Smrt ve jménu víry? Nejznámější šílené kulty a jejich hromadné sebevraždy! Tohle jsou šokující fakta!

Ochota lidí důvěřovat šarlatánům nezná mezí, a dost často může slepá víra vyústit i ve zbytečnou smrt. Rituální sebevraždy k náboženským sektám prostě patří. Někdy jako demonstrace marnosti pozemského života, jindy jako část cesty do vyšší duchovní sféry. Které jsou ty nejznámější?

Nejznámější hromadné sebevraždy

V roce 1906 si holandská koloniální vojska klestí cestu do středu ostrova Bali, aby definitivně svrhla místní vládu. Domorodí obyvatelé možná před příchodem Evropanů vynikali v kmenových válkách, ale proti puškám se postavit nedokáží. Jejich prohra se blíží.  Místní rádža, monarcha a náboženský vůdce v jednom, ale nemá termín porážka ve svém slovníku. A tak, když nepřátelé na okamžik zastaví před branami Denpasaru, rozhodne se pro „důstojnější“ variantu. Spáchá před sroceným zástupem svých poddaných sebevraždu. To, že si vrazí dlouhý nůž kiri do břicha, nikterak nekomentoval.

Radši smrt než porážku

Lidé si to ale vyložili po svém, a zahájili tak vůbec první puputan, hromadnou rituální sebevraždu. Místo protivníků začali likvidovat jeden druhého, včetně žen a dětí. Když Holanďani prolomily brány, našli jen náměstí s tisícovkou zmasakrovaných těl. Příklad rádži z Denpasaru přitáhl pozornost, stejně jako myšlenka, že sebevražda je lepší než potupná prohra. V následujícím měsících se podobné akce rozjedou v Badungu, Kesimanu, Tabananu a Magaře. Holanďané Bali dobudu, ale mnoho poddaných jim nezůstane.

Scénář pro masakr v džungli

V listopadu roku 1978 je v guyanské džungli živo. Utopická komunita fanatických věřících Chrámu lidu, kteří si tu v džungli prosekávají cestu za lepším životem, zažívá horké chvíle. Zdá se, že o jejich vyvoleného vůdce, samozvaného reverenda Jima Jonese, se až nezdravě zajímá americká FBI. Oprávněně. Člověk, který pobláznil stovky lidí, má totiž na svědomí i znásilňování, mučení a únosy některých „nepokojných“ oveček. To byl také jeden z důvodů, proč svou novou zemi vyvolenou, Jonestown, hledali v divokých tropech.

Vůdce, který nechtěl zemřít jedem

Jenže i tady si je našel americký kongresman a parta novinářů, kteří přišli zdokumentovat jejich osudy. Nepohodli se, a došlo k přestřelce. A teď očekávají odvetu armády. Jim Jones si ale ví rady. Než to, tak raději „revoluční sebevraždu, jako protest proti podmínkám nelidského světa“. Limonádu s přídavkem kyanidu si tu dají všichni přítomní, a výsledkem je 978 mrtvých (včetně 276 dětí). Prostě masakr. Jones se samozřejmě neotrávil, ale „jen“ zastřelil. Možná mu s tím někdo pomohl. Nad Jonestownem se totiž dodnes vznáší spousta nejasností.

Cesta na Sirius bez zavazadel

Věří, že jsou potomci rytířského řádu Templářů. A taky vesmírných lidí. Ne že by tyhle dvě věci nějak souvisely, ale v plánech vůdce sekty Řádu slunečního chrámu, pana Josepha Di Mambro, to všechno dává smysl. I to, že je na Zemi přeplněno. Proto se jeho věřící musí odporoučet na planetu Sirius, zvlášť poté, co si u něj za 1 milion dolarů koupili letenku. Své hmotné a k Zemi je ukotvující tělo ale musí nechat tady. Takže sebevražda před odletem je jasná volba.

Jed je na prvním místě, ale také jsou tu uškrcení, zastřelení a ti s podřezanými žílami. Něco kolem 74 lidí. K hromadným „ukončením“ dochází ve Švýcarsku a v Kanadě, kde má tahle sekta své kořeny. Je tu ale ještě pár dalších řádů a sekt, třeba na Tenerfie, které mají vazbu na pana Mambra. I v nich dochází k podobným likvidačním kouskům. Jen není úplně jasné, jestli to měl na svědomí. Pokud ano, přiblížil by se počet obětí ke dvěma stovkám. Protože Sirius za to stojí, ne?

Výlet na kometě? Přirození nechte doma

Nebeská brána není nějaké volné pokračování seriálu Hvězdná brána, ale má s ním hodně podobného. Byla to sekta, založená na sci-fi. A věřící s vymytými mozky, kteří v roce 1997 sídlili na kalifornském Rancho Santa Fe, se prostě rozhodli „postoupit na vyšší duchovní úroveň“. Protože se k nám právě blížila Hale-Boppova kometa, rozhodli se na ni naskočit. Samozřejmě, bez fyzických těl. Aby toho nebylo málo, před rituální sebevraždou, kterou spáchalo 39 věřících, část z nich podstoupila dobrovolnou kastraci. Protože na jiných planetách nebude pohlaví zapotřebí.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Lesy, ze kterých se lidé nevrací. Co nebo kdo za to může? Straší tu duchové nebo je v tom něco jiného?

Princip psychického ekvilibria! Proč vám mohou vášniví kuřáci tvrdit, že se jich rakovina ani po dvou krabičkách denně netýká?