Tetování a zdraví: Může tetování způsobit problémy?

Každá paráda něco stojí a ani zkrášlování těl tetováním není bez rizik. Řeč nemusí být jen žloutence ze špinavých jehel nějakého řezníka v zapadlé uličce. Tetování si totiž může nehezky pohrát s vašimi potními žlázami. Je to problém?

tetování a zdraví

Řezník se špinavou jehlou by se v branži asi dlouho neudržel, a infekci během aplikace se každý aspoň trochu rozumný tatér snaží vyvarovat. Tetování má ale vliv na zdraví.

Pokud si tedy nenecháváte vytetovat něco na půlky v asijském kriminále, kde je to nakonec všechno jedno, nemusí vás vliv tetování na zdraví zajímat. Žloutenky B+C, zlatý stafylokok. To je asi tak dosavadní maximum. Proto se zdravotní rizika spojená s tetováním vesměs jevily jako prkotiny, spojené spíše s estetickým/psychologickým dopadem, jaký nositelé kérky s jistým potěšením vyvolávají.

Reálné problémy se okrajově týkaly alergických reakcí, tedy neshody vašeho organismu s barvivem inkoustu, vyrážkami, případně vysrážením keloidů. Což vám vlastně zprostředkovalo působivé 3D tetování.

Zábavný je efekt magnetické rezonance na tetování (protože ta vám rozkmitá molekuly v těle, včetně barviva na kůži), takže vaše kérka může rázem nabývat podobu vyblité duhy. Ale v případě, že při MR řešíte nádor na mozku, malůvky na těle vás už většinou tolik netrápí.

Vlhko pod obrazem

Novinkou, která by vás možná potrápit mohla, je aktuální medicínský objev publikovaný v odborném žurnálu Applied Physiology. V krátkosti: na deseti pokusných subjektech (což je dost prabídný vzorek) zaznamenali, že kůže potetovaná produkuje cirka o 15 % méně potu, než kůže malbou nepokrytá.

Měřeno na relativně malých kérkách, nikoliv plachtě přes celá záda. Tento aktuální postřeh je v souladu s podobným pokusem z roku 2017. Tam se ale dobrali o 50 % menší potivosti.

Rozdíl byl do jisté míry vysvětlený odlišnou metodikou, tedy tím, jak badatelé pokusné subjekty zahřívali. V současném experimentu nafasovali igelitový skafandr s výplní vlažné vody, v předchozí studii kůži dráždili elektrickým proudem (pak že jsou divní ti, co jsou tetovaní). Výsledky ale byly konzistentní. Závěr zní, že tetování narušuje činnost potních žláz, a v důsledku snižuje objem vyloučeného potu. Hotovka.

Je to nutně špatně? Může být

Pokud jste se někdy marně pokoušeli odlepit podpaží od košile, zapotíte se i u jedení špaget a ve fitku po vás nejprve musí každý přístroj vydezinfikovat a vysušit četa z hygieny, nemusí se menší pocení zdát špatným nápadem.

Komplikace je v tom, že pocení funguje jako univerzální tělo-ochlazující mechanismus. Vysrážené krůpěje potu vás mají chladit a bránit přehřátí organismu. Někdo se potí víc, někdo míň, je to individuální.

Ale lidé, kteří si své ekrinní žlázy rozhodili tetováním, se už nikdy nebudou potit úplně stoprocentně přirozeně. A při těžké fyzické práci, vrcholových sportovních výkonech anebo při horečce, se teoreticky mohou mnohem snadněji propracovat k fatálnímu přehřátí organismu.  

Jestli teď častěji podléháte úžehům/úpalům, anebo kolabujete na metalových koncertech… možná za to nemůže vaše chabá tělesná konstituce ani klimatické změny, ale vaše nové parádní tetování.

Své o tom už možná tuší profesionální sportovci, třeba na utkáních „záhadně“ odpadávající fotbalisté, basketbalisté a atleti. Hned 53 % všech hráčů z NBA alespoň jednu kérku má. A 72 % z nich jí má tam, kde nejde vidět… což samo o sobě nutí k zamyšlení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Staré tetování zakryl muž novým s motivy druhé světové války (8 fotek)

Nepovedená tetování, za které je hodno se stydět 3. díl (30 fotek)