Z národní ikony se Koukalová stala ukřivděnou pojídačkou tamponů

Příběh české biatlonistky Gabriely Koukalové vstoupil do své další fáze, která se už kompletně odehrává mimo tento sport. Sošná a krásná Gabriela se z nějakého podivného důvodu rozhodla, že napráší všechny a všechno, a tak se vydala na velmi tenký led, který se s ní právě v těchto dnech nejspíš probořil.

Gabriela koukalová

I ten, kdo biatlon nikdy nesledoval, si musel Koukalové všimnout. Byla to žena, jaká se hned tak nevidí, nádherná rusovláska s puškou a dokonalým úsměvem. Porážela soupeřky a stala se národní hrdinkou. Dvakrát stříbrná na olympiádě v Soči, zlatá ve sprintu v Hochfilzenu, v tom samém místě byla také stříbrná ve vytrvalostním závodě. Mistryně světa, vítězka Světového poháru, držitelka hromady Malých glóbů. Právě za jejího úřadování se u nás stal biatlon téměř národní mánií, přestože dříve tento sport patřil spíše k těm okrajovým. Koukalová působila jako extrémně silná a sebevědomá žena. Její krása působila někdy až moc dokonale.

Zlom v kariéře i v hlavě

Loni se cosi stalo, prý problémy s lýtky a nezávodilo se a nešlo to. Tady někde mohl příběh v klidu pokračovat například pauzou věnovanou léčení, založení rodiny, nebo prostě čímkoliv, co v takových situacích vrcholové sportovkyně dělají. Že se nedaří a že se zdravím je to někdy kříž, o tom by mohl vyprávět Jarda Jágr nebo Tomáš Rosický dlouhé hodiny. Člověk je na vrcholu, pak si někde něco natáhne či zlomí, a sezóna je v trapu.

Koukalová tvrdila, že jí moc nepodpořil její trenér, že jí všichni tlačili, aby zabojovala o olympiádu, prý byl podle nich jen problém v hlavě. Ona si stěžovala na nový způsob techniky jízdy, prý jí nebyl blízký a chtěla zůstat u toho původního. To jsou pořád ještě věci, které by se daly pochopit. Ve sportu dochází ke konfliktům a neshodám. Takový Zoran Djokovič kvůli nim vyházel celý trenérský tým, protože se mu rady jeho trenérů prostě nezamlouvaly.

Jiná Gabriela

Jenže tady někde došlo ke zlomu, který zcela změnil dosavadní image české biatlonové bohyně. Koukalová totiž napsala ve spolupráci s novinářem Martinem Moravcem knihu, která pojednává o celém jejím sportovním životě. Kniha má název Jiná a je to opravdu třaskavý materiál. Veřejný prostor začaly plnit titulky jako: Viděli ve mně zrádce, měla jsem úzkosti, nebo Deset let jsem byla anorektičkou, či nejpikantnější Koukalová to má ráda před závodem, trenér jí měl za děvku. Už z tohoto výčtu je jasné, jaké věci se v knize objevily.

Sex a vztahy v biatlonu

Stránky médií se plnily zprávami o její mnohaleté bulimii, hrůznými historkami o tom, jak pojídala tampony, které vzápětí vyzvracela, jak dělala striptýz nebo jaký byl její první sex. Ano, to vše v její knize skutečně je. Jakoby z ní spadly veškeré zábrany. V knize se rozhodla hejtit své trenéry, další závodnice z českého týmu v čele s Veronikou Vítkovou. Snaží se národ přesvědčit o tom, že je úplně, ale opravdu úplně jiná, než jakou si jí my, muži sledující biatlon z pohovky, představujeme. Sama sebe vidí jako osobu, která těžce zapadá do kolektivu, nemá moc přátel (zato si právě vytvořila kupu nepřátel), je spíš taková křehká květinka, která má problémy s příjmem potravy a psychikou. To vše doplněné informacemi o sexu nebo třeba o tom, jak poslala své kalhotky Jaromíru Jágrovi.

Za tohle mě spousta lidí odsoudí

Je tohle pořád ta samá osoba, která se zarputile rvala o vítězství v závodech? Je to ta noblesní krasavice, která v nádherných šatech přebírala na konci loňského roku v hotelu Hilton Prague cenu pro nejlepšího sportovce České republiky? Ano, bylo to před pár měsíci, co byla Koukalová na vrcholu slávy a popularity.

Kniha byla podle Koukalová cosi jako autoterapie. Potřebovala se ze svého života vypsat. Ví, že si zavřela mnoho dveří a také že rozbila svůj obraz ikony. „V knize je spousta věcí, na které nejsem vůbec pyšná, a za které mě spousta lidí odsoudí.“ Odsuzovat Koukalovou asi není správné, pro český biatlon i sport udělala opravdu hodně. Je také dobře, že upozornila na problém bulimie, který trápí mnoho mladých žen a dívek. Ale i tak se nelze zbavit dojmu, že takto by se z trůnu prostě odcházet nemělo.

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Proč je Ester Ledecká olympijskou šampionkou? Může za to trenér, vůle, podpora týmu, rodina nebo měla jenom štěstí?

Svatební fotograf čelí vážnému obvinění. Místo nevěsty fotil ňadra družiček!