Fenomén bushcraft aneb jak si šetrně užívat přírodu?

V posledních několika letech se stalo trávení času v přírodě obrovským fenoménem. Není se čemu divit, protože většina lidí opustila typický venkovský styl života, načež se přestěhovala do měst. Zde si ovšem nemohou užívat benefitů přírody, což dává prostor k rozvoji fenoménu s názvem bushcraft.

bushcraft

Na první pohled bushcraft působí sice trochu zvláště, ale neskrývá se v něm nic ilegálního. Konkrétně se jedná o maximální využití znalostí a dovedností tak, abyste se v divočině cítili dobře.

Odkud se bushcraft vzal?

V doslovném překladu znamená bushcraft křovácké dovednosti a umění přežití v divočině. Všem vám je asi jasné, že v 21. století se význam tohoto slova trochu posunul. Fenomén bushcraft se poprvé objevuje v Austrálii, odkud se relativně rychle rozšiřuje do Anglie i skandinávských zemí, a to především díky významným představitelům.

Jedním z nejznámějších je nepochybně Ray Mears. Britský televizní moderátor se ve svých pořadech zaměřuje především na techniky bushcraft a umění přežití v jakémkoliv prostředí. V USA se popularizací křováckých dovedností zabývá třeba Dave Canterbury.  

Svou skupinu nadšenců si bushcraft získal i na území České republiky. Na specializovaném internetovém portálu jsou zveřejňovány podrobné návody a rady nejenom jak v divočině přežít, ale také jak se v přírodě chovat. Stačí totiž osvojení několika základních technik a pobyt v přírodě si užijete mnohem víc.

S rozvojem onemocnění Covid-19 si ovšem představitelé bushcraftu kladou za cíl vzdělat lidskou společnost hlavně v péči o přírodu. Nemusíte se učit žádné doslovné poučky, protože mnohdy postačí řídit se heslem – co si do lesa přinesu, to si také odnesu.

Bushcraft a prvotřídní kuchyně v lese?

Fenomén přežití v divočině překvapivě souvisí s relativně luxusní gastronomií, kterou si můžete dopřát i vy na svých procházkách. Je třeba se ovšem trochu připravit. Pokud plánujete grilovat, nezapomeňte si pánev, lahvičku na máslo nebo na olej, vidličku nebo prkénko.

S trochou kuchařského umění si na otevřeném ohni připravíte vynikající steaky nebo klobásy, které lze často obohatit čerstvými bylinkami. A právě v tom je jedno z mnoha kouzel bushcraftu. Do jídla si totiž můžete přidat i rostlinky, které najdete po cestě.

Konkrétní potravinové návyky byste ovšem měli přizpůsobit dané cestě. Chystáte-li se na delší túru, na které nebudete mít čas tábořit, musíte tomu přizpůsobit i váš jídelníček. Zapomeňte na pánev a lahvičku s máslem, kterou vyměňte za dehydratovanou stravu a kousek slaniny.

Na dlouhých túrách je totiž zásadní maximální příjem energie s důrazem na minimální hmotnost. Při několikakilometrovém pochodu totiž nechcete nosit těžké potraviny v batohu.

Jaké dovednosti tedy bushcraft zahrnuje?

V rámci umění bushcraft byste si měli umět obstarat jídlo v přírodě, což vyžaduje perfektní znalost všech rostlin a také živočichů. V České republice sice nemůžete lovit, ale to si vynahradíte sběrem plodů a rostlin. Zapomenout byste neměli ani na pitný režim.

Nikdy s sebou netahejte PET láhve s vodou, protože si vystačíte s čutorou a improvizovaným filtrem. I v polních podmínkách si totiž můžete sestavit filtr a vodu od bakterií a nečistot vyčistit.

Nejzábavnější činností fenoménu bushcraft je ovšem práce s nástroji. Do této skupiny dovedností se řadí nejenom práce s nožem, ale také se sekyrkou a pilou. Praví nadšenci do bushcraftu si umí ze dřeva vyřezat lžíci nebo misku, a hlavně mají chuť se v práci s nástroji dále zdokonalovat. Mezi hlavní křovácké dovednosti patří i rozdělávání ohně, používání uzlů nebo orientace v terénu.

Pokud si chcete pobyt v přírodě maximálně užít, vyzkoušejte umění bushcraft. Křovácké dovednosti se vám budou hodit nejenom v divočině.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Lidé podléhají trendu Vanlife. Svoboda, nebo noční můra? Podívali jsme se, co tento životní styl obnáší

Jaké jsou výhody a nevýhody polygamie? Vyplatí se tenhle životní styl?