Lepek: nepřítel člověka! Dokážete bez něj žít?

Dnešní společnost je silně ovlivňována trendy moderní doby – především potom trendy ve stravování. A nejsou to jen ženy, které tohle řeší. Je čím dál více mužů, kteří podléhají stejným trendům ve stravování, ať už za tím stojí partnerka nebo touha po pevném těle nebo po zdravém životě. Stravovacích trendů je dokonce tak moc, že nejeden z nás se v nich pomalu začíná ztrácet. Bezlepková strava je jedním z nich. Je pro vaše tělo vhodnější jíst produkty bez lepku i v případě, že nejste přecitlivělí na lepek?

K čemu je lepek potřeba?

V některých výrobcích je lepek vyloženě nenahraditelný, aby byl výsledek dokonalý. Třeba u těsta na pizzu. V tomto případě je ideální použít mouku s vyšším obsahem lepku. Docílí se tak vyšší křupavosti a pohlednějšího vzhledu pizzy. Stejně tak tomu je u pečiva, které je zase vláčnější a nadýchanější. Určitě byste to bez lepku bezpečně poznali. Lepek navíc dodává těstu pružnost a lepivost, čímž zaručí u finálního produktu menší drobivost.

Obejít se bez něj? Nutně nemusíte

Údajně konzumujeme potraviny s lepkem jen z důvodu, že je to v naší zemi zvyklostí. Mnozí z nás si nedokáží představit snídani bez müsli, oběd bez těstovin s kečupem a večeři bez rohlíku se šunkou. Pokud jste zdravý jedinec, klidně si tyto zvyklosti dopřávejte dál. Jediné, co byste si měli hlídat, je množství. Lepek vám v přiměřené míře určitě neuškodí!

Jak to tak v životě chodí, zlatá střední cesta je ta nejlepší. Nic se zkrátka nemá přehánět. Proč? Čím více budete tyto produkty konzumovat, tím větší úsilí musí váš zažívací trakt vynaložit, aby je zpracoval. Obsahují totiž hůře stravitelné bílkoviny. Dá se tedy říci, že samotný lepek pro lidstvo nebezpečný není. Nebezpečné je pouze množství, které zkonzumujeme. Proto odborníci doporučují zařadit do jídelníčku i přirozeně bezlepkové potraviny, které odlehčí stravování.

Jak je to s nesnášenlivostí lepku

Ta se samozřejmě může se projevit kdykoliv během života. A když se jednou ukáže, už neustoupí. Říká se jí Celiakie. Jde o autoimunitní onemocnění, při kterém dochází k nesnášenlivosti lepku. Ve střevech začnou vznikat obranné látky proti lepku, které poškozují sliznici tenkého střeva. V důsledku toho pak dochází k chronickému zánětu a následné poruše trávení. Imunitní systém bije na poplach a začíná se bránit. Chce se jednoduše řečeno zbavit škůdce. Typickým projevem jsou bolesti břicha a pocit nadmutí. Přechází v postupné nechutenství a vytrvalé průjmy či nepříjemnou zácpu. Může to celé končit velkým úbytkem váhy, případně i silnými psychickými problémy. To by asi nikdo z nás nechtěl.

První cesta z problému ven

Pokud ale včas vypozorujete citlivost na lepek, můžete se podle toho zachovat. Jídlo, které nesnesete, snadno nahradíte za vhodnější, které vaše tělo přijme lépe. Dnes to již není problém. Bezlepkové potraviny jsou maximálně dostupné. A to v různých formách a bez kompromisu s chutí.

Bacha na označení

Asi byste se divili, kde všude je lepek přítomný. V pšeničné a jiné bílé mouce či ve směsích s ním počítáme. S tím souvisí výskyt lepku ve výrobcích z mouky. Tedy v běžně dostupném pečivu, těstovinách či snídaňových vločkách. Ale schválně kolik z vás by ho čekal třeba v uzeninách, jogurtu, pudinkovém dezertu, kečupu nebo majonéze? Právě v těchto produktech může být lepek použitý jako složka zahušťovadel. A tak je třeba alespoň párkrát kouknout na etikety na vašich oblíbených potravinách, abyste si udělali lepší představu. To se vždycky hodí. Asi není nutnost číst to znovu a znovu u stejných výrobků.:)

Úvod do terminologie

Pokud jste citliví na lepek, doporučujeme už mnohem pozorněji pročítat složení potravin, které se chystáte zkonzumovat. A rozhodně si dejte pozor na terminologii, která může být hodně matoucí. Ukážeme vám to na příkladu.

  • Bez lepku

Tohle znamená, že obsah lepku v potravině, která je prodávána konečnému spotřebiteli, nedosahuje vyšších hodnot než 20 mg lepku na 1 kg suroviny. Primárně jde o potraviny, které neobsahují pšenici, ječmen, žito, oves nebo jejich křížence. Místo nich jsou zastoupené jiné složky, tzn. přirozeně bezlepkové potraviny.

  • Velmi nízký obsah lepku

Tady platí, že obsah lepku v potravině, jež je prodávána konečnému spotřebiteli, nedosahuje vyšších hodnot než 100 mg lepku na 1 kg suroviny. Toto označení je vyhrazeno pro potraviny ze speciálně upravených složek vyrobených z pšenice, žita, ječmene, ovsa nebo jejich kříženců, u kterých byl obsah lepku zpravidla snížen technologickou úpravou.

Bezlepkové potraviny

Co tedy jíst, z čeho péct, čím zahušťovat, když nemůžeme lepek? Žádný strach, existují potraviny, u kterých se nemusíte lepku obávat. Navíc jsou lépe stravitelné a zdravější pro náš organismus. Jde hlavně o potraviny, které jsou kukuřičného, rýžového či pohankového původu. Takže mouky tohoto typu můžete ve své bezlepkové kuchyni dle libosti používat.

Spousta úžasných potravin nemá s lepkem nic společného, jde o tzv. přirozeně bezlepkové potraviny, a tak si je můžete užívat s radostí a bez omezení. Maso, ovoce, zelenina, brambory, mléko, máslo, vejce, marmelády, med. A mnoho dalších surovin obohatí váš jídelníček i s bezlepkovým handicapem.

Autor: Ed

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak slanina a hamburger ničí váš sexuální život?

Chcete se stát úspěšným sportovcem a moc se nenadřít? Nic není nemožné!