Minisérie Černobyl vás dostala. Vyrazte do města duchů. Zajeďte si na dovolenou. Musíte ale dodržovat pravidla

Minisérie Černobyl opět probudila zájem světové veřejnosti o největší jadernou havárii v dějinách. Do města Pripjať navíc míří stále více turistů. Chcete se k nim připojit? Pokud budete dodržovat určitá pravidla, cesta by měla být bezpečná.

Minisérie Černobyl

Černobyl jako místo katastrofy

Černobyl je město na severu dnešní Ukrajiny a jeho historie sahá do konce 12. století. K zásadní změně v této oblasti, která se nachází pouze 16 km od hranic s Běloruskem, došlo v roce 1970, kdy zde začala být budována jaderná elektrárna a pro její zaměstnance město Pripjať, které se jmenuje podle řeky, která jím protéká. Černobyl jako město tak vlastně v 70. letech 20. století přestal existovat. O moc déle jej ovšem „nepřežila“ ani Pripjať, která sice stále stojí, ale počet obyvatel se rovná nule. 26. dubna 1986 totiž došlo nedaleko k největší jaderné havárii v historii.

Černobyl jako nejlepší seriál všech dob?

Pokud jste viděli nedávno skončenou minisérii Černobyl, asi víte, jak celá katastrofa a následující dny a měsíce probíhaly. Jistě, tvůrci si pro potřeby seriálu leccos předělali k obrazu svému. Nneexistovala např. vědkyně Ulana Chomjuková a k pádu vrtulníku došlo mnohem později, než jak to ukazuje dění na obrazovce. Vývoj událostí i mrazivou atmosféru vykresluje ale snímek z dílny HBO dost přesně.

Minisérie Černobyl samozřejmě není jediným filmovým či televizním dílem, které se zabývá touto jadernou katastrofou a jejími důsledky. Jenže podle hodnocení na webech ČSFD.cz i IMDB.com se jedná o nejlepší seriál všech dob. Zajímavé je, že na obou místech odsunul na druhé místo dokumentární sérii Zázračná planeta II. Diváci jsou tedy naprosto spokojeni.

K výbuchu v reaktoru č. 4 došlo zřejmě v důsledku neúspěšné technické zkoušky. S touto verzí pracuje i minisérie Černobyl. Ruská stanice NTV však točí vlastní verzi černobylské jaderné katastrofy. V té bude za výbuch zodpovědný agent CIA. Taky kdo jiný, že ano.

Pripjať třiatřicet let poté. Vyrazte sem jako turista!

Pripjať byla evakuována a zcela opuštěna, přestože ji v době katastrofy obývalo téměř 50 000 lidí. Představme si tedy, že by aktuálně musely být (ať už z jakéhokoli důvodu) evakuovány celé Teplice. Pripjať je dnes každopádně označována za město duchů, a vše je stále tak, jak to zde obyvatelé zanechali. Na šňůrách pořád visí prádlo, v obchodech je vystaveno tehdejší zboží a dominantou města je nadále velké ruské kolo.

Díky své jedinečné atmosféře je Pripjať, kterou si stále více „bere zpět“ příroda, v posledních letech poměrně oblíbenou cílovou destinací turistů z celého světa. V roce 2018 navštívilo město podle Asociace černobylských touroperátorů až 70 tisíc lidí. Jenže v návaznosti na úspěch minisérie HBO se letos očekává daleko vyšší zájem, což už se ostatně začalo pomalu projevovat.

Jaká pravidla při pobytu v Pripjati dodržovat

Pokud byste chtěli město Pripjať navštívit, uvědomte si, že se stále nejedná o bezpečnou oblast. Pokud se vyhnete vyloženě nebezpečným místům, která jsou stále ještě vysoce radioaktivní (viz níže) a nebudete nic sbírat nebo si sedat, neměli byste dostat větší dávku radiace než při běžném rentgenu. Pravděpodobně navíc během jednodenního pobytu budete vystaveni méně záření než při všedním letu do Kyjeva.

Mnohé cestovní kanceláře, s nimiž se lze do Černobylu vydat, turistům poskytují Geiger-Müllerovy detektory, tedy detektory ionizačního záření, které zvyšují bezpečnost. Na oblečení a obuvi ovšem může po návštěvě zůstat radioaktivní prach, který sice není příliš nebezpečný, přesto se doporučuje tyto věci po návratu domů důkladně vyprat a umýt. Pokud vše dodržíte, čeká vás bez větších rizik jedinečný zážitek, byť může být pro mnoho lidí značně skličující.

Zajímavosti o městě Pripjať

  • Pripjať byla nazývána „městem mladých“, protože věkový průměr lidí zde nedosahoval ani 30 let. Jednalo se především o zaměstnance elektrárny a jejich rodiny, které sem přišly s vyhlídkou lepšího života (vyšší platy apod.). Z města mladých se ale stalo město duchů.
  • Podle oficiálních záznamů přišlo v důsledku havárie o život 31 lidí. Jenže to bylo pouze v první fázi nehody. Odhady mluví o 4 000 mrtvých, nicméně v souvislosti s výbuchem se hovoří i o několikanásobně více obětech.
  • Okolí města je díky zamoření stále velmi nebezpečné, což bude ještě nějaký ten pátek trvat. Dokonce se odhaduje, že oblast bude bezpečná pro člověka a další živočichy za 22 000 let!
  • Samotná Pripjať však patří k bezpečnějším místům. V době po havárii se totiž předpokládalo, že se sem lidé vrátí, a tak došlo k důkladné dekontaminaci. Přesto i zde existují nebezpečná místa, a to především zelené plochy, u nichž nedošlo k výměně ornice.
  • Pokud se vám do Pripjatě nechce vydávat osobně, můžete sem vyrazit v některé z videoher. Odehrávaly se tu např. hry ze série Call of Duty nebo S.T.A.L.K.E.R. Letos navíc vychází hororová survival akce Chernobylite.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 věcí, které jste nevěděli o Černobylu

GALERIE: 37 opuštěných míst planety