Atraktivita člověka silně ovlivňuje to, zda dostanete místo v práci nebo ne

Průměrná nezaměstnanost v ČR dosáhla letos v lednu 2,1 % a je nejnižší za posledních dvacet let. Už to tedy není tragédie. Prostě ideální čas říct si pár smutných faktů o tom, jak váš vzhled může ovlivnit vaši kariéru, a proč se nejspíš nikdy nevyhrabete do vyšší platové třídy nebo k zajímavé práci, když zrovna náhodou vypadáte jako lama.

Jak může váš vhled a atraktivita ovlivnit kariéru nebo nové zaměstnání?

Atraktivita a práce? Není to ani trochu fér, ale svým vzhledem krásní lidé prostě vykročili do života šťastnější cestou. Co na tom, že jsou to třeba pedanti, prevíti nebo doma trápí zvířátka. Vypadají dobře, a tak se lidé v jejich přítomnosti cítí lépe. U pohovorů je to znát. Individuální atraktivita je prostě výhra, a při shodných kritériích výběru dostane většinou přednost ta kočka nebo fešák. S jednou čestnou výjimkou. Nezajímavé, fádní, nudné a nepříliš placené práce obvykle „vyhraje“ ten, kdo nevypadá jako katalogový model.

Nehezká práce pro atraktivní lidi není

Takže profese uklízečky, kontrolorů plomb, dílenských prací obecně nejsou obvykle zdrojem budoucích miss. V roce 2017 to potvrdila studie v americkém Žurnálu psychologie. Když se nad tím zamyslíte, být sexy je vlastně pekelná diskriminace. Chcete si v klidu vybírat pětikačky za toaletní papír na nádražních toaletách a čistit hajzlíky, ale všude vám nabízí jen pozice instruktorů padákového létání, cestovních průvodců a prodavaček spodního prádla. Ale vážně: atraktivní vzhled nevypovídá nic o pracovních ambicích jednotlivce a drtivá většina lidí, kteří nejsou zrovna hezouni, podává mnohem lepší výkon, než typičtí modelové.

S inteligentním výrazem do vědy nepatříte

V jedné sféře zaměstnanosti se vám ale s prominutím „tupý“ obličej vyplatí. Nehádejte zbytečně, je to oblast vědeckého bádání. Pokud totiž vypadáte, že neumíte do pěti počítat, přijdete ostatním badatelům nesmírně podnětní, talentovaní. Prostě jako nositelé skrytého potenciálu. Je to zvláštní. Možná si badatelé, vědomi své vlastní neatraktivity, vybírají preferenčně podobně nehezké kolegy. Nebo to dělají proto, že od nich čekají, že jimi nebudou zastíněni? Těžko říct.

Obecně je však ve světě velké vědy onen neprostupný výraz dáván do souvislosti s vysokou pracovní morálkou, značným odhodláním a nemalou mírou kompetence. Pokud se tedy cítíte být málo společenští a málo atraktivní, otevírá vám svět vědy doširoka svou náruč. Funguje to i naopak. K vysoce odborné odpovědné „badatelské“ profesi můžete snadno přijít, jen když to máte vepsáno ve tváři, ale chybí vám k tomu znalosti. Akorát, že se na to brzo přijde.

Atraktivita? Peklo pro samotáře

Nadělila vám příroda a geny vašich rodičů hezkou tvář? Pak vás čeká ještě spousta zklamání. Tedy pokud jste zrovna nelida a nemáte rád společnost. Lidé atraktivní jsou totiž zhusta nabíráni do prací, které dnes označujeme slovem „týmové“. Znáte to, jedna parta/pobočka/oddělení, společné mítinky, ranní rozcvičky, teambuilding, dny veselých kloboučků a kravat. Pro rozené samotáře má přesně takovou podobu „Peklo“.

Pokud jste ale v očích ostatních škaredý jako noc, jste ideální materiál pro izolaci. Třeba v suterénu, nebo hodně upozaděné rohové kanceláři. Jsou vám také mnohem častěji svěřovány individuální, kvótové úkoly. Takže být solitér, a k tomu neatraktivní, je vlastně příhodná kombinace. Děláte si v klidu svoje a nikdo vám do toho nemluví. Do vaší temné trollí jeskyně se totiž každý bojí. Psychologové univerzity v Marylandu tento jev zatím potvrdili jen u mužů, na výsledky obdobného srovnání u žen se zatím čeká.

Ňadra nesou mléko a úspěch. Budeme dělat překvapené?

Pak už je to jen taková klasika statistiky. Ano, vyšší muži pobírají vyšší platy, než trpaslíci. Pokud tedy nedělají pro Pevnost Boyard. A ženy s nadváhou mají platy spíše menší. Nepřekvapí ani francouzská studie, která potvrdila vyšší pravděpodobnost zaměstnání žen, pokud si do sívíčka pořídí profilovou fotku s plnějším výstřihem. Formální oblečení vede nad střízlivým kostýmkem, a kratší vlasy (nebo sepnuté mimo záběr fotky) šance k zaměstnání snižují. Blondýnky si pak v průměru vydělávají o 9 % více, než brunety. Klasika.

Je tu samozřejmě i odvrácená tvář atraktivity. Sexy blondýna nebo hezoun z reklamy na šampóny je vystaven v novém zaměstnání předsudkům ostatních zaměstnanců, už proto, že panuje nedůvěra, zda výběr neovlivnila právě viditelná atraktivita. I kdyby měli pod paží diplomů pět, budou se s tím muset nějak vypořádat. Prostě žárlivost, umocněná ještě přízní šéfů. Smutnou pravdou zůstává, že fyzická krása nerozhoduje o našem charakteru nebo pracovním výkonu, ale umí pořádně zahýbat s šancemi na získání nové práce.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Čeká vás pohovor kvůli práci. Co všechno udělat proto, abyste uspěli? Čeho se naopak vyvarovat?

Jezte zdravě, jezte organicky! Opravdu si nakupováním předražených potravin pomůžete?