Jak vyladit pánský oblek do společnosti. Kompletní manuál moderního muže

Nošení pánského obleku má svá přísná pravidla. Jsou to nenápadné detaily, které jsou léty prověřené a výsledný dojem vyladí na maximum. Pokud se nechcete ztrapnit, řiďte se následujícími radami.

Pokud chcete vyrazit do společnosti nebo máte prostě v práci jako dress code oblek, neměli byste nic zanedbat. Být precizní vám nezabere žádný čas navíc a výsledný efekt bude úplně jiný. Tady je několik drobností, které byste neměli zanedbat.

Délka manžet

Pokud oblékáte sako, měli byste dbát na to, aby vám rukávy nekončily níž než 2 cm nad kloubem palce, když máte ruce volně podél těla. V opačném případě budete vypadat jako směšný orangutan. Ideální je, když vám z rukávu kouká kus manžety košile. K tomu se také prodávají všechny ty ozdobné manžetové knoflíky, které můžete vystavit na odiv.

Délka kalhot

Kalhoty k saku by měly končit dva až tři prsty nad zemí. Musí být dostatečně dlouhé, aby v přední části na botě nakrčily na jeden varhánek. Žádné ohrnování nepřipadá v úvahu, stejně jako přišlapávání zezadu. Kalhoty se nesmí dotýkat země.

Límec košile

Typy límce u košile se liší vykrojením. Pokud máte límec hodně vykrojený, zavažte kravatu širokým uzlem, jako je Winsdorský plný nebo dvojitý Windsdor. U méně vykrojeného límce použijte úzký uzel, jako Kent nebo poloviční Windsdor. Vázat kravatu není nic těžkého a návod samozřejmě najdete i na internetu.

Knoflíky saka

Tohle je alfa a omega nošení v obleku. Na saku nikdy nezapínejte všechny knoflíky! Ten spodní nechte vždy rozepnutý, pokud sako nemá jen jediný knoflík. Pokud má tři, zapněte horní dva, pokud má dva, zapnetě jen ten nahoře. Než se posadíte, rozepněte všechny knoflíky.

Uzel na kravatě

O něm jsme už psali, důležité ale je, abyste ho nepovolovali. A to i když odložíte sako a zůstanete jen v košili. Pokud to situace dovoluje a vy si chcete od kravaty odlehčit, sundejte ji celou.

Opasek

Oblek se nikdy nenosí bez opasku. Do kalhot od saka nepasují žádné široké pásky, které máte na džínech. Bývají tři nebo tři a půl cm široké. Volte kožený černý, který se hodí úplně ke každé barvě obleku. Perfekcionista si ho vezme ve stejné barvě, jako má obuv.

Ponožky

Ke tmavému obleku noste vždy černé ponožky. Tmavým myslíme všechny odstíny černé, tmavě modré a šedé. Navíc nezapomínejte na důležité pravidlo: ponožky musí být dostatečně vysoké, a to  tak, aby když si sednete, nebyla mezi ponožkou a nohavicí vidět noha. Na kotníkové ponožky do adidasek zapomeňte.

Obuv

Noste vždy klasickou společenskou šněrovací obuv. Nejsou vhodné ani mokasíny, ani „koně“ s uzavřenou vrchní nártovou částí. K obleku je úplně nevhodná jakákoli jiná sportovní obuv.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak na pracovní schůzce nevypadat jako vesnický balík?

Nahota v průběhu času – dnešní doba je mnohem slušnější, než si myslíte!