Chcete žít zdravě a nepřipravit se o požitek z jídla? Vyzkoušejte výtečné alternativy k cukru, kávě nebo mléku!

Ačkoli se často říká, že zdravá strava nejde dohromady s požitkem z jídla, nemusí to být tak úplně pravda. Přečtěte si ostatně o zdravých alternativách k běžně používaným ochucovadlům i některým potravinám, které vás příjemně překvapí i chutí.

Checet žít zdravě?

Rafinovaný cukr jako „bílá smrt“. Co takhle něco lepšího?

Ačkoli se to nemusí zdát, hnědý cukr je přírodní, zatímco bílý prošel procesem rafinace, tedy průmyslovou úpravou. Právě cukr hnědé barvy (na rozdíl od svého bílého „bratra“) obsahuje tzv. melasu, která je zdrojem některých kvalitních vitamínů a minerálů. Bílý cukr naopak postrádá výživovou hodnotu a navíc způsobuje taková onemocnění jako např. cukrovku II. typu. Obyvatelé Sibiře, kam se toto sladké ochucovadlo dostalo poměrně pozdě, mu koneckonců přezdívají „bílá smrt“!

Poněkud problematický ovšem může být i hnědý cukr. Čím je totiž světlejší, tím méně melasy obsahuje, nehledě na to, že se v některých případech jedná o bílý cukr obarvený karamelem. Naštěstí však existují i další zdravá sladidla, která navíc nejsou vyrobena synteticky. Využít můžete např. agávový či javorový sirup, jež obsahují zdraví prospěšné látky a navíc jsou chuťově výtečné. Zaměřit se ale lze i na stévii sladkou, které jsme ostatně věnovali samostatný článek.

Bez kofeinu ani ránu? Pak si dejte třeba „matéčko“!

Pití kávy má u nás dlouhou tradici, neboť jde o chutný stimulant. Jenže tento nápoj obsahuje kofein a zvyšuje riziko srdečního infarktu i dalších potíží. Doporučujeme tedy nepít kafe příliš často a případně jej nahradit něčím zdravějším. Potřebujete-li např. okamžitý zdroj energii (v práci, před sportovním výkonem apod.), zkuste nápoj z listů jihoamerické rostliny yerba maté. Ty sice také obsahují kofein a na chuť si asi budete muset chvíli zvykat, ovšem i díky obsahu mnoha účinných látek se jedná o jeden z nejzdravějších stimulantů. Energii navíc může dodat i již zmíněný sirup z agáve.

Vyhoďte palmový olej a vsaďte na zdravé tuky

Je známo, že palmový olej díky obsahu nasycených mastných kyselin rozhodně neprospívá lidskému zdraví, a navíc jeho pěstování vede k devastací pralesů. Dnes jsou však naštěstí i u nás běžně dostupné zdravější a environmentálně méně problematické alternativy. Vyzkoušet tak např. můžete panenský (za studena lisovaný) olivový olej, případně olej lněný, dýňový, mandlový či konopný. Na smažení pak doporučujeme kokosový olej, který je možné zahřát na vysokou teplotu (cca 177 °C), aniž by se přeměnil na nezdravé trans tuky. Navíc lze sehnat varianty, které nedodají připravovaným potravinám kokosovou příchuť, neboť nechutnají po kokosu.

Bílá mouka má nulovou výživovou hodnotu. Čím ji nahradit?

Bílá mouka je u nás používána zcela běžně. Musíme však podotknout, že je vyráběna zejména z pšenice, z níž byl odstraněn klíček. Naprostá většina účinných látek se přitom nachází právě zde. To znamená, že v podstatě postrádá jakoukoli nutriční (výživovou) hodnotu! A navíc obsahuje i problematický lepek. Proto byste měli vyzkoušet např. špaldovou mouku, v níž se kromě lepku vyskytují i zdraví prospěšné látky. Výtečnou alternativu pak představují i jáhelná či cizrnová mouka, který lepek naopak neobsahují, takže jsou vhodné i pro osoby s celiakií a při bezlepkové dietě vůbec.

Tato problematika pak samozřejmě souvisí i s bílým pečivem, které je vhodné nahradit celozrnným. Jenže se stejně jako v případě cukrů někdy jedná o obarvené bílé pečivo. Jak ho tedy poznat? Především by mělo obsahovat viditelné kousky slupek a klíčků. Tím pádem se v něm ostatně vyskytují i účinné látky (viz výše). Na druhou stranu, pečiva rozhodně není potřeba konzumovat tolik, jak je zvykem. Dnes bývá dokonce někdy nazýváno „potravou chudých“. Dříve totiž lidé neměli tolik peněz, takže levné pečivo bylo vhodnou potravinou. To už ale dnes tak úplně neplatí.

Lihová ocet raději ne, zkuste ocet jablečný či balzamikový

Běžný lihový ocet je nejméně kvalitním druhem octa, tedy pokud jej nepoužijete jako čistící prostředek. Navíc je silně zakyselující, čímž se podobá mnoha potravinám běžně konzumovaným na Západě. Máte-li ho doma, použijte ho např. k odstranění vodního kamene z rychlovarné konvice či vany a pořiďte si nějakou zdravější alternativu. Nabízí se třeba jablečný či balzamikový ocet, které sice chutnají kysele, ale překvapivě působí zásadotvorně. To ostatně platí i pro citrusové plody. Ty je také možné použít k dochucení různých pokrmů. Citrón, limetka či grapefruit jsou totiž i přes svou chuť rovněž vysoce zásadotvorné.

Kravské, sojové či rýžové mléko? Nikoli, kokosové!

Mléčné výrobky jsou ve většině případů silně zakyselující. To sice neplatí pro syrové a neupravené mléko, jenže ani to není ze zdravotního hlediska právě ideální. Obsahuje totiž např. kasein, tedy látku, kterou organismus těžce tráví. Jednotlivé složky mléka jsou u kojenců štěpeny brzlíkem, díky čemuž jsou stravitelnější, tento orgán ovšem brzy přebírá jinou funkci (vývoj pohlavních žláz). Mateřské mléko bychom totiž měli přirozené konzumovat jen do určitého věku, a to konkrétně do cca 18 měsíců života.

Jako zajímavá alternativa běžně konzumovaného kravského mléka se jeví mléko sojové či rýžové. Jenže ani tyto nápoje nejsou bez rizik. Sója kupříkladu patří mezi potraviny, které způsobují potravinovou intoleranci, a bílá rýže je zase silně zakyselující. Jako vhodnější řešení tedy bývá uváděno kokosové mléko, které se vyrábí z dřeně kokosu a kokosové vody a jedná se o zdravý tuk. Pokud máte ostatně rádi asijskou kuchyni, a to především thajskou, nepochybně jste už nějaký pokrm s kokosovým mlékem ochutnali.

Tip na závěr: samozřejmě lze namítnout, že výše uvedené alternativy jsou drahé. Jakou finanční částkou však lze vyčíslit naše zdraví? Nehledě na to, mnozí lidé šetří na potravinách, ale notně utrácejí za alkohol nebo cigarety. Navíc zákon trhu říká, že s vyšší poptávkou se obvykle ceny snižují. Záleží tedy na nás všech.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Výživové alternativní trendy současnosti. Bio potraviny ano, ale pozor si dejte také na čerstvost!

Takhle hrozně dopadnete, když budete jíst ve fast foodech