Člověk jako zdroj surovin. Pokud myslíte, že z vás nikdy nic nebude, můžete dobře posloužit po smrti

Nenechte se znechutit tvrzením rodičů, bývalé přítelkyně nebo kolegů z práce, že z vás nikdy nic pořádného nebude. Historie už mnohokrát dokázala, že užitek společnosti může plynout z každé lidské bytosti. Například se z vás může stát přísada do barev, nebo součást přírodní medicíny. Vaše tělo je prostě bohatý zdroj surovin.

Člověk jako zdroj surovin. Dobře posloužit můžete i po smrti

Zdroj surovin v každém z nás

Sluhové, jejichž nejvyšší životní metou bylo ovívat faraóna listem papyru? Dlouho po smrti posloužili právě jako zdroj surovin. Ve starém Egyptě služebníci šli pod zem se svým pánem, takže stačilo počkat jen pár století, a z jejich neforemných mumií vznikla překrásná karmínová barva. Stačilo je jen nasušit a nadrtit na prach. V 16. století byl profesionálními malíři tenhle odstín vysoce žádaný, a platili za něj horentní sumy. Takže nejen že byli starověcí budižkničemové žádání v nejvyšší společnosti, ale dokonce jejich přítomnost vyvažovali zlatem! Mimochodem, od roku 1964 chemici v barvírenské průmyslu usilovně řeší, jak odstín „karmín mumie“ nahradit. Byla to prostě hezká barvička.

K chuti přijde i králům

Pokud vám přijde, že se i poskoci z Egypta museli o svůj pozdější úspěch nějak zasloužit? Šlo to i snadněji. Stačilo jen příhodně zemřít pod širým nebem, nenechat se pohřbít a počkat. Dříve nebo později na vašich vybělených kostech začal růst mech. Říkalo se mu usnea. A prakticky po celý středověk patřil mezi nejžádanější surovinu alchymistických dílen. Aby ne, měl údajnou moc léčit migrény a bolesti hlavy. Jinak se bez drcených lidských kostí neobešla skoro žádná aspoň trochu solidní medicína. Mezi prestižní konzumenty „zlatých kapek“ s příměsí lidského prachu patřila třeba královská rodina v Anglii.

Diamanty na věčnost

Nelahodí vašemu egu představa, že si na vašich pozůstatcích pochutnávají mocnáři? Chápeme, kanibalismus už nám taky nevoní. Na druhé straně, z vašeho těla může vzniknout i něco skutečně hodnotného. Diamanty. To proto, že jsme do značné uhlíkové bloky, a tenhle náš zásadní výstavbový prvek se po spálení uvolní. Pokud někdo takový popel protáhne vysokým tlakem a teplotami, výsledkem budou drahokamy nápadně modré barvy. To proto, že lidské tělo obsahuje stopové množství bóru, které diamanty barevně zakalí. Takže když vám někdo z vašich pozůstalých vyrobí diamanty čiré, jedná se buď o podvod, anebo o důkaz, že před svou smrtí podstoupili chemoterapii.

Vzhůru do vesmíru!

Že se nejspíš do vesmíru nepodíváte? Pravda, ale vaše exkrementy k tomu mohou mít našlápnuto. NASA reaguje na „objev“ Pensylvánské státní univerzity a poznatek, že když lidský trus necháte strávit těmi správnými mikroorganismy, a ty pak trochu podusíte destilací, získáte produkt s obsahem 52 % proteinů a 36 % tuku. Což je zatraceně výživné. A kosmické posádky, než stačí vytvořit dostatek vlastních zásob, budou nabírat proviant klidně i za vaší latrínou. Přejeme dobrou chuť.

Do knihovny i na noční stolek

Stínítka na lampy z lidské kůže dost nechutně připomínají koncentráky a holokaust. Občas taky proniknou zprávy z Asie, že podobně řešili materiálové nedostatky za časů Rudých Khmérů v Kambodži (nebo za II. světové války v Japonsku).  Proto dost značný rozruch způsobil internetový výprodej veteše, poškozené během hurikánů Katrina v USA. Pár lampiček se stínítky s lidskou DNA se tu našlo. A nikdo moc neví, odkud mohou pocházet.

V řešení je cokoliv, od melancholických vzpomínek na otroky z plantáží, suvenýry z nacistického Německa, až po nějakého hororového kutila. Ale uznejte, až to jednou zabalíte, nechtěli byste trávit čas na nočním stolku nějaké náruživé čtenářky? Mimochodem, osobní posmrtný styk se čtenáři můžete utužit i tím, že se vaše kůže stane součástí knižních obalů. V Harvardské knihovně pá r desítek takových kousků mají, a nejsou to vůbec žádné čarodějné grimoáry, ale obyčejná literatura.

Do posledního zbytku…

A dál? Může z vás být třeba kosmetika, protože kožní buňky se prostě hodí. Jen, že v Číně je v roce 2005 hodlali odebírat z těl vězňů dost nedobrovolně. Takže bacha na „příchutě“ v kosmetice Made in China. Z vašeho potu může vzniknout přísada pro originální parfém, a z vaší chemicky a bakteriálně upravené moči lze vyrábět cihly. Jste zkrátka bohatý zdroj surovin. Takže až vám zase někdy někdo vmete do tváře, že z vás nic dobrého nebude, můžete být klidní. Za živa i po smrti máte ty nejlepší předpoklady přispět k prospěchu okolí.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Marketing na divoko: farmakologické společnosti v USA ovládly zdravotní péči. Nepotřebují zdravé lidi. Hlavně ať platí

Celebrity za hranou. Kteří známí slavní a bohatí si dovolují a jednají na úkor ostatních