Holení napříč historií: Od primitivních kleští po dnešní holící strojky

Touha po perfektním oholení rozhodně není moderním výmyslem. Už egyptští kněží preferovali hladkou tvář před bradkou či plnovousem. Podívejte se, jak se napříč staletími měnily trendy v péči o mužský zevnějšek!

Holení

Úplně prvním zaznamenaným nástrojem byly obyčejné mušle. Ty svým pevným sevřením okolo vousu fungovaly jako primitivní kleštičky. Až s dobou bronzovou se stal trend hladkých tváří masovější záležitostí, a to právě díky novým možnostem, které měď jako materiál přinesla. A zdaleka nemluvíme jenom o Evropě. Alexandr Makedonský při svých taženích u svých mužů silně propagoval shození obličejového porostu, protože věřil, že vojáci tak vypadají upraveněji.

Revoluce v podobě břitvy

Zlomovou epochou pro všechny gentlemany bylo 18. století, kdy dali Angličané světu břitvu. Z návštěvy holičství byla rázem společenská záležitost a střihy se stávaly stále extravagantnějšími. Holiči byli považováni za novodobé umělce a jejich nadvláda trvala až do počátku 19. století. V tomto období se rozmohl trend domácího holení, který podle některých odhadů připravil holiče až o 50 % tržeb. Ve stejné době bratři Kampfeovi způsobili malou revoluci s břitvou na rukojeti, která už začíná připomínat způsob, jak se dnes holíme my.

Moderním bezpečnějším břitvám přinesly popularitu paradoxně obě světové války. Americká vláda tehdy pověřila společnost Gillette, aby veškerou produkci odevzdávala americkým vojákům. V poválečném období boomu, kdy už se nemuselo tolik hledět na spotřebu materiálu, se nástroje na holení staly doménou každé koupelny. Jednorázová holítka se na trhu objevila relativně pozdě, až v 70. letech 20. století. Deset let na to už byla každá čtvrtá prodaná žiletka na jedno použití.

Dnes hrají prim elektrické strojky

Dnešní muž má na výběr z tak široké škály možností, že se v ní často není snadné zorientovat. Každý z nás chce po oholení, aby bylo rychlé, snadné a efektivní. Dnešní elektrické holicí strojky snadno nahradí i toho nejzručnějšího barbera. S výběrem správného kusu vám může pomoci internetové srovnání holících strojků.

Pokud hledáte oholení bez kompromisů, sáhněte například po Braun Series 3. Jeho pokročilá Microcomb technologie funguje podobně jako hřeben a navádí vousy přímo k zastřihovačům, takže si jedním tahem poradí s těmi nejkratšími i delšími vousy najednou. Nehrozí tak podráždění kůže typické pro většinu holicích strojků. Sofistikovaný systém tří na sobě nezávislých holicích elementů se perfektně přizpůsobí všem konturám obličeje.

Holicí strojek Braun Series 3 můžete zakoupit zde.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Recenze nejlepších holících strojků

Obličej je vaše vizitka! Klíčem k úspěchu je správná péče

Jak vyladit pánský oblek do společnosti. Kompletní manuál moderního muže