Výživové alternativní trendy současnosti. Bio potraviny ano, ale pozor si dejte také na čerstvost!

V dnešní době je alternativní strava hodně diskutovaným tématem. Zahrnuje různé přístupy od vegetariánství přes veganství, vitariánství a další. Jestliže jste se rozhodli jít touto cestou a následovat výživové trendy, pravděpodobně dáte přednost bio potravinám od menších prodejců, protože obchodní řetězce ne vždy nabízejí top kvalitu. Podle odborníků je důležité dbát nejen na označení bio, ale také na čerstvost potravin.

Výživové trendy 2017

V poslední době se v našich rodinách rozmáhá zdravé stravování. Nakupují se BIO potraviny, omezuje se tuk, so jídelníčku se přidávají pro nás méně typické suroviny. Také jste podlehli některému z výživových alternativních trendů? Jestli ano, měli byste vědět, že vynechání některých potravin nemusí být pro tělo úplně ideální. Nebo že Bio potraviny nejsou také vždy to pravé. Záleží totiž na celé řadě faktorů a vyplatí se sledovat víc než jen etikety na potravinách.

Neomezjte se na určité druhy potravin

Valná většina trendových způsobů stravování se zaměřuje na vylučování některých potravin. Příkladem jsou nejen vegetariáni, vegani, ale i vitariáni. Ti všichni se omezují nebo dokonce vůbec nekonzumují živočišné produkty. Pokud chcete opravdu žít zdravě, není vždy nutné vyřadit všechno klasické z jídelníčku. Příkladem může být třeba mléko. 

„To, že si zvolíte a žijete určitým stylem stravování neznamená, že se musíte nutně omezovat a ochuzovat o určité druhy potravin. Například klasické kravské mléko lze nahradit opravdu lahodnými rostlinnými nápoji. Doporučit mohu špaldový nápoj a samozřejmě klasické sójové nápoje. Jsou k dostání v různých příchutích a ochucení, mnohdy ani nepoznáte, že se nejedná o mléko,“ říká Věra Čutková z Bioplus.cz.

Jaké jsou trendy ve výživě 2017?

Vegetarián

Vegearián vyřazuje z jídelníčku maso. Někteří lidé, kteří se označují jako vegetariáni, jej nevyřazují úplně, vyhýbají se například jen konzumaci červeného masa, ale drůbež a ryby jedí. V komunitě však mnohdy z právoplatné vegetariány uznávaní nejsou. K vegetariánskému stylu života může vést obyčejná nechuť k masu, ale také etické či náboženské přesvědčení, nesouhlas se zabíjením zvířat. Výhodou vegetariánství je větší konzumace vlákniny a méně živočišných tuků. Je však třeba dát si pozor na dostatečný příjem bílkovin, minerálních prvků jako je železo nebo zinek a také vitaminu D.

Vegan

Vegani vyřazují ze stravy jak maso, tak všechny ostatní živočišné produkty. Nekonzumují tedy například vajíčka, mléčné produkty ani včelí med. Z velké míry nejde jen o jídelníček ale o celkový životní styl, který se spojuje také s bojem za práva zvířat, odmítáním testování kosmetických produktů na zvířatech či výrobky z kůže a vlny. Vegani jedí zejména luštěniny, obiloviny, ořechy, semena, ovoce, zeleninu, houby a různé bylinky.

Vitarián

Vitariáni jsou v podstatě podskupinou veganů. Konzumují pouze rostlinnou stravu, která ale ještě navíc neprošla teplotou vyšší než 42 stupňů Celsia. Takováto strava bývá také nazývaná raw food (z angličtiny – syrová strava). Vitariáni věří, že tepelná úprava potraviny znehodnocuje a zabíjí v nich důležité živiny a enzymy, které jsou pro lidské tělo důležité. Značnou složku jejich jídelníčku tvoří ovoce, zelenina, ořechy a semínka.

BIO potraviny: Prověřte si prodejce

Příznivci stravovacích směrů vyhledávají kvalitu nejen podle označení BIO. V obchodech je dnes totiž na ledasčem označení, že se jedná o bio potraviny, nebo že potraviny mají patřičné certifikáty. Mnohdy tomu tak ovšem není. Doporučují si opravdu dobře prověřit svého prodejce, pokud to s BIO potravinami myslíte vážně.

Výhody a nevýhody alternativních trendů stravování

V případě alternativních trendů stravování je důležité věnovat se stavbě jídelníčku, aby v něm nic důležitého nechybělo. Nevýhodou je také větší časová i finanční náročnost na přípravu pokrmů. 

Existují i různé další alternativní výživové směry, které se zaměřují na konzumaci různých druhů potravin a vyřazování jiných. Mnohé z nich mohou být v různých případech pro lidské tělo opravdu prospěšné, vždy je však třeba si pohlídat, co člověk přijímá a co by mu potenciálně mohlo chybět. Tyto směry jsou charakteristické tím, že na rozdíl od běžného „všežravce“ si člověk musí svůj jídelníček hlídat a doplňovat různé látky.

Najděte si svou restauraci

Alternativní výživové směry se v poslední době stále více rozšiřují. Internet je plný dietních receptů s využitím pouze rostlinných surovin, navštívit můžete i různé podobně zaměřené restaurace. O alternativních směrech se stále více mluví a získávají řadu příznivců.