle zveřejněné studie z roku 2007 v magazínu Brazilian Journal of Urology, je příliš horká voda příčinou nekvalitních spermií. Dobrou zprávou je, že jakmile si dáte od koupelí oddych, časem se kvalita spermií vrátí zase do normálu.

Kouření a alkohol

Kouření a nadměrné pití alkoholu jsou faktory, které také snižují kvalitu spermií. Alkohol může dokonce způsobit abnormalitu tvaru spermií a snižovat i jejich počet. Pokud tedy pánové plánujete založit rodinu, myslete na to, že je dobré na čas omezit nebo dokonce zcela vyloučit kouření a alkohol.

Strava

Strava hraje velmi důležitou roli v reprodukci mužů. Strava s vysokým obsahem nasycených tuků a sacharidů snižuje kvalitu i počet spermií, na druhé straně strava bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky a zdravé potraviny kvalitu spermií zlepšuje.

Stres

Stres může mít negativní vliv na reprodukční funkce mužů. Chronický stres snižuje hladinu testosteronu a počet spermií. Pokud se cítíte pod velkým tlakem, doporučujeme se věnovat cvičení, které dokáže stres zmírnit, například meditace, jóga apod.

Znečištění

Nezdá se to, ale také znečištěné ovzduší nebo voda přispívají k nízkému množství spermií. Mnoho zdraví závadných látek, jako jsou pesticidy, herbicidy a těžké kovy jsou pro spermie tichými zabijáky. 

Mobilní telefony a elektromagnetické záření

Podle studie, která byla provedena v roce 2008 Clevelandskou klinikou označila mobilní telefony za možný prostředek, který ovlivňuje kvalitu spermií. Zjistili, že mužům, kteří používají telefon více jak 4 hodiny denně nebo ho mají uložený v kapse od kalhot, se zvyšuje hladina volných radikálů a hladina antioxidantů se snižuje. Kromě toho také klesá aktivita a pohyblivost spermií.

Obezita

Obezita je příčinou mnoha chorob a její dosah se nevyhýbá ani spermiím mladých mužů. Právě ti mají mnohem nižší počet spermií než muži jejich věku s normální váhou. A stejně jako obézní pánové mají problém s pohybem, tak i jejich spermie jsou méně pohyblivé, nehledě na zvýšenou pravděpodobnost abnormalit u spermií.

Léky

Spermiím také škodí některé léky, jako jsou například nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID), které mohou snižovat hladinu testosteronu a ovlivňovat produkci spermií. 

Infekce a choroby

Velkým strašákem jsou také záněty varlat nebo některé z infekcí (infekce močových cest), které mají dost velký vliv na produkci, kvalitu a životnost spermií.

Nedostatek spánku

Spánkový deficit ovlivňuje celkovou funkci těla, kam samozřejmě spadá i rozmnožování. Ačkoliv se cítíte po pěti hodinách spánku jako rybičky, vaše tělo pozná, že potřebujete ještě o něco delší čas k jeho regeneraci a dá vám to časem najevo, například nízkou kvalitou spermií a nižší hladinou testosteronu.

Závěrem tedy můžeme zkonstatovat, že se opět potvrdilo, jak dodržování zdravého životního stylu není vůbec na škodu, zvláště tehdy, když plánujete založit či rozšířit rodinu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Věštění ze spermatu. Co na vás prozradí barva, vůně i množství?

Plodnost se nesnižuje jen u mužů, stejný problém mají i psi! Spermie vašeho mazlíčka možná prozradí hodně i o vás. Jak je to možné?