Byli jako armáda zombie, říká o fanoušcích slunečnicových selfie kanadský farmář

Je-libo romantickou fotku s rozkvetlými slunečnicemi? Možná je to trochu kýč, ale v Kanadě to frčí. Možná proto, že zrovna slunečnice kolem Hamiltonu v Ontariu tak často jako v Čechách na polích neuvidíte. Zdejší farmář chtěl náruživé selfíčkáře trochu regulovat, a zároveň si na jejich honu za romantickou fotkou přivydělat. Krutě se ale přepočítal.

Lidé lačnící po selfie jako armáda zombie

Kanaďané Barry a Bred Boggle, otec a syn, vedou už desítky let rodinnou zemědělskou farmu. Na sedmdesáti akrech teď pěstují převážně slunečnice, ze kterých by se za jiných okolností mohl stát ptačí zob. Letos se jim to ale nepovedlo, z celé úrody totiž moc ke sklizni nezůstalo. Co se přihodilo?

Všechno to začalo už před pár lety, kdy se u rozkvetlých polí průběžně zastavovaly auta s projíždějícími. Vždy si chtěli jen udělat pár fotek se „žlutým pozadím“. A tak si majitelé farmy řekli, že tuhle ekonomickou příležitost plně zužitkují. Jak?

Klidně si ty selfie vyfoťte

Prostě dají lidem, kteří tolik prahnou po hezkých fotkách ze slunečnicového pole, příležitost. Za poplatek 7,5 kanadských dolarů jim nabídnou parkovací místo, aby neblokovali veřejnou silnici, a ať si pak klidně fotí. Mladý Boggle to dokonce hodil na Facebook farmy, spíš jako praktický vtip, než vážný záměr.

Jenže tahle zpráva putovala virtuálním světem o poznání dál, než by si myslel. Ze začátku to přitom zle nevypadalo, jen je trochu překvapilo, že 20. července dorazilo za den 150 lidí. Bylo zapotřebí trochu rozšířit parkovací plochu, a „vybírání vstupného“ věnovat celý den.

Když se do věci vloží Instagram

Byla tady jedna rodinka na dovolené z Francie, a pak jeden pár z Dubaje,“ vzpomíná Boggle starší na návštěvníky z ciziny, se kterými se rád zapovídal. To ještě netušil, že na aplikacích Instagram a Snapchat už koluje hashtag #bogleseeds, a že dosud pořízené snímky zavěšují fotografující se lidé na sociální sítě i s přesným udáním lokality. A ty snímky rozkvetlých slunečnic v srdci Kanady se evidentně líbily spoustě lidí. „Jsme farmáři, nepotřebujeme být slavní,“ dodával Boggle mladší. Jenže se „slavnými“, ba přímo virálními, stali.

Armáda fotografů

Následující neděli dorazilo na jejich farmu 7000 lidí. Parkoviště pro 300 aut na neosetém poli bylo plné, náruživí fotografové zablokovali silnici. A pořád přijížděli další. Na nějaké povídání, a nakonec ani na vybírání vstupného, nezbyl čas. Lidé pořizující si selfíčka byli rázem všude. Nechyběli amatéři se selfie-tyčemi, ale i vynalézaví fotografové, kteří si přivezli vlastní skládací žebříky. To aby měli lepší záběr.

Nebyli k zastavení, a bylo jich pořád víc

Tisíce lidí bloumaly polem, sešlapávaly a lámaly slunečnice. Zůstaly tu otrhané rostliny, okvětní lístky i celé „kruhy vyšlapané ve slunečnicích“. A hezkých pár tun odpadků, včetně exkrementů. Bylo to naprosto nezvladatelné. Když tu spoušť uviděli, pokoušeli se Boggleovi nějak davy fotících výletníků zastavit. Marně. I na vyzvání se fotografové znovu ztráceli ve slunečnicích, aby si ulovili ještě aspoň jeden snímek.

Úroda letos nebude

Vypadalo to jako nefalšovaná zombie apokalypsa,“ popisuje Boggle. Fotící se potáceli polem i pěšinami, přicházeli pořád další. Majitele naprosto ignorovali, přilepení svými zraky na obrazovky chytrých telefonů. Nakonec musela na uzavření farmy asistovat místní policie.

Jisté je, že letos žádná úroda slunečnic nebude, a do dalších let neplánuje zdejší farmář ani nějaký „den pro fotografy“. Pohled na vrávorající se dav, který místo mozků a lidského masa chce jen další fotky, mu už stačil.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Příliš mnoho popularity škodí, zjišťuje módní YouTuber. Z čeho je otřesen kluk, který si na svém kanálu maluje make-up?

Plná náruč spravedlnosti? V USA odsoudí člověka za vraždu, i když nikoho nezabil! Jak je to možné?