Lidské vlasy v pečivu, řasy v čokoládovém mléku: Víte, co obsahují vaše oblíbené potraviny?

Neokusovat si nehty je tak nějak věcí slušného vychování, a to, že si nehodujete na rybích měchýřích je pak záležitost gastronomického vkusu. Ve skutečnosti si na těchto podivnostech ale pochutnáváme častěji, než si jen troufneme pomyslet.

obsahují

Co skutečně obsahují dobroty, za které platíme?

Co má společného ovce a žvýkačka? Víc, než by se zdálo. Lanolin, mazlavý sekret z ovčí vlny, se používá ke zjemnění hmoty žvýkaček. Narazíte na něj všude, v kosmetice od opalovacích krémů po šampóny je to jednička.

Okusujete si nehty, pojídáte vlastní vytrhané vlasy? Fuj – to je ale nechutný zlozvyk! Dejte si radši chleba! Ten totiž – jeho průmyslově vyráběné formy – obsahuje jako změkčovadlo těsta aminokyselinu L-cystein. A ta se sice dá vyrábět synteticky, ale mnohem častěji má svůj původ v lidských vlasech, nehtech nebo kachním peří.

lanolin
Takhle vypadá lanolin, který se získává z ovčí vlny. (foto: depositphotos)

Malinová nebo vanilková příchuť? Jejich výraznější akcent v pokrmu může zajistit „dochucovadlo na přírodní bázi“ zvané castoreum. Co to je? Směs análního sekretu a moči bobrů. Používá se i v luxusních parfémech.

Lesk a bída rybích měchýřů

Jiskra a zlatavý lesk (převážně) britských piv? I za těmi stojí kouzlo, které je lepší neznat. Může za to isinglass, tedy sušený rybí měchýř. Bolí vás ráno z Guinessu hlava? Měli jste moc měchýřů. A když už jsme u toho lesku: Kde asi myslíte, že se bere guanin pro výrobu lesků na rty a rtěnky. Obsahují totiž zpracované rybí šupiny.

Želatina. Ta je taky skoro ve všem, a propracovává se i do fit-jídelníčků. Zní to zábavně, jako gumoví medvídci. Ve skutečnosti je to vyvařená živočišná pojivová tkáň. Dnes se s největší pravděpodobností setkáte s tou z vepřových kůží. Chro?

bobr
Tenhle roztomilý bobřík má na našem jídelníčku také bohaté zásluhy. (foto: depositphotos)

Křupnutí, co je i vidět!

Jak to, že smažené brambůrky v otevřeném sáčku neosychají a pořád mají, aspoň na oko, svůj křupavý vzhled? Poděkujte hydrogensiřičitanu sodnému. Brambůrky bělí a prodlužuje jejich trvanlivost. A taky se používá při čištění WC.

Že byste nikdy za žádných okolností nepojídali hmyz? Pche! Droboučkých nopálovců karmínových (latinsky Dactylopius coccus) jste už nejspíš snědli na kila. Tvoří totiž červené barvivo (zdravotně zcela nezávadné), kterým se dokrášlují marinády, uzeniny, zavařeniny, kompoty, šťávy, džusy, zmrzliny…

brambůrky
Hmm, jak jsou krásně křupavé na pohled! (foto: depositphotos)

Podobně byste si naběhli i s odporem vůči „mořským plevelům“, tedy řasám. Z nich se totiž extrahuje karagenan, a na ten je také těžké nenarazit. Vstřikuje se do syrového masa (aby lépe zadržovalo vodu), nechybí v mléčných produktech (tvaroh) a je nedílnou součástí čoko-mléka. V pitíčku zajišťuje, aby se kakao neoddělilo od mléka.

Dej si salát

Že si potom všem chcete hodně rychle vyčistit zuby? Vynikající nápad, nestravitelné horniny nám tu zatím chyběly. Zubní pasty (zvláště ty s přidaným vápníkem) totiž obsahují sádrovec. Bělí, brání usazování a slouží trochu jako slabé abrazivum.

Ryze praktickou záležitostí je pak propylenglykol, který obsahují nemrznoucí směsi, ale těžko uvěřit, že na vás čeká i v lubrikačním gelu, případně v balených salátech. Těch, co vydrží dlouho čerstvé.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Tetování a zdraví: Může tetování způsobit problémy?

Zrozeni z omylů. Jak vznikla Coca-cola, co měla původně léčit Viagra nebo k čemu lidé vymysleli vysoké podpatky