Plná náruč spravedlnosti? V USA odsoudí člověka za vraždu, i když nikoho nezabil! Jak je to možné?

Americké trestní právo se řadou zvláštností vymyká našemu evropskému pojetí soudnictví. To, jak se v některých případech ve Státech rozdává spravedlnost plnými hrstmi, je někdy až děsivé. S vysokými tresty za vraždu tu od soudu často odchází i nezúčastnění nebo téměř nevinní. Jak to?

Zatčení za vraždu

Ozbrojená parta pěti mladistvých se jedné noci roku 2015 vloupá do prázdného rodinného domu. Což byla první chyba. Tou druhou nepochybně bylo, že si pro zločin vybrali stát Alabama. V průměru šestnáctiletí kluci jsou v gangsterské praxi zatím nováčci, a tak jsou sousedy varovaní policisté brzy na místě. A dojde k přestřelce. Výsledek? Střelbou zraněný policista a jakýsi A’Donte Washington, jeden z pobertů, děravý jako řešeto. Mávat zbraní před muži zákona evidentně není dobrý nápad. V čem je vtip?

Jedna parta, jedna spravedlnost

Ráno policisté dopadnou dalšího člena gangu, jménem Lakeith Smith. A ten skončí před soudem. Dostane 35 let za vloupání a dalších 30 za pokus o vraždu. Vraždu? Možná byste si mysleli, že jedinou mrtvolou je tu Washington, který se zbraní bránil zatčení a u toho zranil policistu. Jenže v Alabamě mají soudy jasno. Jedna parta znamená stejný trest pro všechny. Když se gangster bránil s úmyslem zabít policistu, hodil tak svůj čin na všechny členy své skupiny. Lakeith Smith určitě nebyl žádné neviňátko, ale na nikoho nestřílel a zbraň prý ani neměl. I tak má následujících 65 let o čem přemýšlet.

Krást se prostě nevyplácí

Na Floridě je krásně, není divu, že si to tu důchodci pochvalují. Pokud se tedy nerozhodnete vybrat zdejší sámošku. Nebo se tomu nepokusíte zabránit. Záporný hrdina je jasný. Jmenuje se Mervin Bettis. Je mu šestatřicet let, má problémy se závislostí a na drogy si vydělává drobnými krádežemi. V roce 2011 se mu to ale nepovede. Regály se zbožím začne šacovat zrovna v moment, kdy se za něj s nákupním vozíkem postaví Russell Horner. Bývalý agent FBI v důchodu. I tak pro něj není zpacifikovat zfetovaného chmatáka žádný problém. Zloděj tedy skončí v poutech přicvaklý k radiátoru, kde čeká na policejní hlídku. Jenže co se nestane.

Infarkt si nevybírá

Přihlásí se Hornerovo špatné srdce, dostane infarkt a zemře. Ze zloděje je rázem v očích floridských soudců vrah. Že si půjde sednout jen na pět let za vraždu 3. stupně je vlastně štěstí. Hrozil mu pětinásobek. I když technicky nikoho nezabil, jeho jednání vedlo ke smrti jiné osoby. Možná dost dobrý důvod nekrást, nebo aspoň nekrást před důchodci. Ostatně, toho roku dvacetileté tresty za vraždu 1. stupně dostali i patnáctiletí kluci, kteří se v Kalifornii vloupali do domu 77 letého důchodce. Z šoku dostal infarkt. A ten by nedostal, kdyby se ho nepokusili okrást, zněl verdikt.

Zatraceně nepovedený joint

Máte drsné kamarády, se kterými jste jedna ruka? Tak to si dávejte dobrý pozor, zvlášť, jestli se nacházíte v Kalifornii. Parta kluků dostala geniální nápad, jak přijít lacino k marihuaně. Vyhlídli si dům, ve kterém žil člověk, který jí měl na předpis. Měl být na dovolené. A od známého jménem Neko Wilson si pro výlet k domu v Central Valley se svolením vypůjčili auto. Dál už to tak ideální nebylo. Majitel domu totiž na dovolenou neodjel, a strkanice se zloději prahnoucími po trávě skončila jeho smrtí. Což je přijde zatraceně draho.

Pro dobrotu na žebrotu

Policisté chvilku tápali, ale pak se jim podařilo zadržet všechny ještě žijící aktéry. Vloupání a vražda? To je dvakrát dvacet pro každého! K nemalému překvapení Wilsona mu policisté po dvou týdnech klepající na dveře jeho bytu nenesou klíčky od auta, ale pozvánku na čtyřiceti letech v kriminále. Jak to? Na místě zločinu nebyl, nevraždil a (jak se hájil) neměl ani ponětí, k čemu jeho kámoši chtěli auto použít. „Tomu se říká zločinné spolčení, chlapečku. Půjčil jsi jim auto, takže v tom jedeš s nimi.“ Wilson se dostal ven po revizi případu guvernérem, ale až po deseti letech. Auto teď asi jen tak někomu nepůjčí.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejhloupější důvody, za které byli lidé zadrženi policií. Nebudete věřit, že se to doopravdy stalo! Za co všechno přišlo zatčení?

Privilegia pro sériové vrahy? Někteří trestanci požívali za mřížemi neobvyklých výhod. Proč na ně byli ve vězení tak hodní?