Zrozeni z omylů. Jak vznikla Coca-cola, co měla původně léčit Viagra nebo k čemu lidé vymysleli vysoké podpatky

Někdy se to napoprvé prostě nepovede. To ale neznamená, že by to musel být nutně propadák napořád.Tohle jsou neúspěchy, které vedly až na vrchol. Jejich vynálezci to s nimi původně zamýšleli trochu jinak. Přesto se zadařilo.

Seznamte se s produkty, které jejich vynálezci původně zamýšleli trochu jinak. Jak vznikly a k čemu?

Zázračnou modrou pilulku možná ještě nepotřebujete, ale o Viagře jste už nejspíš někde slyšeli. Napadlo by vás, že jejím původní účelem byla léčba vysokého krevního tlaku? Britští lékaři ji už měli v testování pacientů. Ukázaly se dvě věci: na bušení srdce zrovna nefungovala, a prakticky všichni důchodoví pacienti si stěžovali na u nich již nebývalou erekci. Trapas? Ne, úspěch zaručen. Léků na srdce máme mraky, ale Viagru zná celý svět.

Tajná přísada s chutí závislosti

V 19. století prostě prožívají v Americe bublinkové nápoje boom, a John Pemberton z Atlanty včas naskočí na šumivou vlnu. Všichni tehdy touží po minerálkách, ale nějaký ten léčivý pramen je v okolí jeho fabriky po čertech k nedostání. Tak si vypomůže a zrodí se nápoj sycený oxidem uhličitým. Je to pecka, a na trh to jde jako lék na depresi a ke zlepšení nálady. Aby ne, když v původní receptuře obsahoval tenhle tmavý nápoj „tajnou přísadu“, tedy listy koky. Lidé se po ní mohli utlouct. Coca-Cola je od té doby na vzestupu, leč už bez koksu.

Krásná žlutá barva

Julius Wilbrandt byl německý chemik, který se prosazoval spíše v textilním podnikání. Jeho koníčkem totiž byla průmyslová výroba laciných barviv. A roku 1863 s jedním takovým zazářil až do nebes. Byla to vynikající a stabilní směs, kterou odvodil z trinitrotoluenu. Další desetiletí byla využívána jen jako obyčejné žluté barvivo, než někoho napadlo přisadit k cisterně roznětku. A věci dostaly explozivní tempo.

Koniny, které vzešly z armády

Podpatky jsou pro holky? Jen to neříkejte v Íránu, kde si hodně zakládají na historickém odkazu Perské říše. Právě jejich jízdní lučištníci zavedli podpatky do praktické módy. S nimi se totiž mohli zapřít do třmenů a postavit se v sedle, bez obavy z pádu. Vysoké podpatky byly součást vojenského stejnokroje. I když při pohledu na dnešní jehlové podpatky se často nemůžeme zbavit dojmu, že je to zákeřná zbraň.

Ryze válečný účel mají i ty barevné hloupé dětské pružinky v duhových barvách, které caparti pouští ze schodů. Byl to nápad Richarda Jamese, inženýra britského námořnictva. V roce 1943 je zavedl do praxe jako užitečnou vychytávku, kterou si mohli námořní důstojníci přichytit papíry na stůl na kapitánském můstku. Nebyla to ale taková zábava, takže se toho radši ujal hračkářský průmysl.

Zákopová válka přinesla novinku s křidélky

Když je válka, je rázem gáza drahá a vata prakticky k nedostání. Což je prekérka, protože v zákopech krvácí miliony mužů. Lékařský konglomerát Kimberly-Clark proto vynalezne úsporný zlepšovák. Polo-papírové náplasti s buničinou uvnitř. Není to elegantní, ale saje to jak ďas. Tyhle užitečné bandáže pak upoutaly pozornost mnohem vnímavějších žen, a otevřel se tím trh pro výrobu dámských hygienických vložek.

Bublinková lázeň pro všechny

Co asi tak mohl vymyslet v roce 1940 chlapík z Itálie, jehož příjemní bylo Jaccuzi? Ano, hádáte správně: byla to tišící bublinková koupel pro nemluvňata. A protože v ní jemnými tryskami cirkulovala teplá voda, nehrozilo prochladnutí. Vlastně to byl takový post-inkubátor, proložený trochou hydroterapie. Mimin s revmatickou artritidou ale nebylo dost, a jejich schopnost sáhnout hlouběji do peněženky je nízká. A tak to zkusil ve větším. Zdravíme z vířivky.

Tohle bude opravdu bolet

První motorové pily, tedy ve zmenšeném provedení, se používaly u komplikovaných porodů. Na sálech se s nimi nařezávaly pánevní kosti rodiček. A fungovalo to skvěle. I krve bylo stejně, jako při současných nehodách s motorovkou.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pravda bolí. Které vědecké výzkumy a studie byly ukončeny, protože zjistily něco nemilého? Korporace chtějí často jen potvrdit lež!

Všechno musí vypadat zeleně! Co to je a jak se dělá greenwashing? Návod pro ty, co kašlou na přírodu!