Černobyl nebyl jediný. Kde je vysoká radioaktivita a jaké jsou další závažné jaderné havárie

Černobyl se dostal do popředí zájmu díky seriálu z produkce HBO. Nehoda na Ukrajině ale nebyla zdaleka jediná. Jaderné havárie mají mnohem pestřejší minulost. Kde byla zaznamenána první jaderná havárie a které patří mezi ty nejhorší?

Černobyl nebyl jediný. Jaké jsou další významné jaderné havárie

Vysoká hladina radioaktivity v přírodě

Ne vždy mohou za vysokou radioaktivitu jen jaderné havárie. Na světě existují místa, která se vyznačují vysokými hodnotami záření, aniž by se na tom nějak podílel člověk. Jako příklad může posloužit město Ramsár v Íránu. Zdejší obyvatelé dostanou každoročně dávku radiace 260 mSv (milisievertů), což je více než 100× více, než je celosvětový průměr ozáření, který činí 2,4 mSv za rok. A důvod? V blízkosti města se nacházejí horké prameny, které tryskají z podzemí a obsahují rozpuštěnou horninu bohatou na uran. Zatímco některé zdroje uvádějí, že nebyl prokázán negativní vliv na zdraví obyvatel města, jiné zdroje tvrdí opak.

Bez zajímavosti není fakt, že i když je celosvětový průměr ozáření osob z přírodních radioaktivních zdrojů 2,4 mSv, v České republice je to něco více, totiž 3 mSv.

Nejstarší jaderné havárie se odehrály v Los Alamos

Radioaktivita byla objevena v roce 1896 Henrim Becquerelem. K objasnění její podstaty zásadně přispěli Pierre Curie a Marie Curie-Skłodowská, která ovšem s největší pravděpodobností zemřela díky dlouhému vystavování se radioaktivitě. V následujících 10 letech zkoumali radioaktivitu další, přičemž v tomto ohledu proslula především Národní laboratoř Los Alamos v Novém Mexiku. Právě zde stál ostatně ve 40. letech 20. století Robert Oppenheimer u zrodu atomových zbraní.

V Národních laboratořích Los Alamos však byly také zaznamenány první jaderné havárie, stejně jako první oběti na životech v důsledku nehody při kritickém experimentu. První z nich byl Harry Daghlian (1945), ale zajímavé je hlavně jméno druhé oběti. 21. května 1946 totiž při experimentu inicioval nechtěně štěpnou jadernou reakci jistý Louis Slotin, jenž byl společně s Oppenheimerem výraznou postavou Projektu Manhattan (vývoj atomové bomby). Slotin zemřel devět dní po nehodě.

Jaderné havárie na obou stranách Železné opony

K horším jaderným haváriím začalo docházet až od 50. let 20. století, a to na obou stranách Železné opony. 29. září 1957 došlo k tzv. Kyštymské katastrofě, která se stala v jaderném komplexu Majak v SSSR. Jedná se přitom o třetí nejzávažnější havárii v historii (po Černobylu a Fukušimě). Pouze o 11 dní později vypukl požár jaderného reaktoru ve vojenském zařízení Sellafield (Velká Británie), který vedl k vážné jaderné nehodě. Nejednalo se ostatně o jedinou havárii v tomto zařízení a komplex bývá označován za nejradioaktivnější místo západní Evropy.

K největší jaderné nehodě ve Spojených státech amerických došlo 28. března 1979, a to v Pensylvánii. Havárie v jaderné elektrárně Three Mile Island ostatně bývá označována za „americký Černobyl“ a jde o čtvrtou nejhorší nehodu svého druhu v dějinách. Tohoto dne se částečně roztavil druhý reaktor, v důsledku čehož bylo zamořeno blízké okolí. Nehoda sice neměla závažné důsledky na lidské životy, na druhou stranu nebyla jako reakce v USA dlouho schválena žádná nová výstavba jaderné elektrárny, což platilo až do roku 2012.

Po havárii Three Mile Island zavládla v USA mezi veřejností panika. Za tu nemohla pouze sama nehoda, ale také film Čínský syndrom v hlavní roli s Jane Fondovou, Jackem Lemmonem a Michaelem Douglasem. Ten totiž pojednává o podobné nehodě a premiéru měl pouhých 12 dní před havárií!

Nehody jaderných ponorek

K jaderným haváriím nedochází pouze na souši, ale také ve vodě. Asi k nejhorší podobné nehodě došlo v roce 1961 v Severním ledovém oceánu, když se při první plavbě sovětské jaderné ponorky K-19 objevila prasklina na chladícím zařízení a reaktor se začal přehřívat. I když se závadu podařilo opravit, sedm námořníků dostalo obrovskou dávku radiace a brzy zemřelo. Zhruba 20 dalších mužů navíc zemřelo později, a to rovněž na nemoci z ozáření.

Existují i bizarní jaderné havárie

Za jaderné havárie nemohou jen vědci, odpovědní pracovníci, vojáci nebo technika, ale také obyčejní smrtelníci. Nejkřiklavější událost se stala ve městě Goiânia v Brazílii, kde v roce 1987 dva zloději vykradli opuštěnou nemocnici a kromě jiného si odnesli i kapsli vysoce radioaktivního chloridu cesného ze zařízení pro radioterapii. Díky tomu bylo radiací kontaminováno několik městských bloků a důsledky byly katastrofické – zemřeli čtyři lidé, 300 bylo silně ozářeno a evakuováno muselo být cca 112 000 obyvatel. Jedna „nevinná“ krádež tak způsobila jednu z nejhorších jaderných katastrof na světě, jak tuto událost označil časopis Time.

V posledních 30 letech havárií výrazně ubylo, ale…

Za posledních 30 let se i díky zvýšeným bezpečnostním opatřením po havárii v Černobylu (1986) stalo mnohem méně jaderných nehod než předtím. Z optimismu však lidstvo vyvedla haváriíe jaderné elektrárny Fukušima I v Japonsku, která se stala 11. března 2011. Ta je po Černobylu jedinou havárií, která je na stupnici INES označena nejvyšším stupněm 7. Přestože za katastrofu nemohl lidský faktor, ale zatopení elektrárny ničivou vlnou tsunami, svět si opět začal klást otázku, zda je jaderná energetika bezpečná. Nám nezbývá než doufat, že se podobné havárie nebudou opakovat.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Minisérie Černobyl vás dostala. Vyrazte do města duchů. Zajeďte si na dovolenou. Musíte ale dodržovat pravidla

Zářivý odchod na věčnost. Co se stane, když v kremační peci skončí radioaktivní tělo