Celebrity a sekty: která podivná religiózní sdružení mají mezi svými členy slavné osobnosti?

Jste slavní, úspěšní, bohatí. Život se na vás usmívá a tak si možná říkáte, jestli je tam někde něco víc. Právě proto jsou výstřední celebrity tak častou obětí nějaké náboženské sekty a duchovních nebo exotických mentorů. Kdo se svezl na vlně spiritistického šílenství?

Celebrity a sekty: která sdružení mají mezi svými členy slavné osobnosti?

Joaquin Phoenix ukazuje v Jokerovi absolutní herectví. Je vážně dobrej. Takže vás možná překvapí jeho neherecká angažovanost: od tří let úplným veganem a ochránce práv zvířat. Kde k tomu přišel? V pošahané náboženské sektě, která od roku 1986 změnila jméno tolikrát, že už to není ani vtipné. Phoenix se uvnitř sekty ocitl i se svými sourozenci kvůli neméně pošahaným rodičům. Děti Božího kultu, Mezinárodní Rodina, Děti Boha, Rodina lásky… je stále ta stejná parta, která si ujíždí na mesiášství Ježíše Krista, drogách a hippie odvázaném sexu. Vskutku nevšední kombinace. A proč ty změny obchodního názvu? To preventivně po každém prohraném soudu o zneužívání dětí během „bohoslužeb“. Takže Joaquin možná to šílenství zase tolik nehrál…

Prodáme vám spokojený život

Léčivé krystalky, super-vědomí, magické pyramidy, harmonizéry čaker, přenosy pozitivní energie vysílané přes televizní obrazovku. Ach, ta melancholie devadesátek. Opravdu? Výše uvedené jsou ústřední prvky Společenství orgonitu, které momentálně zažívá ve Státech renesanci. Hodně tomu napomáhá i syn herce Willa Smitha, Jaden. A taky podnikatelka Kylie Jenner. Tahle mezinárodní rozštěpená sekta si na prodeji posvěcených bazmeků vydělává už do roku 1930, kdy teorii orgonitu a univerzální kosmické energie předestřel jistý William Reich. Jede se pořád podle stejných pravidel: technika kolem z vás vysává energii, orgonit vám ji dodává. Něco jako akumulátor. Nezapomeňte: „Jak můžete věřit zrcadlu, když ani vaše oči nejsou skutečné…

Beatles a jejich spirituální vlna

Ariana Grande vyvolává se svou kouzelnickou mentorkou na hřbitově duchy a občas prý narazí na nějakého démona, se kterým mezi náhrobky svede mentální boj. Cajk. Taky nemáme o sobotách co dělat. Charlie Sheen zase vyzkoušel pod dozorem kryptozoologa ulovit lochnesku. Výlet do Skotska, dřevěná loďka, na udici jehněčí nohu… za 2500 dolarů, proč ne. Obojí je spíš bláhovost. O chlup horší to měl George Harrison, kapelník Beatles, který se stal členem skupiny Haré Krišna. Hipíkovi tělem i duší se líbilo to duchovní splynutí všech světových náboženství a mesiášů, bylo to takové stmelující. Jenže až příliš pozdě pochopil, že jeho noví bratři nemají zájem o spásu jeho duše, ale jeho jmění. Z „církve“ se dostával léta a k psychiatrovi už chodit nepřestal.

Na podobné vlně si ujížděl i John Lennon s Yoko Ono. Akorát že vstoupili do Církve Zdroje, kterou vedl Otec Yod (Hvězdné války a mistr Yoda tehdy ještě nebyly). A byla to jízda. Všichni ti oktaviánové, džinové a akvarijci, sdílející rock-n-roll, lásku a vědomosti, stejně jako odpor vůči ovčím kožešinám… obvyklá duchovní seance této sekty zahrnovala tři propojené ložnice a 144 věřících v jednom chumlu. Jasně, že tehdy to bylo dost chlupaté období, ale stačí pár fotek kněžek téhle víry a máte sami chuť se přihlásit.

Do zdraví se musíte promodlit

Val Kilmer ustál rakovinu hrtanu, ale proces léčby, o kterou se mu postarali lidé z Christian Science (křesťanská věda, není to protimluv?) málem ne. Podle nich je totiž nádor boží zkouška. Nebo trest. A dá se od-modlit, když půjdete hodně do sebe. Mimochodem, když půjdete opravdu hodně do sebe, narazíte tam i na vzpomínky ze svých minulých životů. Což zase trochu připomíná převtělování alá hinduismus. Ale tím se tady nikdo netrápí. Vaše epileptické záchvaty, mentální poruchy, to vše je jen odraz vaší spirituální slabosti.

Sci-fi církev z Hollywoodu

Galaktické UFO náboženství, které vychází z knížky třetiřadého spisovatele sci-fi literatury. Víra v to, že zlý mimozemšťan pohřbil do sopek na planetě Zemi miliardy duší jiných vesmírných ras. Jako vážně tomuhle někdo může věřit? Si pište. Všechny tyhle podivnosti scientologie se totiž dozvíte teprve tehdy, až se dostanete v pořadníků věřících tak daleko, že by vám bylo trapně o tom pochybovat. Tahle církev sdírá z věřících miliony dolarů, chce nenápadně ovládnout svět, těší se na příchod mesiáše. A mezitím vám nabízí detoxikační programy, měří hladinu thétanů a vymývá vám mozek. Paráda. Kdo si na tom ujíždí? Tom Cruise, Johna Travolta, Danny Masterson, Juliette Lewisová… vlastně, dost lidí z Hollywoodu.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Když celebrity skočí na špek a přijdou o miliony. Nicolas Cage, Sylvester Stallone, Jack Nicholson i Sting o tom ví svoje

Smrt ve jménu víry? Nejznámější šílené kulty a jejich hromadné sebevraždy! Tohle jsou šokující fakta!